Letiská v Bratislave a Prahe neočakávajú zásadné vplyvy brexitu na letecké spojenie s Veľkou Britániou

Letiská v Bratislave a Prahe neočakávajú zásadné vplyvy brexitu na letecké spojenie s Veľkou Britániou

Bratislava 20. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave sa neobáva možných vplyvov plánovaného odchodu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska (brexit) z Európskej únie. Súčasných šesť pravidelných liniek dvoch leteckých dopravcov z hlavného mesta Slovenska na britské letiská bude pokračovať aj po 31. októbri (po predpokladanom vystúpení V. Británie), resp. v zimnom letovom poriadku 2019/2020 (27. októbra až 28. marca)

Na snímke letisko M. R. Štefánika v Bratislave

“Všetky lety dopravcu Wizz Air do Londýna – Lutonu a dopravcu Ryanair do Londýna – Stanstedu, Birminghamu, Manchestru, Leedsu – Bradfordu a Edinburghu a z nich do Bratislavy sú aj po 31. októbri naplánované riadne včas podľa letových poriadkov a plánovaných týždenných frekvencií,” uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Obaja spomínaní dopravcovia na týchto pravidelných linkách v letnom letovom poriadku (od 31. marca do 26. októbra 2019) zabezpečujú spolu 27 letov týždenne. Letisko Bratislava neuviedlo, koľko cestujúcich vybavilo v tomto roku na linkách do Veľkej Británie. “Lety do Londýna sa už niekoľko rokov držia na prvom mieste najvyužívanejších destinácií z Bratislavy z hľadiska počtu vybavených cestujúcich,” poznamenala Ševčíková.

Reklama

Pravidelné letecké spojenie s Londýnom majú aj Košice a Poprad. Wizz Air počas letného poriadku lieta z Košíc do Lutonu sedemkrát v týždni a z Popradu na to isté letisko pri Londýne trikrát v týždni. Ryanair prevádzkuje linku z Košíc do Southendu trikrát týždenne.

Žiadne zásadnejšie dopady brexitu na leteckú dopravu do a z Veľkej Británie momentálne neočakáva ani letisko v Prahe. “Prechodne by mohlo prísť k zníženiu záujmu Britov o lietanie v dôsledku oslabujúcej libry alebo iných významnejších ekonomických dopadov brexitu na obyvateľov Veľkej Británie. Tieto negatívne dôsledky by ich mohli prinútiť k väčším úsporám a obmedzeniu výdavkov na cestovanie,” informoval agentúru SITA hovorca spoločnosti Letiště Praha, a. s., Roman Pacvoň. Pražské letisko by podľa neho v takom prípade v spolupráci s leteckými dopravcami hľadalo adekvátnu náhradu v podobe posilnenia leteckých spojení na iné trhy.

Reklama

Veľká Británia je pre letisko v českej metropole jedným z najdôležitejších trhov. “Londýn sa dlhodobo drží na prvej priečke destinácií s najväčším počtom vybavených cestujúcich. Za obdobie január až september 2019 sme na linkách do Veľkej Británie vybavili 1 588 961 cestujúcich, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast približne o 5 percent,” priblížil Pacvoň. Praha má letecké spojenie celkovo so šestnástimi destináciami po celej Veľkej Británii, vrátane všetkých šiestich medzinárodných letísk v Londýne a okolí. “Pražské letisko má v rámci letného letového poriadku do Londýna celkom 92 spojení týždenne,” dodal Pacvoň.

Letecké spojenie s Veľkou Britániou by nemalo byť narušené ani v prípade tvrdého brexitu, čiže odchodu krajiny z EÚ bez dohody. “Pri bezpečnostných kontrolách cestujúcich a ich batožiny (príručnej a podanej) nedôjde k zmenám. V súčasnosti sa neočakávajú zmeny v nárokoch cestujúcich v prípade meškania alebo zrušenia letu,” informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitosti SR na svojom portáli v rámci vplyvov a opatrení v jednotlivých oblastiach. Spojené kráľovstvo predtým avizovalo, že bude naďalej zaručovať všetky práva cestujúcich v leteckej doprave. “V každom prípade zostávajú všetky nároky platné ako predtým, pokiaľ ide o lety prevádzkované európskou leteckou spoločnosťou alebo lety z EÚ do Spojeného kráľovstva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali