Les Pretres. Skupina, ktorá dokáže “pohnúť” ľudským srdcom

Les Pretres. Skupina, ktorá dokáže “pohnúť” ľudským srdcom

Paríž 29. apríla (HSP/Foto:Zuzana Hanzlíková)

 

„Hľadali sme peniaze a našli sme srdcia, tie vaše…“ Pred pár rokmi stála na začiatku túžba biskupa z Gap a Embrun Mons. Jean-Michel di Falco pomôcť vybudovať školu na Madagaskare. Čoskoro sa tento sen menil na skutočnosť.

Koncert Les Pretres

Biskup pri svojej návšteve v menovanej krajine podľa vlastných slov odvahu, štedrosť a dôstojnosť tamojšieho obyvateľstva, ale aj obrovskú biedu. Deti z miestnej komunity boli nútené denne ráno i večer chodiť niekoľko kilometrov peši, aby sa dostali do školy. „Vzdelanie je cesta slobody a rozvoja. Chcel som pomôcť vybaviť túto školu počítačmi.“ Kde však na to vziať peniaze? A vtedy prišiel nápad dať dohromady pár kňazov z diecézy, ktorí radi spievajú a nahrať CD. Mali sa tým získať peniaze a pomocou univerzálneho jazyka , ktorým je hudba, zároveň ohlasovať Kristov odkaz lásky. Biskupovi sa myšlienka zapáčila a zrodili sa Les Pretres. To čo sa z počiatku zdalo ako nereálna myšlienka skončilo ako neuveriteľný príbeh.

Reklama

V priebehu piatich rokov tri vydané CD, 45 koncertov vo Francúzsku aj v cudzine, takmer 150 000 návštevníkov. Ich prvé CD s názvom Spiritus Dei dosiahlo rekordný úspech a v počte predaných kusov predstihlo aj veľmi obľúbeného speváka Stromae. Druhý album pod názvom Gloria patril medzi najúspešnejšie albumy roku 2011 s viac než 500 tisíc predanými kusmi. Prvé dve CD sú beznádejne vypredané a začiatkom apríla tohto roka vyšiel nový album s názvom Amen. Celý výťažok z predaja je určený na rôzne charitatívne projekty. Jednotlivé piesne využívajú buď motívy klasickej hudby (Vivaldi, Čajkovskij, Verdi, Šostakovič, Dvořák, Mozart) ale aj súčasnej hudby (Céline Dion, Cohen, …) a takisto spirituálnej hudby a vlastnú hudobnú tvorbu. Texty, ktoré osobne píše biskup Di Falco vychádzajú z evanjelií alebo textov Starého zákona, ale aj osobnej skúsenosti, napríklad jedna pieseň je venovaná všetkým rodičom, ktorí poznajú hroznú bolesť zo straty dieťaťa. Biskup túto meditáciu napísal po samovražde 16-ročného syna jeho priateľov. Hudobnú skupinu, ak tak možno nazvať toto amatérske zoskupenie, tvoria kňazi Jean-Michel Bardet, Charles Troesch a bývalý bohoslovec Joseph Dinh Nguyen Nguyen, ktorí sú hlavnými spevákmi. Biskup Jean-Michel di Falco Léandri píše pre skupinu texty a zároveň slúži ako moderátor pri koncertoch. Zaujímavosťou je, že Joseph sa nakoniec rozhodol pre rodinný život, vystúpil zo seminára a v súčasnosti “pôsobí“ na pozícii manžela a otca malého synčeka. Dieťatko pokrstil sám biskup Di Falco. Toto osobné Josephovo rozhodnutie s chuťou komentovali francúzske média s nezmyselnými tvrdeniami, že Joseph “vystúpil z cirkvi“ a pod.

Reklama

Nikto z aktérov nečakal takýto úspech, čo ich však najviac prekvapilo boli tie tisíce listov, mailov, sms a telefonátov z celého sveta, kde sa im ľudia zverovali ako im stretnutie s Les Pretres zasiahlo do života. Boli to príbehy zmierenia s Bohom, nádeje, príbehy ľudí, ktorí vďaka hudbe Les Pretres po rokoch našli odvahu, po rokoch znovu objavili modlitbu, po rokoch sa zúčastnili na omši, ľudí, ktorí počúvajú album každý deň v aute cestou do práce… Čo je tak veľmi príťažlivé pre dnešného človeka na skupine týchto kňazov? Vo svete, kde je kresťanská viera často predmetom posmechu a predsudkov? Je to spojenie nádhernej huby a veľmi silných textov, ktoré napriek predstave o náboženskom texte, hovoria jazykom dneška, k dnešným ľuďom a o dnešných problémoch: osamelosť, rozvod, sociálne vylúčenie, nezamestnanosť, osobné zlyhania, závislosti…

Skupina v súčasnosti podniká posledné turné, ktoré zakončí v roku 2015 a ktoré by malo byť rozlúčkou so svojim publikom. V rámci toho turné sa pred pár dňami Les Pretres rozlúčili s parížskym publikom koncertom v monumentálnom chráme St. Madeline (v chráme, kde je aj sídlo Slovenskej katolíckej misie). Koncert bol beznádejne vypredaný a štáb televíznej stanice France 3 s úžasom natáčal nekonečný zástup ľudí, ktorý sa snažil dostať do kostola. Biskup Di Falco poznajúc francúzsku mentalitu to s humorom komentoval slovami: “Íha je Vás strašne veľa, omnoho viac ako na omši… a to ste si ešte museli zaplatiť a omša je zadarmo…“ Parížania sú vo všeobecnosti považovaní za nie veľmi príjemných ľudí, a asi právom. Medzi publikom bolo vidieť typických sebavedomých až arogantných Parížanov, ktorí pre ostatných, najmä ak ste cudzinec, majú prinajlepšom blahosklonnosť. A mnohí z nich sa považujú za dobrých kresťanov. Aj takýmto ľuďom však Mons. di Falco dokázal s láskou a inteligentne nastaviť zrkadlo. Bolo veľmi zaujímavé sledovať reakcie ľudí prítomných na koncerte. Vedľa mňa sedela typická sebavedomá a navyše hlučná Parížanka. V rámci programu biskup začal hovoriť o najnovšom filmovom hite komédii ktorá beží v kinách. Je to príbeh o typickej buržoáznej „perfektnej francúzskej katolíckej rodine so štyrmi dcérami. Prvá dcéra sa má vydávať a jej vyvolený je muslim. Ale pretože ide o perfektnú katolícku rodinu, rodičia sa snažia dokázať že sú otvorení a tolerantní. Druhá dcéra sa vydá za Žida, tretia si zoberie Číňana a rodina dúfa, že aspoň tá posledná si vyberie pronárodného katolíka. Stane sa a jej vyvolený je úprimne veriaci katolík. Má to však jednu chybu, je to černoch. Počas toho čo biskup s nepopierateľným hereckým talentom približoval dej filmu, kostol burácal smiechom. Sebavedomá Parížanka po mojom boku, ktorá zjavne film videla už dopredu kričala: „Je to černoch, je to černoch…“Zdá sa Vám to zábavné?“ spýtal sa biskup. “To je dnešné Francúzsko. To sme my… Som si istý, že ani jeden z Vás tu nie je rasista… Ani jeden z tu prítomných kresťanov nie je rasista, všetci sme toleratní, ale predsa len dúfame, že sa to stane u susedov a nie u nás…“ Ďalej biskup rozprával o tom, ako mu jedna obdivovateľka povedala, že všetky texty sú krásne, ale s jedným nesúhlasí. „Madam, a s ktorým?“ spýtal sa biskup. „Ten kde sa píše, že Kristus je prítomný v prostitútke, že je prítomný v imigrantovi, že je prítomný v odsúdencovi, atď.“ “Madam, a Vy ste kresťanka?“ „Samozrejme!“ „Tak ste asi nečítali to isté evanjelium, čo som čítal ja,“ odpovedal Di Falco.

Koncert Les Pretres

Keď skupina spievala pieseň s textom „Verím v Teba ukrižovaný Boží Syn“ speváci aj celý zbor sa otočili čelom ku krížu, ktorý v tej chvíli bol jediným osvetleným bodom v kostole. Sebavedomá Parížanka po mojom boku sa potichu a pokorne modlila Otčenáš a potrebovala vreckovku. Toto dokážu s ľudským srdcom Les Pretres.

Katarína Hanzlíkova, Paríž

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali