Moskva 17. januára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Screenshot videa/Youtube)
Ruský lekár a televízny moderátor Alexander Mjasnikov v relácii televízneho kanálu Rusko 1 uviedol, že kašeľ a dýchavičnosť môžu byť v niektorých prípadoch príznakmi infarktu
Najbežnejším príznakom infarktu myokardu je podľa neho zvieravá bolesť za hrudnou kosťou, ale nemusí k nej dôjsť napríklad u žien alebo diabetikov.
Medzi atypické príznaky zaradil nasledujúce prejavy:
– dýchavičnosť
– ťažkosti s dýchaním
– kašeľ
– slabosť
– studený pot
Podľa lekára môže byť bolesť pri infarkte rôzna. Môžeme ju napríklad cítiť v žalúdku. Infarkt môže byť navyše sprevádzaný grganím a pálením záhy, pacienti môžu pociťovať bolesti zubov, nepríjemné pocity v oblasti krku, a dokonca aj v prstoch.
Okrem toho infarkt a angina pectoris môžu byť asymptomatické, dodal Mjasnikov.
Uviedol tiež rizikové faktory pre vznik infarktu:
– vek nad 45 rokov
– fajčenie
– nadváha
– nedostatok pohybu
– zvýšená hladina cholesterolu, cukru alebo vysoký krvný tlak
Podľa jeho slov má každý piaty človek s takými faktormi asymptomatickú angínu pectoris.
Aké potraviny spôsobujú obličkové kamene?
Alexandr Mjasnikovtiež vymenoval potraviny, ktoré môžu viesť k tvorbe ľadvinových kameňov.
Podľa jeho slov živočíšne tuky a bielkoviny, ktoré sa nachádzajú napríklad v červenom mäse, zvyšujú riziko tohto problému. Spôsobujú ho však aj iné produkty.
“Taká vec, ako je špenát a zelenina, je všeobecne zdravá, ale zvyšuje množstvo oxalátov (soli a estery kyseliny šťaveľovej – pozn. Red.) v krvi a zvyšuje tvorbu kameňov,” povedal Mjasnikov.
Lekár zdôraznil, že alkoholické nápoje, s výnimkou suchého červeného vína v miernych dávkach, takisto môžu viesť k tvorbe obličkových kameňov. Ďalším rizikovým faktorom sú sladké sýtené nápoje.
“Všeobecné pravidlá sú jednoduché: (pite) čo najviac tekutín, konzumujte menej soli – sodíka, menej mäsa, živočíšnych bielkovín a tukov,” vysvetlil.
Stredomorská strava bohatá na zeleninu, ovocie a ryby, a tiež primeraná konzumácia mliečnych výrobkov pomôže znížiť riziko tvorby kameňov. Okrem toho lekár odporúča piť brusnicovú šťavu.
Mjasnikov tiež uviedol, že káva a čaj znižujú riziko tvorby kameňov.
Dva účinné produkty proti koronavírusu
Konzumácia medu a čiernej rasce môže pomôcť pacientovi vyrovnať sa s infekciou koronavírusu. Výsledky príslušnej štúdie sú zverejnené na portáli medRxiv.
Medzinárodný tím špecialistov vykonal štúdiu zahŕňujúcu pacientov, ktorí mali covid-19 v stredne ťažkej až ťažkej forme. Niektorí z účastníkov dostali jeden gram medu a 80 miligramov čiernej rasce na kilogram hmotnosti, zatiaľ čo druhá časť dostala placebo.