Moskva 1. marca 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Lekár a televízny moderátor Alexander Mjasnikov vymenoval potraviny, po ktorých konzumácii vám hrozí smrteľne nebezpečná choroba. Je na zozname aj vaše obľúbené jedlo?
Mjasnikov uviedol, že potravinový botulizmus je intoxikácia, ktorú zvyčajne spôsobia botulotoxíny, ktoré sa považujú za najnebezpečnejší jed na svete. Podľa lekára môže človek ochorieť na potravinový botulizmus po konzumácii skazeného jedla, ktoré nebolo príslušným spôsobom uvarené alebo ohriate.
Najnebezpečnejšie sú domáce konzervy a rôzne nakladané potraviny, zdôraznil odborník. Taniere s jedlom musia byť spracované tepelne, pretože tieto látky tvoriace baktérie neznesú vysoké teploty.
“Možno vás napadá otázka, ako sú na tom huby. Toto je vaše riziko… Je to ruská ruleta, ” povedal Mjasnikov v éteri televízie Rossija 1.
Nesmieme zabúdať tiež na nebezpečenstvo konzumácie salám, slaných a údených rýb, pretože ani podľa vône, ani na pohľad sa nedá zistiť prítomnosť botulotoxínov, dodal lekár. Podľa jeho názoru pomôže znížiť riziko nákazy botulizmu zdravá strava.
Imunológ Vladimir Bolibok vymenoval zase potraviny, ktoré sú najčastejšou príčinou alergickej reakcie.
K negatívnym prejavom patrí predovšetkým atopická dermatitída alebo ekzém, ktoré spôsobujú alergény kravského mlieka, pšenica, krúpy, vajcia, hydina a ryby.
Bolibok vysvetlil, že alergická reakcia môže byť menej častá, ale zase silnejšia v porovnaní s citrusmi alebo orechmi. Na druhej strane môže byť jedným z prejavov potravinovej alergie porucha tráviaceho ústrojenstva, v týchto prípadoch je diagnostika ťažšia.
“Človek sa môže liečiť u gastroenterológa, ale v skutočnosti má potravinovú alergiu. Tieto reakcie ale nie sú veľmi zjavné, ľudia na to môžu byť roky citliví, ale na konzultáciu k alergológovi sa ani tak nedostanú,” povedal odborník v rozhovore pre RT.