Leclerc vyhral po takmer dvoch rokoch, prvýkrát doma v Monaku

Leclerc vyhral po takmer dvoch rokoch, prvýkrát doma v Monaku

Monte Carlo 26. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Luca Bruno)

Aktualizované 26. mája 2024 o 19:24 h.

Charles Leclerc vyhral v nedeľu domácu VC Monaka seriálu F1. Pilot Ferrari zvíťazil pred Austrálčanom Oscarom Piastrim (McLaren) a španielskym tímovým kolegom Carlosom Sainzom. Úradujúci majster sveta a vedúci muž celkového poradia, Holanďan Max Verstappen na Red Bulle, obsadil šieste miesto

Leclerc vyhral po takmer dvoch rokoch, prvýkrát doma v Monaku
Na snímke monacký pilot formuly 1 Charles Leclerc na Ferrari oslavuje víťazstvo vo Veľkej cene Monaka F1

Leclerc vyhral prvýkrát od júla 2022, dosiahol šieste víťazstvo v kariére a prvé na domácej trati. Piastri zaknihoval tretie pódium v kariére a druhé v tejto sezóne. Pre Ferrari to bola aj vďaka Sainzovi druhá dvojitá “bedňa” v ročníku. Verstappen nedokázal v monackých uličkách vylepšiť šieste miesto zo štartu – jeho ostrý kvalifikačný pokus mu nevyšiel pre chybu v zákrute Sainte Devote, no monopostu RB20 s nízkym “zadkom” i podvozkom nevyhovoval hrboľatý okruh. Holanďanov náskok na čele celkového hodnotenia sa zmenšil zo 47 na 31 bodov, druhý je Leclerc. Ten po víťazstve ťažko skrýval emócie a v rozhovore spomenul aj svojho zosnulého otca Herveho, ktorý mu bol oporou v juniorských kategóriách.

Reklama

Verstappenov mexický kolega Sergio Perez odštartoval z ôsmeho radu a preteky sa preňho skončili už v druhej zákrute. Doplatil na uponáhľaný útok Kevina Magnussena z Haasu, ktorý ho nabral pri pokuse o predbehnutie z pravej strany. Dán pred sebou tlačil Red Bull niekoľko desiatok metrov a Perez v nekontrolovateľnom vraku zostrelil aj Nica Hülkenberga, druhého jazdca Haasu.

Nasledovali červené vlajky a o trištvrte hodinu tvrdý reštart. Ten sa už zaobišiel bez kolízií a zmeny pozícií. Jazdci zvolili pomalé, opatrné tempo a išli konzervatívne. Dráma vyzerala nepravdepodobne aj ohľadom možných zastávok v boxoch, keďže tímy prezuli pod červenými vlajkami. Najlepšia štvorka svojich mechanikov naozaj nenavštívila a poradie sa nezmenilo. Z reštartu ťažil Sainz, ktorý klesol v prvom kole na provizórne posledné miesto po defekte.

Reklama

Tempu, ktoré určoval Leclerc nestačila trojica George Russell (Mercedes), Verstappen a Lewis Hamilton na 5. až 8. mieste. Mercedes prezul Hamiltona a pokúsil sa o “undercut” Red Bullu, ten však okamžite zareagoval a sedemnásobný majster sveta nezískal v “out lape” dosť času.

Ojedinelú zastávku umožnilo zaostávanie zvyšku najlepšej desiatky, ktorú viedol ôsmy Juki Cunoda z tímu Racing Bulls. Japonec opakovane s prehľadom zdolal známejšieho tímového kolegu Daniela Ricciarda (12.), bodoval piatykrát v sezóne a tretí raz za sebou. Bod za desiate miesto bral Francúz Pierre Gasly z Alpinu a podčiarkol postupné zlepšovanie továrenského tímu Renaultu, ktorý v úvode ročníka výrazne zaostával. Bod ukoristil napriek karambolu z prvého kole, keď mu nedal dostatok priestoru tímový kolega a krajan Esteban Ocon.

 

Hlasy po zápase /zdroj: Voyo/:

Charles Leclerc (Ferrari), víťaz: “Nemôžem opísať svoje pocity. Sú to veľmi náročné preteky, dvakrát som tu mal pole position a bolo to bez víťazstva. O to lepšie je to dnes. Mentálne to boli teda náročné preteky, 78 kôl na rovnakých pneumatikách, dúfate, že sa nič nestane. Myslím na svojho otca, bez neho by som tu nebol a víťazstvo v Monaku bolo náš spoločný sen.”

Oscar Piastri (McLaren), 2. miesto: “Náročné preteky. Tempo bolo veľmi pomalé, pred tunelom som mal raz príležitosť, no nevyužil som ju. Charles bol dobrý celý víkend a viedol od začiatku. Ja som spokojný s druhým miestom.”

Reklama

Carlos Sainz (Ferrari), 3. miesto: “Bolo to tesné, v prvom kole som mal veľmi zlý pocit. Pomohol mi reštart, dostal som sa vďaka nemu späť dopredu. Som rád za Charlesa, vyhral prvýkrát doma a bol rýchly celý víkend. Celé preteky som tlačil na Oscara a snažil som sa ho donútiť k chybe, nestalo sa tak.”

 

 VC Monaka (78 kôl, 1 kolo: 3,337 km/260,286 km):

1. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 2:13:15,554 h, 2. Oscar Piastri (Aus./McLaren) +7,152 s, 3. Carlos Sainz (Šp./Ferrari) +7,585, 4. Lando Norris (V. Brit./McLaren) +8,650, 5. George Russell (V. Brit./Mercedes) +13,309, 6. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +13,853, 7. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +14,908, 8. Juki Cunoda (Jap./Racing Bulls), 9. Alexander Albon (Thaj./Williams), 10. Pierre Gasly (Fr./Alpine) všetci +1 kolo, 11. Fernando Alonso (Šp./Aston Martin), 12. Daniel Ricciardo (Aus./Racing Bulls), 13. Valtteri Bottas (Fín./Kick Sauber), 14. Lance Stroll (Kan./Aston Martin), 15. Logan Sargeant (USA/Williams), 16. Kuan-jü Čou (Čína/Kick Sauber) všetci +2 kolá,

nedokončili: Kevin Magnussen (Dán./Haas), Nico Hülkenberg (Nem./Haas), Sergio Perez (Mex./Red Bull), Esteban Ocon (Fr./Alpine)

Celkové poradie (po 8 z 24 pretekov):

Reklama

1. Verstappen 169 b, 2. Leclerc 138, 3. Norris 113, 4. Sainz 108, 5. Perez 107, 6. Piastri 71, 7. Russell 54, 8. Hamilton 42, 9. Alonso 33, 10. Cunoda 19, 11. Stroll 11, 12. Oliver Bearman (V.Brit./Ferrari), 13. Hülkenberg obaja 6; 14. Ricciardo 5, 15. Albon 2, 16. Ocon, 17. Magnussen, 18. Gasly všetci 1, 19. Čou, 20. Bottas, 21. Sargeant všetci 0

Pohár konštruktérov:

1. Red Bull 276 b, 2. Ferrari 252, 3. McLaren 184, 4. Mercedes 96, 5. Aston Martin 44, 6. Racing Bulls 24, 7. Haas 7, 8. Williams, 9. Alpine obe 2, 10. Kick Sauber 0

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:00

Niektorí fanúšikovia dlhodobo vysielaných seriálov po ich ukončení smútia ako po smrti blízkej osoby, uvádza nová štúdia. Štúdiu vypracoval psychológ Adam Gerace z CQUniversity v Austrálii na vzorke 1289 respondentov. Výsledky zverejnil v recenzovanom mega časopise s otvoreným prístupom PLOS ONE.

14:49

Ceny prenájmov medziročne opäť vzrástli a dosiahli na celom Slovensku svoje historické maximá. Najvýraznejšie stúpli v Bratislave, rekordy však dosiahli aj v niektorých častiach Košíc. Vyplýva to z údajov aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

14:48

Univerzita Karlova (UK) podá proti uzneseniu o odložení prípadu vlaňajšej tragickej streľby na jej Filozofickej fakulte (FF) sťažnosť a navrhne úplné vyšetrenie všetkých súvislostí útoku. Oznámila to v pondelok na svojom webe.

14:37

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy SR zrealizovala v piatok (14. 6.) prvú skúšku štartu z tmy v spolupráci so zahraničným partnerom. Obnovu sústavy po masívnom výpadku elektriny podaním napätia zo susednej prenosovej sústavy testovala spolu s poľským prevádzkovateľom prenosovej sústavy Polskie Sieci Elektroenergetyczne. V pondelok o tom informovala SEPS.

14:30

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) hospodáril v roku 2023 s rozpočtom, ktorý po poslednej úprave dosiahol k 31. decembru 2023 v príjmovej časti celkovú sumu 337.339.004,48 eura. Po usporiadaní všetkých finančných vzťahov sa do rezervného fondu NSK presunie suma 12.912.646,78 eura. Konštatuje sa to v návrhu záverečného účtu NSK, ktorý budú krajskí poslanci schvaľovať na zasadnutí 24. júna.

14:25

Európska centrálna banka (ECB) venuje veľkú pozornosť hladkému fungovaniu finančných trhov. Vyhlásila to v pondelok prezidentka ECB Christine Lagardová po tom, čo minulý týždeň vystrašilo investorov rozhodnutie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyhlásiť predčasné parlamentné voľby.

14:10

Slovensko si na trhoch požičalo 582 miliónov eur, keď predalo štyri druhy štátnych dlhopisov s termínom splatnosti od roku 2026 do roku 2035. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,4474 % do 3,7559 %. V pondelok o tom informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

14:01

Lekársku pomoc v Moskve vyhľadalo viac ako 120 ľudí, u ktorých je podozrenie na hromadnú otravu jedlom. Najmenej 30 z nakazených skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti.

14:00

Kremeľ je v kontakte so Spojenými štátmi v súvislosti s možnou výmenou väzňov, ktorá by zahŕňala aj amerického novinára Evana Gershkovicha zadržiavaného v Rusku. Potvrdil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň však zdôraznil, že tento ich dialóg by nemal byť nijako medializovaný.

13:59

Ruský prezident Vladimir Putin uskutoční v dňoch 18. a 19. júna “priateľskú štátnu návštevu” Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Oznámil to v pondelok Kremeľ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali