Lajčák: Stretnutie V4 je možnosťou urobiť si inventúru v politike rozširovania

Lajčák: Stretnutie V4 je možnosťou urobiť si inventúru v politike rozširovania

Varšava/Bratislava 29. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alik Keplicz)

 

Politika rozširovania je jednou z priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Dnešné stretnutie je dobrou príležitosťou urobiť si inventúru toho, čo sa nám už v tejto politike podarilo dosiahnuť a čo ešte môžeme urobiť počas zostávajúcich niekoľkých týždňov.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vľavo) a poľký minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vľavo) a poľký minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski

 

Reklama

Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii vo Varšave, ktorá sa konala počas ministerského zasadnutia krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s krajinami západného Balkánu – Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Čiernou Horou, Kosovom, Macedónskom a Srbskom.

Na stretnutí sa zúčastnili i vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a ministri zahraničných vecí Bulharska, Chorvátska, Talianska, Rumunska a Slovinska.

Reklama

Slovenský minister si zároveň myslí, že dnešným stretnutím krajiny potvrdzujú, že V4 je silným podporovateľom politiky rozširovania EÚ, keďže ako jediné regionálne zoskupenie sa pravidelne stretáva s partnermi zo západného Balkánu, aby vzájomne diskutovali o procese rozširovania.

“Krajiny V4 majú osobitnú pozíciu, pretože ponúkame krajinám západného Balkánu naše vlastné autentické ‘know-how’ z úspešného procesu transformácie a zároveň pripomíname našim partnerom, že je to proces, ktorý je striktne založený na splnení podmienok. Tak, ako sa od nás môžu učiť, takisto sa môžu naučiť aj to, že EÚ neodpustí žiadnu z tých podmienok. Preto sa snažíme našich partnerov motivovať k tomu, aby splnili všetko to, čo sa od nich očakáva,” zdôraznil minister Lajčák.

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski uviedol, že ministri na stretnutí prerokúvali predovšetkým bezpečnosť, rozširovanie EÚ a problémy, ktoré sa týkajú regionálnej spolupráce. “Všetky výzvy, ktoré sú pred nami, ako migrácia, organizovaná kriminalita a všetky iné ohrozenia, ktoré v podstate nepoznajú hranice, sa týkajú celej Európy. Domnievame sa, že štáty strednej a južnej Európy by mali spolupracovať aj v hospodárskej oblasti, predovšetkým vo výstavbe dopravnej a energetickej infraštruktúry, ktorá by mala spájať naše krajiny,” povedal poľský minister.

Za ekonomický problém krajín označil energetickú bezpečnosť, predovšetkým diverzifikáciu dodávok plynu. Zároveň taktiež zdôraznil slová slovenského ministra, že V4 podporuje úsilie štátov západného Balkánu stať sa členmi EÚ. “Predávame im naše skúsenosti, hovoríme o tom, čo sme zažívali počas našej transformácie, keď sme sa pripravovali na vstup do NATO a EÚ,” konštatoval.

Vysoká predstaviteľka EÚ Mogheriniová zdôraznila úzku spoluprácu s krajinami západného Balkánu najmä v oblastiach, ktoré by sa mali rozvíjať. “Hovoríme o hospodárskom rozvoji, o tvorbe nových pracovných príležitostí, o bezpečnosti, o riadení migračných tokov. To všetko ukazuje, že nás veľmi veľa vecí spája, a nie rozdeľuje,” povedala.

Reklama

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa domnieva, že v Európe dnes panuje zvláštna situácia. “Pretože kým krajiny v strednej Európe podporujú rozširovanie EÚ, v západnej Európe je už cítiť únavu z rozširovania,” konštatoval.

Taktiež vyjadril obavy z informácií, ktoré prenikli od predstaviteľov EÚ, že najbližších päť rokov by sa európske spoločenstvo nemalo rozširovať. “Nesúhlasíme s tým. Myslíme si, že počas tých piatich rokov by sa Únia mala rozšíriť. Domnievam sa, že ihneď by sme mali rozšíriť EÚ, pretože práve urýchlenie rozširovania Únie je najdôležitejší nástroj pre jej posilnenie. Nemáme čas, aby sme aj naďalej čakali s rozširovaním, ani z ekonomických a ani z bezpečnostných dôvodov,” zdôraznil maďarský minister.

Upozornil na to, že ak tento proces pôjde pomaly, môžu vzniknúť bezpečnostné riziká, preto by sa V4 mala aktívnejšie zapájať do jeho zrýchlenia.

Maďarský premiér dnes predložil niekoľko návrhov: EÚ by podľa neho mala ešte tento rok otvoriť so Srbskom ďalšie tri kapitoly, nemali by sa pozastavovať rozhovory s Albánskom, mala by sa ukončiť “nepekná hra” voči Macedónsku spôsobená blokovaním rozhovorov zo strany Grécka a zabudnúť by sa podľa neho nemalo ani na migračnú krízu v súvislosti so západným Balkánom.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek uviedol, že rozširovanie so sebou prináša na jednej strane perspektívu, ale aj posilnenie bezpečnosti. “Cítime spoločnú povinnosť a záväzok, aby sme prispeli k stabilizácii,” dodal.

Reklama

Uviedol taktiež, že krajiny navrhujú úzku spoluprácu s Európskou komisiou na vytvorení novej iniciatívy, ktorá by pomohla integrovať krajiny západného Balkánu do EÚ. Ministra Lajčáka dnes čakajú ešte bilaterálne rokovania s partnermi z Chorvátska a Kosova.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali