Kto hovorí, že sa prezidentovi Ukrajiny nič nevydarilo? Porošenko zrealizoval takmer všetko, čo naplánoval

Kto hovorí, že sa prezidentovi Ukrajiny nič nevydarilo? Porošenko zrealizoval takmer všetko, čo naplánoval

Kyjev 28. novembra 2018 (HSP/Foto:Facebook)

 

Ukrajina prežíva jedno z najhorších období vo svojej histórii. Možno najhoršie. Krajina je fakticky na pokraji priepasti

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko

Mnohí z tejto katastrofy obviňujú súčasného prezidenta Petra Porošenka a hovoria, že sa mu nič nepodarilo a nedodržal svoje sľuby. Ale mýlia sa. Petro Porošenko zrealizoval takmer všetko, čo naplánoval. Takmer všetko.

Reklama

Udalosti posledných dní nasvedčujú tomu, že prezident Porošenko pokračuje vo svojej „spanilej jazde“. Ak si niekto myslí, že kolízia ruských a ukrajinských lodí v Azovskom mori aspoň trochu nezávisela od Petra Porošenka, určite sa mýli. Porošenkovi sa vydarili takmer všetky jeho plány a zámery, nebezpečné divadlo v Azovskom mori nevynímajúc.

Pre objektivitu, je treba uznať, že niečo sa mu predsalen nepodarilo. Nestabilizoval situáciu v krajine, nenapravil hospodársku krízu, ktorá sa ešte prehĺbila, nevytvoril sľubovanú najmocnejšiu armádu v Európe, nezjednotil obyvateľstvo, nezabránil tomu, že mnohí utekajú z krajiny a Ukrajina vymiera, prehral boj s korupciou a pod. Nevyšlo mu ešte zopár podobných „maličkostí“, ale na druhej strane mnohé svoje plány predsa zrealizoval.

Reklama

Prečo by sme hovorili o smutnom, teda o tom, čo sa nepodarilo prezidentovi Porošenkovi? Radšej sa sústreďme na niečo veselšie, na to, čo sa mu podarilo, čo dokázal urobiť, aké plány zrealizoval.

Bezpochyby jedným z hlavných „úspechov“ ukrajinského prezidenta je pokračujúca občianska vojna na Donbase, ktorú Petro Porošenko síce úspešne premenoval z Protiteroristickej operácie na Operáciu spojených síl, ale jej zmysel, podstatu a priebeh to vôbec nezmenilo a nijako neovplyvnilo. A krvavý konflikt na Donbase pokračuje už piaty rok. Toto sa Petrovi Porošenkovi určite vydarilo.

Že to nie je jeho zásluha? V mnohom určite je. Keď hlava štátu neustále hovorí o návrate, teda násilnom pričlenení Donbasu a Krymu späť k Ukrajine, kto viac ovplyvňuje situáciu na fronte, ak nie najvyšší predstaviteľ krajiny a najvyšší veliteľ? Darmo, že všetky domáce prieskumy verejnej mienky svedčia o tom, že vyše 70 percent Ukrajincov sú radikálne proti pokračovaniu vojny na Donbase, podstatné je to, čo chce prezident a aké svoje plány realizuje. Tak v realizácii tohto „projektu“ je Porošenko zjavne úspešný a tu sa mu darí.

Taktiež sa mu darí „novelizovať“ hospodársku a sociálnu situáciu v krajine. Dokázal niečo neuveriteľné – dokázal to, čo nesplnil náš slovenský stratég, privatizér a budovateľ Mikuláš Dzurinda. Porošenko zabezpečil Ukrajincom dvojnásobné platy, ktoré sľuboval Dzurinda – síce ten to sľuboval Slovákom… Ale Porošenko to predsa len dokázal! Je to čistá pravda, žiadne žarty: v priebehu posledných 5 rokov priemerná mzda na Ukrajine narástla dvojnásobne.

Hoci naplnil svoj prísľub, dvojnásobný plat má svoj háčik. Súbežne s platmi (Dzurindovými dvojnásobnými) sa totiž trojnásobne prepadla hrivna voči euru a doláru. Preto keď pred 5 rokmi priemerná mzda na Ukrajine dosahovala v prepočte na eurá takmer 430 eur, v súčasnosti je to len približne 290 eur.

Reklama

Hlavné je, že sa platy podarilo zdvojnásobiť…

Ďalej platby za komunálne a lekárske služby, ceny mestskej a medzimestskej dopravy, ako aj drvivej väčšiny potravín vzrástli o 300 – 500 – 700 percent. Porošenko poslušne plní rozkazy Medzinárodného menového fondu a niekoľkonásobne zvyšuje platby za energie – na niekoľko etáp, ale dosť razantne – tak, ako si vyžadujú šéfovia zo zahraničia. Kto sa odváži povedať, že sa mu nedarí v realizácii cudzej politiky? Veľmi sa mu darí…

Kto sa odváži tvrdiť, že sa mu nepodarilo prakticky úplne zrušiť všetky hospodárske a iné vzťahy s tisícročným susedom – Ruskom? Porošenkovi sa podarilo zničiť všetky obchodné, dopravné vzťahy, spoluprácu v takmer všetkých oblastiach. To sa mu vydarilo asi najlepšie. Je absolútnou špičkou v likvidácii ukrajinského priemyslu a poľnohospodárstva. Svojimi nariadeniami v spolupráci s vládou likviduje priemyselné a poľnohospodárske podniky, rozpredáva ich zahraničným majiteľom alebo na kovošrot, v krajine sa vytvárajú hladové doliny. Totálne sa vyrubujú lesy na Ukrajine, životné prostredie sa zhoršuje rekordnými tempami. Kto povie, že sa v tom Petrovi Porošenkovi nedarí?

Podarilo sa mu úplne vyprázdniť štátnu pokladnicu a teraz niet z čoho platiť výplaty, dôchodky, štipendiá a pod. Nie sú finančné prostriedky na zdravotníctvo, školstvo, výstavbu domov a ciest. Peňazí niet prakticky na nič, okrem nákupu zbraní, pochopiteľne, od najväčšieho patróna a pána – Spojených štátov. Aj v tomto sa Porošenkovi mimoriadne darí.

Podarilo sa mu rozhádať a rozdeliť pravoslávnu cirkev na Ukrajine a vyvolať konflikt, ktorý bude trvať možno desaťročia – kto to všetko „zabezpečil“, ak nie Porošenko? Kto poštval proti sebe hneď niekoľko národnostných menšín, kto zakázal vyučovanie v rodnej reči na školách zástupcom viacerých menšín? Kto povie, že sa mu nedarí realizovať svoje plány?

Reklama

Dalo by sa pokračovať v zozname „hrdinských činov“ Petra Porošenka. Je tu akurát menší problém. Akosi nevyzerá, že sa mu podarí splniť ďalší svoj sen a po druhý raz stať sa prezidentom Ukrajiny. Svedčia o tom predvolebné prieskumy a celková nálada obyvateľstva na Ukrajine. Popularita súčasného prezidenta láme negatívne rekordy. Pomaly sa nemôže spoliehať ani na pomoc a podporu zahraničných pánov, sponzorov a radcov. Stále častejšie západní lídri kritizujú čokoládového kráľa, poukazujú na jeho chyby a korupčné praktiky.

Ani v zahraničí Petro Porošenko nemá veľa priateľov, okrem slovenského kolegu. Viacerí svetoví politici mu stále častejšie ukazujú, kde má svoje miesto. Prvým zjavným signálom bolo demonštratívne nepodanie ruky americkým dvojitým kolegom (je to tiež prezident a podnikateľ) Donaldom Trumpom počas spomienkových slávností v Paríži. Americký kovboj úplne otvorene ignoroval zmrznutého Porošenka a ukázal mu, kde má svoje miesto… Tým zjavne naznačil, ako veľmi mu záleží na tom, aby Porošenko aj naďalej zostal prezidentom amerického vazalného štátu a akú bude mať podporu.

Petro Porošenko si jasne uvedomuje, akú podporu (a hlavne prečo) má v zahraničí a že má mizerné šance na to, aby znova vyhral prezidentské voľby, ale… A tu nasleduje veľké tučné „ale“… Ukrajinské médiá veľakrát predpovedali možné scenáre vývoja udalosti pred prezidentskými voľbami. Mnohí domáci analytici a novinári prízvukovali, že ak Porošenko zacíti, že nemá šance vyhrať voľby, pokúsi sa vyprovokovať veľký vojenský konflikt na „juhovýchodnom fronte“, čo mu umožní vyhlásiť v krajine stanné právo, značne oddialiť a poriadne ovplyvniť priebeh volieb. A tu sa mu opäť darí v realizácii jeho plánov.

Je zjavné, že v období „boja proti ruským agresorom“ budú celá ukrajinská verejnosť, médiá, „kompetentní“ naladení a budú sa správať inak, ako v ostatných mesiacoch. Všetko to dáva veľké esá do rúk skrachovaného prezidenta Porošenka, je to jeho posledná šanca a tú už aj začal využívať. Aj žiakovi základnej školy je jasné, že podobná provokácia v Azovskom mori sa nemohla uskutočniť bez súhlasu (alebo skôr priameho nariadenia) najvyššieho vedenia krajiny, vrátane prezidenta. Petro Porošenko začal realizovať svoj „plán B“ – veľký (prípadne menší, ale predsa hlučný) vojenský konflikt s Ruskom.

A znova môžeme hovoriť o tom, že prezident Porošenko plní svoje plány a zámery. Určite ani na moment nezapochyboval, že ho podporia viaceré západné štáty na čele s USA. Určite vedel, že počas rokovania na pôde OSN americká veľvyslankyňa pri Organizácii Spojených národov Nikki Haleyová spustí všetkých psov na Rusko, bude absolútne ignorovať zjavný fakt, že ukrajinské lode porušili ruskú hranicu, pričom tu, ktorá existovala dlho predtým, ako Krym odplával do Ruska, číže išlo o čistú otvorenú provokáciu. Ale Porošenko určite vedel, že Bielemu domu to vyhovuje a že ho podporí v plnení jeho plánov.

Takže nemajú pravdu tí, ktorí hovoria, že prezidentovi Porošenkovi nič nevyšlo a všetko zbabral. Môžem súhlasiť iba s druhou polovicou tohto tvrdenia. Petrovi Porošenkovi vyšlo takmer všetko, čo chcel a naplánoval, ale práve preto všetko Ukrajine pokazil, preto je krajina na pokraji chaosu a tak ľahko sa z tej krvavej hnijúcej jamy nedostane.

Určite sa pokúsi z nepríjemnej udalosti v Azovskom mori vytrieskať čo najviac výhod pre seba. Nie je ťažké predstaviť, čo opäť bude mať ma pláne: stanné právo – radšej čo na najdlhšie obdobie, drastické obmedzenie možností opozície a maximálne posilnenie právomoci prezidenta, bubnovanie do všetkých bubnov „západných orchestrov“ a vyvolávanie čo najväčšieho hluku, aby mu USA a EÚ pomohli predĺžiť stanné právo v krajine, rozdúchať škandál s Ruskom a aby ho podržali v prezidentskej kampani.

Prezidentské voľby na Ukrajine sa nezadržateľne blížia. Ak sa nestane nejaký superzázrak alebo nedôjde k väčšej katastrofe, Petro Porošenko nemá ani najmenšie šance na výhru. Potom, podľa všetkého, sotva nájde priestor na plnenie svojich ďalších plánov a sľubov v rodnej krajine a pôjde ich plniť niekde do zahraničia. Inú možnosť mať asi nebude. Ukrajinský ľud mu nikdy neodpustí tie plány, ktoré Porošenko zrealizoval, a tie sľuby, ktoré dodržal. Za to všetko Ukrajina zaplatila príliš draho a ešte dlho bude platiť…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali