Kováčiková dúfa, že nový šéf prokuratúry bude zvolený čo najskôr, mal by to byť prokurátor. Naďalej trvá na tom, že v prípade obvinenia Jankovskej postupovala správne

Kováčiková dúfa, že nový šéf prokuratúry bude zvolený čo najskôr, mal by to byť prokurátor. Naďalej trvá na tom, že v prípade obvinenia Jankovskej postupovala správne

Bratislava 12. augusta 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Prvá námestníčka generálneho prokurátora SR Viera Kováčiková dúfa, že nový generálny prokurátor bude v parlamente zvolený a následne čo najskôr vymenovaný. Uviedla to na dnešnej tlačovej konferencii. Kováčiková od utorka 11. augusta vykonáva v plnom rozsahu práv a povinností funkciu šéfa prokuratúry, keďže bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár o deň skôr skončil vo funkcii

Na snímke prvá námestníčka generálneho prokurátora SR Viera Kováčiková

„Toto moje zastupovanie generálneho prokurátora bude trvať až do zvolenia a vymenovania generálneho prokurátora pani prezidentkou,“ povedala Kováčiková. Zároveň dodala, že medzi prokurátormi je dostatok erudovaných, zdatných a morálne čistých prokurátorov, ktorí by mohli funkciu vykonávať. Dôležité pritom podľa nej je, aby kandidátom na šéfa prokuratúry bol prokurátor. „On (nový generálny prokurátor – pozn. SITA) nebude mať žiadnych 100 dní na zaučenie,“ vyhlásila. Sama sa podľa vlastných slov o funkciu uchádzať nemieni, vie sa však stotožniť s niektorými menami, ktoré sa objavili v médiách.

Reklama

Kováčiková zároveň hovorila o zámere podať návrh na ústavný súd v súvislosti s návrhom novely zákona o prokuratúre, ktorý prezidentka Zuzana Čaputová vrátila do parlamentu. Komisii generálnej prokuratúry sa podľa nej nepáči, že sa od potenciálnych kandidátov na generálneho prokurátora nevyžaduje justičná skúška. Takisto vidia problém v avizovaných dôvodoch na odvolanie generálneho prokurátora.

Prokuratúru bude Kováčiková podľa vlastných slov viesť tak, aby sa zabezpečil jej riadny chod a dodržiavali sa zákony a predpisy. „Ja počas tejto doby nemienim robiť organizačné a personálne zmeny,“ povedala prvá námestníčka. Dodala, že k takýmto krokom by počas obdobia, v ktorom bude viesť prokuratúru, pristúpila len pokiaľ by si to situácia vyžiadala.

Reklama

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) predpokladá, že poslanci Národnej rady Slovenskej republiky nezmenia názor na novú voľbu generálneho prokurátora. Verí, že prezidentka „nebude chcieť napomáhať tomu, aby generálna prokuratúra ďalej fungovala ako funguje. Cieľom nás ako koalície a nášho politického hnutia je zabezpečiť, aby zákon platil pre každého. Bohužiaľ, videli sme pri Trnkovi a Čižnárovi, že spravodlivosť bola selektívna,“ uviedol dnes po rokovaní vlády Matovič.

Kováčiková v minulosti pôsobila na okresnej aj krajskej prokuratúre v Trenčíne, pričom tieto inštitúcie aj viedla. Funkciu prvej námestníčky generálneho prokurátora zastáva od mája 2019.

Bývalý šéf prokuratúry Čižnár podľa Kováčikovej ostane pôsobiť na generálnej prokuratúre, pravdepodobne na odbore legislatívy a ústavného práva.

 

Dočasná šéfka prokuratúry trvá na tom, že v prípade obvinenia Moniky Jankovskej postupovala správne

Reklama

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková trvá na tom, že pri rozhodovaní o sťažnosti obvinenej bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky J. postupovala správne. Ako uviedla na dnešnej tlačovej besede, pri rozhodnutiach o sťažnostiach sudcov obvinených v rámci policajnej akcie Búrka mal rozhodovať generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ten sa však cítil zaujatý. Rozhodovanie preto prešlo na Kováčikovú. Tá sa stotožnila so stanoviskom, že Monika J. nemusela spáchať trestnú činnosť ako verejný činiteľ, ale mohlo by ísť „len o nepriamu korupciu“.

„Tieto rozhodnutia pripravuje prieskumné oddelenie generálnej prokuratúry,” povedala Kováčiková s tým, že ona sa s rozhodnutím v rozsahu 73 strán stotožnila. Podľa dočasnej šéfky generálnej prokuratúry neexistuje žiadna polemika o tom, či bola Monika J. v čase skutkov, za ktoré je obvinená, verejným činiteľom, keďže zastávala funkciu štátnej tajomníčky. Skutkov sa však nedopustila v súvislosti s výkonom svojej funkcie a právomocí. „K takémuto konaniu nedošlo, pretože ako štátna tajomníčka nemala žiadnu právomoc ani dosah na konkrétneho sudcu, aby rozhodol nejakým spôsobom. A neniesla za jeho rozhodnutie žiadnu zodpovednosť,” zdôraznila Kováčiková.

Kováčiková zároveň uviedla, že s Monikou J. prichádzala v minulosti do služobného kontaktu ako krajská prokurátorka v Trenčíne. „Tento vzťah nemôžem považovať ani za kamarátsky ani za priateľský, ani za nepriateľský. Nijaký,” povedala s tým, že s obvinenou sa nenavštevovali ani nechodili spolu na akcie. „Nikdy som pre ňu nevybavovala nič,” dodala Kováčiková.

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku J. zadržali spolu s ďalšími 12 sudcami počas policajnej akcie Búrka, momentálne je väzobne stíhaná. Začiatkom júna sa vzdala funkcie sudkyne.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali