Kotleba obvinil Blahu z farizejstva. Blaha kontruje: Kotleba zarezal Harabina a teraz miesto riešenia americko-slovenskej obrannej zmluvy iba vytĺka politický kapitál

Kotleba obvinil Blahu z farizejstva. Blaha kontruje: Kotleba zarezal Harabina a teraz miesto riešenia americko-slovenskej obrannej zmluvy iba vytĺka politický kapitál

Bratislava 3. apríla 2019 (HSP/Foto:Kombosnímka)

 

„Nikdy nebude alternatívou a vždy bude len likvidovať iné reálne alternatívy. Nečudoval by som sa, keby Kotlebu niekto živil práve za týmto účelom,“ píše poslanec Smeru Blaha, ktorý sa dostal do konfliktu s Mariánom Kotlebom, ktorý mu vyčíta, že pred voličmi sa hraje na odporcu základní na území Slovenska, ale keď dôjde na hlasovanie, tak sa správa úplne inak

Na snímke Marian Kotleba a Ľuboš Blaha

Jadrom sváru bolo zverejnenie návrhov americko-slovenskej obrannej zmluvy. Blaha vyjednal s ministrom obrany Gajdošom, že zmluvu zverejní on, keďže ministerstvo zahraničia to nemôže urobiť vzhľadom na to, že je zmluvným partnerom počas procesu vyjednávania. Blahovi sa podarilo na výbore dosiahnuť, že pracovné návrhy zmluvy zverejní minister obrany Gajdoš.

Reklama

Poslanec Paška však navrhol, nech tú istú zmluvu zverejní radšej ministerstvo zahraničia, čo sa kotlebovcom páčilo, keďže to bolo vopred nepriechodné a dali sa na tom vytĺcť politické body. Viac ako o zverejnenie zmluvy, mal tak niekto potrebu si z toho robiť politiku.

A tak sa hlasovalo o tom, že to isté čo zverejní Gajdoš, nech zverejní aj Lajčák. Keďže pri tomto zbytočnom návrhu, ktorý len vyrážal otvorené dvere, sa Blaha hlasovania zdržal, mali kotlebovci možnosť „odhaliť ďalšieho vlastizradcu“.

Reklama

Poslanec Ľuboš Blaha preto reagoval na Kotlebovo video, v ktorom sa predseda ĽSNS prezentoval ako odporca americko-slovenskej obrannej zmluvy, zatiaľ čo poslanca zo strany Smer obvinil že koná proti slovenským záujmom. Seba a svoju stranu vykreslil ako záchrancov, v tomto prípade pred americkými základňami. Rozohral tak zbytočné politické divadielko, na štýl OĽaNO.

Celkovo sa zdá, že kotlebovci skúšajú robiť nový politický marketing a že sa snažia viac priblížiť spôsobom robenia politiky strednému prúdu. Ak však svoje kauzy budú stavať na takýchto prípadoch ako odtajnenie zmluvy, o ktorej už bolo dohodnuté, že bude odtajnená, ďaleko nezájdu.

Blaha sa samozrejme proti obvineniam bráni a uvádza svoju verziu udalostí priebehu rokovania na výbore.

Blaha konštatuje, že zatiaľ čo on bojuje, Kotleba sa priživuje. Na rokovaní s MZV aj s ministrom obrany Gajdošom viedol Blaha 90 % diskusie. Bol to on, kto griloval úradníkov na MZV aj Gajdoša a trval na vysvetleniach. Podľa Blahu kotlebovci túto tému iba politicky zneužívajú. Na rokovanie na MZV došli absolútne nepripravení, bez jediného vecného argumentu.

„Potvrdzuje sa, čo hovorím už roky. Poslanci tejto strany len sedia na výboroch ako mumáci, nič nepovedia a pritom sa hrajú na najväčších hrdinov. Sú nekompetentní a nepripravení. Dnešný výbor to potvrdil. Oháňajú sa Slovenskom, ale v skutočnosti nemajú na to, aby ho chránili. Aj keby chceli.“

Reklama

Blahovi sa na výbore podarilo dotlačiť ministra Gajdoša k prísľubu, že zverejní pracovné návrhy zmluvy DCA. Keď sa to po 40 minút rokovaní s Gajdošom  konečne podarilo dohodnúť, ozval sa poslanec Paška, že chce prijať uznesenie, aby tieto pracovné návrhy DCA zverejnil Lajčák.

„Pýtal som sa, načo? Však nám ich sľúbil Gajdoš! Ale – politika. Ja len, že Lajčák už predtým povedal, že to neurobí a pracovné drafty nezverejní, lebo rezort diplomacie to nemôže urobiť  kvôli  partnerom, s ktorými vyjednáva. Bol by to precedens a už by nikto nikdy s MZV nerokoval. Logicky. Nemusí sa nám to páčiť, ale riešenie sa našlo: zverejní to Gajdoš. Skvelé! Bol som rád, že som to vyjednal“, opísal situáciu Blaha a pokračoval.

„Ale zjavne niekomu nejde len o zverejnenie, zjavne si z toho niekto potrebuje robiť politiku. A tak sa hlasovalo o tom, že nech to zverejní Lajčák. Len-tak z trucu. To isté, čo už ide zverejniť Gajdoš, má zverejniť Lajčák. A just. Absurdné? Áno. Dá sa za to hlasovať? Nie. Tak sme sa zdržali.“

Blaha sa vrátil aj k prezidentským voľbám, kde podľa neho Kotleba zarezal Harabina. Keď cítil, že mu ohrozuje voličov, tak neváhal a išiel do prezidentských volieb, aby ho oslabil. Vďaka nemu sa Harabín nedostal do druhého kola. Podľa Blahu teraz Kotleba cíti, že mnohí jeho voliči mu kašľú na neonacistické bludy a volili ho len preto, lebo bol hlasom odporu proti systému. Avšak keď títo ľudia vidia, že na okolí sú ďaleko inteligentnejšie, vzdelanejšie, a efektívnejšie formy odboja proti systému, opúšťajú Kotlebu, a ten prská na všetky strany a sabotuje snahy iných.

Blaha sa domnieva, že z rovnakého dôvodu útočí Kotleba aj na neho, lebo cíti, že jeho argumenty oslovujú množstvo protestných voličov. Podľa Blahu je však Kotleba pilier establišmentu. Rovnaký názor zastáva aj podpredseda KSS Jalal Suleiman, viac TU.

Reklama

„Kotleba je pre systém požehnaním. S jeho stranou nikdy nikto nepôjde. Je zárukou, že protestný hlas ostane izolovaný. A presne to potrebuje establišment. Navyše sa obklopil ľuďmi, ktorí nevedia narátať do desať a teda nikdy nič inteligentné od nich nevyjde – ak aj prídu s dobrým nápadom, realizácia je vždy nekonečne amatérska a trápna. K takejto “opozícii” si systém môže tlieskať. Pretože nikdy nebude alternatívou a vždy bude len likvidovať iné reálne alternatívy. Nečudoval by som sa, keby Kotlebu niekto živil práve za týmto účelom. Aby udržiaval establišment.“

Blaha sa však nechce Kotlebom zaoberať a nerobí tak už dlho, lebo pochopil, že to nemá zmysel. Keď ho ešte kritizoval zo svojich antifašistických pozícií, ľudia si túto kritiku vzťahovali na seba, že ich niekto nálepkuje ako fašistov. Toto nie je cesta. Ľudia, čo volia Kotlebu, ho volia preto, lebo nemajú lepšiu protisystémovú alternatívu. Nie sú to krajní pravičiari, zväčša sú to bývalí voliči Smeru, KSS či iných ľavicových strán. A ja si ich vážim, povedal Blaha a na záver skonštatoval:

„Kotleba iba zneužíva dôveru ľudí. A likviduje alternatívu. Preto útočí na Harabína, preto útočí na Blahu, preto útočí na každého. Dnes zasa len ukázal, že mu nejde o vec. Ale mne je to jedno. Mne o vec ide: žiadne základne, žiadni vojaci, žiadne muničné sklady a žiadne porušenie suverenity. Američania neprejdú. Na tomto nenesie Kotleba ani milimeter zásluhy, práve naopak. Len sa priživuje. Ak na tom niekto nesie zásluhu, tak sme to my. A ideme ďalej. Tak nezavadzaj, človeče, už si toho pokazil dosť.“

Verziu toho čo sa dialo na výbore v podaní predsedu ĽSNS si môžete pozrieť vo videu:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali