Kosík obvinil z prípravy vraždy Fegyveresa už aj Kaliňákovu manželku

Kosík obvinil z prípravy vraždy Fegyveresa už aj Kaliňákovu manželku

Bratislava 15. februára 2018 (HSP/Foto:Robert Kaliňák Facebook)

 

Po potvrdení účasti na únose prezidentovho syna sa bývalý policajt Ľuboš Kosík priznáva aj v ďalšej závažnej kauze. Z väzenia v africkom Mali pre denník SME prehovoril o príprave vraždy bývalého korunného svedka únosu Oskara Fegyveresa vo Švajčiarsku. Opísal, ako SIS postupovala, kto sa na akcii zúčastnil a prečo bola napokon zmarená.

Prehovoriť sa Kosík rozhodol po tom, ako sa z Generálnej prokuratúry nedočkal odpovede na jeho mail s ponukou vypovedať v závažných kauzách SIS pod vedením Ivana Lexu.

Reklama

“Poslal som z Mali mail Generálnej prokuratúre, prešlo nejaké obdobie a nedostal som žiadnu odpoveď ani reakciu, čo bude s mojou výpoveďou,” hovorí pre SME Kosík.

Pochybnosti o tom či je Kosík skutočne vo väzení sa objavili po tom, čo telefonoval so starostkou Limbachu. Pochybnosť o jeho väznení v zlých podmienkach tiež vzbudzujú  jeho pravidelné telefonáty a videohovory do redakcie SME, či odosielanie mailov na Generálnu prokuratúru. Viac tu.

Reklama

Kosík v úlohe dopisovateľa pre denník SME priniesol svedectvo o tom, ako SIS pripravovala vraždu svedka Fegyveresa, ktorý sa skrýval vo Švajčiarsku. Mali ho zobrať a zhodiť zo skál v Taliansku blízko Mont Blancu. Podľa denníka SME, ktorý sa odvoláva na diskusný portál aktuality, v ktorom sa investigatívny novinár denníka SME Tom Nicholson odvoláva na človeka z tajnej služby, mala byť  v komande ktoré po Fegyveresovi pátralo aj súčasná manželka Róberta Kaliňaka, Zuzana.

Do Švajčiarska za Fegyveresom mali ísť dve skupiny, jedna operatívno pátracia, druhá mala svedka zlikvidovať. Kosík potvrdzuje, že v prvej skupine bola aj terajšia manželka ministra Kaliňáka.

SIS mala vyslať do Švajčiarska piatich ľudí, aby vypátrali Fegyveresa. Mali ho nájsť tak, že sledovali Milana Kňažka a advokáta Jána Havláta, ktorí Fegyveresa navštevovali. Po zistení pobytu Fegyveresa mala nastúpiť druhá skupina, ktorú viedol Hrbáček. Do Švajčiarska mala skupina vycestovať trikrát. Mali obzrieť miesto kde ho naložia a nájsť vhodnú cestu cez hory do Talianska. Akcia bola zmarená potom, čo prešli na červenú a zastavili ich policajti, ktorí ich skontrolovali. Podľa Kosíka tam polícia hliadkovala, lebo dostala upozornenie od FBI ktorú informoval Milan Kňažko. Ten mal podozrenie, že tam má ísť nejaká skupina. Kňažko si spomína na chvíľu keď vzniklo toto nebezpečenstvo, odmieta však že by informoval FBI.

Novinár a bývalý riaditeľ sekcie vnútorného spravodajstva SIS  Peter Tóth ohľadom pripravovanej likvidácie svedka kauzy zavlečenie Oskara Fegyveresa  napísal:

Rozbor jednotlivých výrokov Ľuboša Kosíka, ktorých sa dopustil v denníku SME, by si vyžadoval veľa priestoru. Pre ilustráciu toho, čo noviny, redaktor Burčík a jeho ďalší kolegovia nekriticky uverejňujú bez najmenšieho začervenania sa (nie z morálnych, ale intelektuálnych dôvodov), uveďme aspoň to, čo inžinier Kosík povedal ohľadom pripravovanej likvidácie svedka kauzy zavlečenie Oskara Fegyveresa:

Reklama

„Mali ho zobrať a zhodiť zo skál v Taliansku niekde blízko Mont Blancu. Je tam nejaký horský priechod medzi Švajčiarskom a Talianskom.“

Menej podstatnou je skutočnosť, že Mont Blanc je situovaný na hraniciach medzi Francúzskom a Talianskom, nie na hranici Talianska so Švajčiarskom. Ale geografia nemusela byť obľúbeným predmetom tak pána Kosíka, ako aj redaktorov SME. Druhou vecou je, že zbežný pohľad do Google by aj novinára stíhaného neúprosnou uzávierkou utvrdil v tom, že výrok Ľuboša Kosíka sa nezhoduje s realitou.

Ešte horšie na tom sú tak Kosík, ako aj SME, keď sa na citovaný výrok pozrieme z hľadiska logiky alebo ak chcete, z pohľadu pragmatickej ekonomiky vraždy. Je pravda, že Oskar Fegyveres sa ukrýval vo Švajčiarsku a je pravda, že Jaroslav Svěchota tam za ním poslal aj tím operatívnych pracovníkov. To si Ľuboš Kosík zrejme prečítal v novinách a dostupnej literatúre. Je však trochu pritiahnuté za vlasy tvrdiť, že niekto, kto je nájomný vrah, sa zmocní svojej obete vo Švajčiarsku, bude ju vliecť cez územie Talianska na hranice s Francúzskom a tam ju usmrtí hodením do priepasti pod Mont Blancom. Prečo by to robil? Aby telesná schránka zavraždeného odpočívala pod majestátnou, najvyššou horou západnej Európy? Sotva.

Nájomný vrah nebadane príde, rýchlo udrie a ešte rýchlejšie a podľa možnosti rovnako nebadane zmizne.

Ľuboš Kosík je v Mali na úteku pred trestom odňatia slobody v trvaní 14 rokov pre zmenkové podvody. Na Slovensku čelí ďalším trestným konaniam. V jednom prípade je Ľuboš Kosík obvinený z obzvlášť závažného zločinu vydierania. V druhom prípade ide tiež o obzvlášť závažný zločin vydierania, ale tu je už naňho dokonca podaná obžaloba.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali