KOŠICE: Mesto zažije umelecký "návrat vody", ktorú vytlačili cesty

KOŠICE: Mesto zažije umelecký "návrat vody", ktorú vytlačili cesty

Košice 9. júna (TASR) – Navodiť atmosféru rieky v centre Košíc a vzbudiť diskusiu o prinavrátení ramena Hornádu do metropoly východného Slovenska je cieľom unikátneho projektu Návrat vody do mesta. Bývalé koryto Mlynského náhonu ožije v sobotu 22. júna multižánrovou umeleckou performanciou, ilúziou mestskej oddychovej zóny a umožní verejnosti prejaviť občiansku angažovanosť.

Prvýkrát od spustenia premávky bude na tejto vyťaženej košickej cestnej komunikácii úplne vylúčená doprava. Širokej verejnosti sa tak uvoľní na viac ako 24 hodín priestor od kruhového objazdu pri Jumbe, až po Jakabov palác na Mlynskej ulici.

Organizátori sa tam spoločne s vystavujúcimi umelcami, hercami, hudobníkmi, tanečníkmi i športovcami pokúsia vytvoriť ilúziu dňa "pri vode". Nebudú chýbať kaviarničky, malé obchodíky, výstavné, diskusné a oddychové zóny, v prípade priaznivého počasia, ani ležadlá a slnečníky. Vznikne tak mestská pláž a priestor pre umelcov, hrajúce sa deti, stretnutia, oddych a zábavu, ale aj na vážne diskusie o budúcnosti Košíc.

Projekt začne v sobotu 22. júna od 16.00 h a potrvá do neskorých nočných hodín. Ako organizátori sa v ňom spojili ľudia z neziskovej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, Tabačky Kulturfabrik, Divadla na Peróne a umeleckej skupiny Kassaboys. Projekt dramaturgicky, produkčne a realizačne pripravujú Zuzana Pacáková (Košice – EHMK 2013), Peter Radkoff (Tabačka), Peter Vrábeľ (Kassaboys, Make Up Collective) a Peter Kočiš (Divadlo na Peróne).

Reklama

"Nie je to iba o umení a zábave. Spojila nás myšlienka, ktorá žije v mysliach Košičanov odkedy voda ‘odišla’ z centra nášho mesta. O návrate vody do miest hovoria čoraz častejšie architekti, historici, environmentálni aktivisti, ale samozrejme aj my, umelci. Je to celosvetový trend – vracať sa k prírode, ekológii a vytvárať v mestách iné, než iba pešie oddychové zóny. Nedávno nám to prišiel do Košíc povedať aj svetoznámy francúzsky architekt Dominique Perrot," hovorí Zuzana Pacáková. Pripomenula, že Návrat vody do mesta je jeden z pôvodných stavebných kameňov projektu Interface, vďaka ktorému Košice získali titul EHMK 2013. "Žiadny iný z projektov EHMK nie je tak silne spätý s mestom Košice ako práve tento," zdôraznila.

Štvorprúdová cesta v meste bude podľa Pacákovej pre projekt zablokovaná od piatka 21. júna večera do nedele 23. júna. Sama je pritom zvedavá na to, ako to Košičania príjmu. Dodala, že ak by rameno Hornádu v Košiciach bolo, dal by sa Mestský park prepojiť s Hlavnou ulicou, čím by vznikla obrovská rekreačná zóna s kaviarňami a atmosférou, ktorá v meste chýba. "Chceme vytvoriť takúto atmosféru prostredníctvom rôznych umeleckých inštalácií, konceptov, diskusií, betónovej pláže, dizajn trhu s témou vody, divadiel, tanečných skupín, aj vodných športov v tej časti, kde voda ešte ostala," uviedla pre TASR.

Reklama

Zaangažovanie občanov na budovaní vízie svojho mesta a schopnosť vidieť aj za horizont roka európskej kultúrnej metropoly bola jedna z motivácií spoluautora myšlienky a riaditeľa Tabačky Kulturfabrik Petra Radkoffa. Ďalší spoluautor Peter Vrábeľ dúfal, že projekt si zo strany organizácie Košice EHMK 2013 získa väčšiu podporu. "Celý náš tím väčšinou tvoria ľudia zvonka, čo má svoje úskalia, ale nechceme to nechať tak. Drží nás myšlienka, že raz sa voda skutočne do nášho mesta vráti," konštatoval.

Podľa Petra Kočiša by si práve tento projekt v rámci EHMK zaslúžil oveľa väčšiu pozornosť. "Zasahuje totiž všetkých obyvateľov mesta. Dotýka sa histórie, ale má aj víziu pre budúcnosť. Preto sa snažíme, aby najmä medzi obyčajnými ľuďmi vyvolal verejnú diskusiu o budúcnosti vody v meste," povedal.

Verejnosť bude mať príležitosť aj stretnúť sa s osobnosťami Košíc, ktoré predstavia problematiku vody zo svojho profesionálneho uhla pohľadu, a tiež zhliadnuť filmové dokumenty o podobnej iniciatíve v holandskom Utrechte. Očakáva sa aj diskusný okrúhly stôl o možnosti navrátiť tok Hornádu do centra Košíc a občania budú môcť k tomu v ankete vyjadriť svoj názor. Masovým občianskym prejavom súhlasu či nesúhlasu s návratom vody do centra Košíc bude najmä veľký večerný happening.

"Návrat vody do mesta je sociálno-komunitno-umelecký projekt. Preto večerný program spustia hlavne ľudia. Úvodným bodom budú o 22.30 h samotní Košičania, ktorí sa v náhone ‘zahrajú’ na vodu. Ak si v mobile stiahnu z nášho webu pozadie s modrou pulzujúcou farbou a prejdú sa náhonom so zapnutými mobilmi, tak spoločne vytvoríme reálnu ľudskú vlnu, ktorá viditeľne vyjadrí názor a otvorí aj večerný program," priblížila Pacáková.

Už v súčasnosti je v Košiciach realitou ekologický projekt spojený s témou vody v zóne Mlynského náhonu pri hoteli Yasmin. Sú ním plávajúce záhrady umelkyne Ilony Németh a most s kontajnerovými objektmi Reuse, vytvorený z odpadových materiálov, ako výsledok práce poslucháčov Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. Od soboty 8. júna sprevádza cestujúcich mestskou hromadou dopravou Mlynským náhonom aj autorská zvuková inštalácia, ktorá jemným žblnkotom pripomína, že týmto priestorom, ani nie tak dávno, tiekla skutočná voda, v súčasnosti "uväznená" v potrubí pod vozovkou.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali