Koen Lenaerts: Kandidát by nemal byť odmietaný len preto, že prichádza z politiky

Koen Lenaerts: Kandidát by nemal byť odmietaný len preto, že prichádza z politiky

Bratislava 5. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Radoslav Procházka nie je prvým politikom, ktorý by sa stal sudcom Súdneho dvora EÚ. V súčasnosti na ňom pôsobia bývalí ministri spravodlivosti z viacerých krajín. Ako kandidát, ktorý prichádza bezprostredne z politiky, však musí počítať s tým, že výbor bude skúmať jeho kandidatúru do hĺbky a dlhšie obdobie ako pri iných kandidátoch. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda Súdneho dvora EÚ Koen Lenaerts.

Na snímke predseda Súdneho dvora EÚ Koen Lenaerts
Na snímke predseda Súdneho dvora EÚ Koen Lenaerts

Slovensko kandidovalo vrcholového politika, ktorý bol poslancom parlamentu a donedávna jedným z lídrov opozície. Uspel na Súdnom dvore EÚ podobný kandidát v minulosti?

Reklama

Nuž, odpoveď je áno. Aj v iných členských štátoch sú bývalí politici, ktorí sú ale súčasne právnici, ktorí sa stali sudcami alebo generálnymi advokátmi na súdnych dvoroch. Vždy to existovalo a vôbec to nie je zakázané, pretože nemôžete mať nejakej osobe za zlé, že pôsobila v politike, čo je v zásade veľmi šľachetná činnosť.

Avšak výbor, ktorý je založený na Lisabonskej zmluve, overí, či sa táto osoba skutočne vzdala všetkých väzieb s politikou, je nezávislá, nestranná, profesijne spôsobilá ako právnik, má jazykové schopnosti či medzinárodný rozhľad potrebný v Európskej únii.

Reklama

 

Môžete menovať bývalých politikov, ktorí súd dnes sudcami?

Napríklad na našom súde – a o tom je verejný záznam, môžete to nájsť na internete, pretože je to spomenuté v životopisoch kolegov – máme bývalého ministra spravodlivosti Belgicka, ktorý je absolútne brilantným generálnym advokátom, ale tento muž je zároveň absolventom Harvardskej univerzity.

Máme bývalého ministra spravodlivosti Lotyšska, takisto skvelého kolegu z Luxemburska a tiež z Rakúska na našom súde. A na nižšom súde je to opäť bývalý minister spravodlivosti Lotyšska. Všetko sú to vynikajúci sudcovia. Niekedy prídu priamo z politiky, vtedy výbor samozrejme skúma veľmi do hĺbky, niekedy je to obdobie trochu dlhšie, ale všetky naše skúsenosti s týmito ľuďmi sú veľmi dobré. To naozaj treba povedať.

Všetci naši sudcovia a generálni advokáti vyvíjali inú profesijnú činnosť, kým prišli k nám. Niektorí prichádzajú z politiky, iní z vysokej štátnej správy alebo z národných súdov, iní boli univerzitnými profesormi alebo právnikmi, niektorí boli členmi Právnej služby Európskej komisie v Bruseli. A prichádzajú k nám vždy rovno z tejto predošlej profesie, takže čo chcem naozaj povedať vo všetkej neutralite: nemalo by sa jednostranne odmietnuť nejakú osobu preto, že ona alebo on prichádza z politického pozadia.

Reklama

 

Nemôže minulosť v politike spôsobovať konflikty záujmov?

Môže byť oveľa problematickejšie, ak niekto prichádza z právnickej firmy. To môže byť takisto veľmi delikátne, ak ste právnikom a nasledujúci deň ste sudcom. Sú pravidlá, aby nesúdili vo veciach, ktoré by mohli byť chúlostivé, napríklad vtedy, ak ste zrazu sudcom a predtým ste boli advokátom a ten prípad sa týka veľkej spoločnosti, pre ktorú ste pracovali ako advokát. Vtedy musíte povedať: ja nebudem súdiť, nech súdi kolega. Je nás dosť, máme dosť sudcov na to, aby to robili.

Takže fakticky sa tým myslí, že ak by sme napríklad mali bývalého ministra, z ktorého sa stal sudca, tak by povedal, že nebude súdiť, pokiaľ sa to týka práva, ktoré tvoril, keď bol ministrom. Ale na tom nie je nič zlé, je to normálna reflexia.

 

Reklama

Výberový proces napadol v Bruseli europoslanec a predseda opozičnej strany Richard Sulík, ktorý vytýka slovenskému kandidátovi nedostatočný morálny kredit. Výbor, ktorý posudzuje kandidatúru, začal v tejto veci tzv. kontradiktórne konanie. Už ste sa s niečím podobným stretli?

Viem, že vás sklamem, ale my sme úplne mimo toho výboru, takže pre nás je to akási čierna skrinka. Vy o ňom pravdepodobne viete viac ako ja. Doslova. A z tohto dôvodu taktiež fyzicky zostáva mimo Luxemburgu. Celý ten proces je vedený v Bruseli. Takže my zasadáme v Luxemburgu a súd sa nemôže do neho zapájať, čo chceli členské štáty, keď ten výbor zakladali. Chceli mať výbor, ktorý je úplne nezávislý od nášho súdu, takže nezohrávame žiadnu úlohu a dozvedáme sa o kandidátovi, ktorý je nakoniec vymenovaný.

Nevmiešavame sa spätne do tohto procesu, keďže vtedy by sa súd stal nástrojom v prospech kandidáta X, Y alebo Z a my sa nemôžeme zapájať do národných postupov. Tradície v každom členskom štáte sú rozdielne, sú tu jazykové bariéry, jednoducho sa v tom nemôžeme vyznať. Toto je istým spôsobom subsidiarita – každý členský štát má rozhodnúť za seba, o ktorom kandidátovi si myslí, že je profesijne najlepšie kvalifikovaný aj na to, aby prešiel výborom. A keď sa to už stane a kandidát je členskými štátmi vymenovaný jednomyseľne, potom nás upovedomia.

Nejde teda o nejakú diplomatickú zdržanlivosť, ale jednoducho je to systém a myslím si, že je dôležité ho brániť, pretože ako súd nemôžeme byť vnímaní, akože sme nejakým spôsobom zapojení do vnútornej politiky na národnej úrovni.

 

Predošlá kandidátka Slovenska neprešla výborom aj pre nedostatočnú znalosť francúzštiny. Do akej miery je dôležité jeho ovládanie?

Opäť, je to obsahom čiernej skrinky, takže neviem, ako výbor posudzuje jazykové znalosti v súvislosti so všetkými ostatnými aspektmi. Z hľadiska nášho kódexu, bez ohľadu na výbor, môžem povedať, že je naozaj dôležité, aby sudcovia vo veľmi krátkom čase boli schopní rozumieť a hovoriť po francúzsky.

Môže to byť veľmi funkčná alebo dokonca základná začiatočnícka francúzština, pretože máte okolo seba ľudí, ktorí vám pomôžu s návrhmi. Texty judikátov posudzujú francúzski právnici. Francúzština však musí byť na takej úrovni, aby ste porozumeli dokumentom napísaným v tomto jazyku.

Mali sme ľudí, ktorí vedeli po francúzsky len veľmi málo, ale po šesťmesačnom pôsobení u nás sa cítili urazení, keď na nich niekto prehovoril po anglicky a nie po francúzsky. Taký rýchly pokrok urobili. Rovnaké je to aj s právom Únie. Nie všetci sudcovia, ktorí k nám prichádzajú, sú odborníci na únijné právo a nevyhnutne to ani nepotrebujú.

Môžete mať ľudí s brilantným právnickým myslením, ktorí únijné právo pochopia veľmi rýchlo. A rovnaké je to aj s francúzštinou. Veľmi rýchlo sa ten jazyk naučia, ale je to otázka motivácie a úsilia. Pri výberovom procese sa teda viac zaujímame o schopnosť kandidáta profesionálne rásť a napredovať vo všetkých relevantných aspektoch. Ale, samozrejme, o predchádzajúcich kandidátoch nič neviem, dokonca nepoznám ani ich mená.

Reklama

 

Je Slovensko poslednou krajinou, ktorá ešte nemá obsadený post dodatočného sudcu?

Sú ešte tri členské štáty, ktoré nevymenovali druhého sudcu, pričom je načase tak urobiť – a sú to Belgicko, Írsko a Slovensko v abecednom poradí. Je to nejaké obviňovanie? Povedal by som, že nie. Chcem tým povedať, že to nie je zlá vôľa, ale jednoducho iba to, že ten postup trvá trochu dlhšie a to sa stalo už aj v minulosti. Nie je to absolútne prvýkrát, keď členský štát mešká.

 

Môže to spôsobiť problémy pri činnosti vášho súdu?

Reklama

Nie je to ideálne, ale ani dramatické. Súd môže dokonale fungovať, na Všeobecnom súde je prítomný vynikajúci slovenský sudca Juraj Schwarz a vynikajúci slovenský sudca je aj na mojom súde – Daniel Šváby, takže Slovensku sa na Európskom súdnom dvore veľmi dobre darí a bude potrebovať svoj čas.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali