Padol definitívny verdikt: Kočner a Rusko si v kauze zmeniek odsedia 19 rokov vo väzení

Padol definitívny verdikt: Kočner a Rusko si v kauze zmeniek odsedia 19 rokov vo väzení

Bratislava 12. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

V kauze miliónových televíznych zmeniek si Marian Kočner a Pavol Rusko odsedia vo väzení zhodne po 19 rokov. Rozhodol o tom dnes senát Najvyššieho súdu SR, keď zamietol odvolania obžalovaných aj prokurátora. Rozhodnutie súdu je právoplatné

Marian Kočner Pavol Rusko
Na snímke druhý zľava obžalovaný Marian K., vpravo obžalovaný Pavol R. a právni zástupcovia Michal Mandzák (vľavo) a Marek Para (druhý vpravo) počas vynesenia rozsudku

Podľa predsedníčky senátu odvolacieho súdu Aleny Šiškovej dokazovanie vykonané v tejto kauze preukázalo, že skutok, pre ktorý bola na súd podaná obžaloba, sa stal a že ho spáchali obžalovaní. Falšovanie zmeniek podľa nej konkrétne preukázali znalecké posudky, výpovede svedkov ako aj listinné dôkazy. Šišková poukázala napríklad na posudok písmoznalkyne Eriky Strakovej, podľa ktorého podpisy exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska na sporných zmenkách nevznikli v roku 2000, ako tvrdili obžalovaní, ale až po roku 2013. Posudky, ktoré v súdnom konaní predložila obhajoba, podľa Šiškovej tieto závery nevyvrátili.

Reklama

Predsedníčka senátu tiež verziu obžalovaných, že zmenky vznikli v roku 2000 ako spôsob urovnania kauzy Gamatex, označila za nepresvedčivú a nehodnovernú. V tejto súvislosti poukázala na to, že nikto zo svedkov, ktorí pôsobili na vedúcich pozíciach v Markíze, o ich existencii nevedel pod dobu 15 rokov. Zároveň podľa Šiškovej z dokazovania vyplynulo, že zmenky, ktoré Rusko vystavil pravdepodobne v období 2013 až 2016, nemal nikdy v úmysle zaplatiť. Slúžili teda len na odčerpanie financií z Markízy.

 

Reklama
Prvé rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze miliónových zmeniek ešte vo februári 2020 uznal za vinných podnikateľa Mariana Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Kočner musí tiež zaplatiť finančný trest vo výške 10-tisíc eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Kočner voči Pavlovi Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované.

Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor ÚŠP Šanta, ktorý konkrétne pre Kočnera požadoval trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku. Najvyšší súd však dnes označil trest uložený ŠTS za primeraný. „V prejednávanej veci obžalovaní majetkový prospech nezískali,“ dodala Šišková v súvislosti s požiadavkou na prepadnutie Kočnerovho majetku.

 

Spravodlivosť dnes vyhrala, reaguje na rozsudok v prípade televíznych zmeniek Lipšic

Spravodlivosť dnes vyhrala, ale je to len začiatok. V svojom profile na sociálnej sieti to po rozsudku Najvyššieho súdu SR (NS SR) v prípade zmeniek uviedol obhajca poškodenej televízie Markíza Daniel Lipšic. „Ja si myslím, že sa potvrdili naše slová od samotného začiatku. Dôkazná situácia bola mimoriadne silná. Vinu obžalovaných preukazovali svedecké výpovede, znalecké posudky, listinné dôkazy, samotná komunikácia obžalovaných a ďalších osôb. Takže si myslím, že Najvyšší súd SR rozhodol zákonne a správne,“ povedal po vynesení rozsudku Lipšic.

 

Reklama
Trest 19 rokov väzenia je podľa prokurátora Šantu exemplárny, zákonný a spravodlivý

Vyhrali sme nielen bitku, ale aj závažnú vojnu. Po rozsudku Najvyššieho súdu SR (NS SR) v prípade miliónových zmeniek to povedal prokurátor Ján Šanta. „Orgány činné v trestnom konaní dokázali, že sú schopné nielen odhaliť a obviniť, ale aj obžalovať akúkoľvek kauzu a slovenské súdy sú schopné vyniesť rýchle, zákonné a spravodlivé rozhodnutie,” povedal prokurátor. Dodal, že trest 19 rokov väzenia nepodmienečne pokladá za exemplárny, zákonný a spravodlivý.

Po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) podal odvolanie aj Ján Šanta, ktorý pre Mariana Kočnera požadoval trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku. Dnes súd zamietol aj jeho odvolanie. „Nevidel by som závažný problém, či 19 alebo 20 rokov väzenia. Treba si uvedomiť jednu závažnú vec, že dnes už právoplatne odsúdení môžu byť prepustení po troch štvrtinách trestu. To znamená zhruba po 15 rokoch, to znamená v ich sedemdesiatke,“ vysvetlil. Problém nevidí Šanta ani v prepadnutí majetku. „V tejto chvíli sa aktivujú iné ekonomické kauzy, kde je Marian Kočner trestne stíhaný a predpokladám, že príslušný prokurátor bude aj ďalej viesť vyšetrovanie, aby dosiahol tento trest,“ uzavrel.

Právny zástupca odsúdených Marek Para podá v prípade miliónových zmeniek dovolanie

Marek Para, právny zástupca odsúdených Mariana Kočnera a Pavla Ruska, podá v prípade miliónových zmeniek dovolanie. Povedal to po vyhlásení rozsudku Najvyššieho súdu SR (NS SR), ktorý zamietol odvolania obžalovaných aj prokurátora a potvrdil Kočnerovi a Ruskovi trest 19 rokov väzenia.

Para nesúhlasí s niektorými závermi súdu. „Keď poviete, že na jednej strane znalkyňa pani Straková je presvedčivejšia a na prvom stupni nám neprávom odobrali posudok. Na druhej strane je otázka, z akého dôvodu sme nemali prístup k podkladom, ktoré boli súčasťou spisu. Podpisy, ktoré zabezpečil vyšetrovateľ, boli súčasťou spisu. Vyšetrovateľ ich uznesením vrátil na tie inštitúcie, kam my nemáme dosah a toto uznesenie nám ani nedoručil. Takéto signifikantné znevýhodňovanie strany nemôže byť súčasťou spravodlivého procesu,“ dodal Para.

 

Reklama
Zastavme korupciu: Presvedčivé dôkazy o falšovaní zmeniek priniesla obžaloba už na pojednávaní na ŠTS

Obžaloba už počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) priniesla presvedčivé dôkazy o falšovaní zmeniek. Pre agentúru SITA to povedala Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

Od rozhodnutia ŠTS podľa Petkovej pribudli ďalšie informácie, ktoré verziu obžaloby ešte viac podporili „Či už to bola zverejnená komunikácia v aplikácii Threema medzi Marianom Kočnerom a štátnou tajomníčkou Monikou J. alebo obvinenia v korupčnej kauze sudcov, kde mala Monika J. ovplyvňovať sudkyne, aby v prípade sporu o zmenky rozhodli v prospech Mariána Kočnera,“ uzavrela.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali