Pravá Kochanovská bryndza sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka. “Vzácne je v prvom rade na nej to, že pokiaľ mlieko spĺňa všetky kvalitatívne štandardy, tak obsahuje obrovské množstvo probiotických kultúr, ktoré sú blahodárne pre ľudský organizmus a pomáhajú pri jeho regenerácii, čo sa týka krvného tlaku, metabolizmu či črevných záležitostí,” uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Výborný produkt, ktorá výrobu v obci prevádzkuje, Rastislav Korenko. V oblasti mliekarenstva pracuje už 20 rokov.
Zvýšený dopyt po ovčích produktoch v poslednom čase je podľa neho spôsobený tým, že ľudia nejdú po kvantite, ale idú aj po kvalite potravín. “Niekedy bolo dominantné kravské mlieko z dôvodu možno nasýtenia obyvateľstva. Teraz je to otázka výberu potravín, nových technológií, novej plemenárskej práce i nových možností výroby mlieka,” vysvetlil. Poukázal v tejto súvislosti aj na históriu. “Musíme vychádzať z toho, na čom fungovali a zdravo žili naši predkovia. Ovčie mlieko je regeneračná potravina,” doplnil.
Momentálne nie sú chovateľmi oviec. Mlieko s vysokou kvalitou kupujú podľa Korenka od troch fariem v rámci východného a stredného Slovenska. “Bryndze spracovávame cez tonu a pol mesačne a jogurtov, konkrétne v mesiaci november sme vyrobili 30.000 kusov,” doplnil s tým, že vo výrobe v Kochanovciach zamestnávajú štyroch ľudí.