Kiska podá v prípade referenda o ochrane rodiny podnet na Ústavný súd

Kiska podá v prípade referenda o ochrane rodiny podnet na Ústavný súd

Bratislava 3. septembra 2014 (TASR/HSP/TKKBS/Foto:TASR)

 

Prezident ocenil iniciatívu organizátorov, ale…

Návrhom referenda o ochrane rodiny sa bude zaoberať Ústavný súd. Prezident SR Andrej Kiska chce, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd. Kiska to dnes oznámil v Prezidentskom paláci.

Reklama
Na snímke Andrej Kiska

Reagoval tak na petíciu za vyhlásenie referenda, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu. V priebehu piatich mesiacov AZR a jej dobrovoľníci vyzbierali na podporu petície vyše 400.000 podpisov. Petičné hárky odovzdali prezidentovi v stredu 27. augusta.

Kiska dnes informoval, že podľa prebiehajúcich kontrol bude petícia spĺňať potrebný počet podpisov potrebných na vyhlásenie referenda. Súčasne sa však intenzívne zaoberal tým, či predmet referenda sa týka alebo netýka základných práv a slobôd. Ak by sa týkal, takéto referendum nie je možné. Kiska uviedol, že si veľmi váži ľudí, ktorí iniciovali i spolupracovali na zbieraní podpisov pod petíciu, ocenil ich osobnú angažovanosť. “Zároveň som presvedčený, že aj týmto ľuďom a všetkým, ktorí petíciu podpísali, záleží na tom, aby vypísané referendum nemohlo byť spochybnené v rámci súladu s ústavou,” uviedol Kiska. “Keďže takéto pochybnosti existujú, podal som podnet na preskúmanie návrhu referenda a otázok v ňom Ústavným súdom,” povedal Kiska.

Reklama

 

Ak by boli otázky neústavne, bol by neústavný aj súčasný stav

Kiska zároveň vyhlásil, že si je vedomý diskusie, ktorá o téme bude pokračovať. “Prial by som si, aby táto diskusia bola otvorená, tolerantná a plná pochopenia z každej strany,” zdôraznil Kiska.

V navrhovanom referende chce AZR občanom položiť štyri otázky. Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Niektorí právnici vyjadrili presvedčenie, že časť otázok sa týka základných práv a slobôd, ktoré by nemali byť predmetom referenda. Na možný diskriminačný charakter formulácie otázok v referende upozornila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Reklama

Všetky tieto otázky, ktoré chce Aliancia za rodinu položiť občan však iba konzervujú súčasný právny stav. Preto ak by boli tieto otázky v rozpore s ústavou, znamenalo by to, že aj súčasný stav je v rozpore s ňou.

 

Biskupov rozhodnutie prezidenta prekvapilo

Predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský zareagoval na rozhodnutie prezidenta SR o referende. Prinášame ho v plnom znení:

“Rozhodnutie pána prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku nás prekvapilo a berieme ho na vedomie.

Reklama

KBS v mene veriacich Katolíckej cirkvi na Slovensku potvrdzuje, že na základe Svätého písma a Tradície bude pokračovať v maximálnej podpore základného a nenahraditeľného modelu rodiny, ako spoločenstva muža a ženy, ktoré je predpokladom na prirodzený ľudský rozvoj detí. 

Je zrejmé, že inštitucionalizácia iných spôsobov správania sa jednotlivcov na úroveň rodiny, predstavuje zásadné narušenie spoločnosti v jej základoch.”

 

Ako prvý z politikov vyjadril sklamanie z prezidentovho rozhodnutia Matovič

Igor Matovič na svojom facebookovom konte napísal: “Podpísali ste petíciu za referendum Aliancie za rodinu? Zrejme márna snaha 400 tisíc ľudí. Prezident ho šupol na Ústavný súd a ten ho zrejme definitívne pochová. Vraj o takých veciach môžu rozhodovať len poslanci parlamentu, ľudia nem zrejme dostatočne zrelí na rozhodnutie…”

 

Vladimír Palko hovorí o zlyhaní prezidenta

“Prezident Andrej Kiska poslal referendum na Ústavný súd a úplne zlyhal. Namiesto podpory demokracie otvára cestu súdnemu aktivizmu. Predstava, že súd v takýchto základných otázkach rozhoduje s matematickou logikou, je ilúzia. Rozhoduje vnútorné, politické presvedčenie pár sudcov. A názor státisícov sa môže ocitnúť na vedľajšej koľaji. Ťažké zlyhanie prezidenta.”, dodal Vladimír Palko.

 

Aliancia za rodinu: „Prezident uprednostnil politické riešenie pred hlasom ľudí zdola“

Reklama

„Prezident Andrej Kiska svojím dnešným rozhodnutím namiesto podpory občanov a podpory priamej demokracie, začal hrať podľa pravidiel politikov a elít proti ľuďom zdola,“ uviedla dnes v reakcii na rozhodnutie prezidenta poslať referendum o ochrane rodiny na ústavný súd Aliancia za rodinu. „Prezident Kiska sľuboval vo svojej kampani, že bude podporovať nástroje priamej angažovanosti ľudí vo verejnom živote, že bude podporovať ich aktivity. Preto sme od neho očakávali skôr návrhy na uľahčenie využívania referenda ako najlepšieho nástroja priamej demokracie. Prvýkrát v histórii Slovenska občania sami dokázali prísť k pánovi prezidentovi so 408000 podpismi ľudí a mali veľkú dôveru, že pán prezident tento hlas ľudí vypočuje. Bohužiaľ je to tiež v histórii Slovenskej republiky prvý prezident, ktorý uprednostnil politické a právnické riešenie a dal petíciu na Ústavný súd. Prezident tak nedal ľudom šancu vyjadriť svoj názor a obrániť sa pred súdnym aktivizmom európskych súdov a rodovou ideológiou vo vhodnom čase. Mrzí nás, že prezident tak nebude môcť splniť svoj sľub, že spojí naše prvé občianske referendum s voľbami,“ uviedol hovorca Aliancie Anton Chromík.

Referendum o ochrane rodiny a jeho štyri otázky nemôžu byť protiústavné, pretože sa ním má zachovať len súčasný právny stav. Právo na adopcie pármi rovnakého pohlavia či skupinami osôb a právo mať práva, ktoré má výlučne iba manželstvo, neexistujú a teda nemôžu byť ani základným právom zakotveným v Ústave. Rovnako, rodičia majú právo na výchovu detí podľa ich presvedčenia a majú mať možnosť povedať, že sa do ich detí nemá proti ich vôli nalievať ideológia. „Sme sklamaní rozhodnutím prezidenta, nie je dobré, ak elity vyhlásia nejakú tému za tabu pre hlasovanie verejnosti. Ak budú tvrdiť, že verejnosť sa nemôže k niečomu vyjadriť, že jej hlas nemôže mať váhu. Odcudzenie inštitúcií a politického zriadenia verejnosti to bude zvyšovať a proti tomu chcel vystupovať aj pán prezident Kiska,“ dodal Peter Kremský, ďalší z hovorcov Aliancie.

Aliancia po dnešnom rozhodnutí prezidenta očakáva, že ústavný súd splní svoju povinnosť a o referendových otázkach rozhodne do 60 dní. „Veríme, že ústavný súd nepodľahne politickým tlakom a umožní ľuďom hlasovať a prejaviť svoj názor. Zaregistrovali sme však komentáre, ktoré už naznačili, akú stratégiu je možné očakávať. Stratégia politikov a elít je taká, aby problém ochrany rodiny uhrali do stratena a ústavný súd dlhú dobu nerozhodol,“ dodal. Podľa jeho slov to však Alianciu neodradí a so svojimi aktivitami neskončí ani v prípade zabránenia referendu cez rozhodnutie prezidenta a ústavného súdu. „Nevzdáme sa dovtedy, kým ústava Slovenskej republiky nebude chrániť výnimočnosť manželstva, právo detí na otca a mamu a nárok rodičov na výchovu svojich detí,“ dodal Chromík.

jf

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali