Kde chýba hanba, tam spoločnosť nemá morálku. A v SR chýba hanba takmer všade, i v médiách

Kde chýba hanba, tam spoločnosť nemá morálku. A v SR chýba hanba takmer všade, i v médiách

Bratislava 19. novembra 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:Pixabay)

 

Ak sa ľudia prestávajú hanbiť, tak stratili už dávno morálku a kde sa ľudia nevedia hanbiť, tam sa morálka celkom vytratila aj zo spoločnosti, v ktorej žijú. Kde chýba pocit hanby, tam nastupuje podvod, nečestnosť, korupcia, vražedná ziskuchtivosť a karierizmus a peniaze za každú cenu, hoci aj cez mŕtvoly

Ilustračné foto

Hanba a česť

Reklama

Slováci voľakedy mali zmysel pre hanbu a česť (mne bol v detstve v tomto smere veľkým vzorom môj otec, lekár v Piešťanoch, ktorého si všetci vysoko vážili a rešpektovali) a boli jeden voči druhému ohľaduplnejší, ľudskejší a ochotnejší pomáhať, a to aj nezištne. Na Slovensku sa zmysel pre „vedieť sa hanbiť“ ale takmer celkom vytratil z politiky a z médií. Ak politika a médiá národu doslova demonštrujú ako je výhodné a prospešné byť nehanebným, a to v čomkoľvek, tak sa to prenesie veľmi rýchlo aj do celej spoločnosti.

 

Reklama

Slovenské médiá sú až na miniatúrne výnimky skvelým dôkazom toho

Pred časom sa ma pýtal jeden mladý adept žurnalistiky – syn dobrého priateľa – či by som si vedel predstaviť pracovať v redakcii nejakých slovenských médií. Povedal som mu, že nikdy v žiadnom prípade, lebo ja som vždy v mojej publicistickej činnosti tvoril pod „dozorom“ mojej vnútornej slobody a môjho zmyslu pre „vedieť sa hanbiť“.

A to na súčasnom Slovensku je sotva možné. Mám s tým dokonca aj osobné, často veľmi negatívne skúsenosti, a to nielen s početnými redakciami novín po celom Slovensku, ale aj so Slov. Televíziou i Slov. Rozhlasom, dokonca z časov, keď bol riaditeľom SloRo, môj starý známy p. Rezník. A to bolo všetko ešte pred rokom 2006, odvtedy sa to už len rapídne zhoršovalo, čo už aj vtedy bolo dosť zlé.

 

Kto nemá vnútornú slobodu – ten ako žurnalista spravidla nemá ani odvahu

Reklama

Okrem toho mám už veľa rokov poverenie vykonávať to, čo aj v súčasnosti vykonávam a tu nikto neobmedzuje „imperatívy mojej vnútornej slobody“. A vnútorná sloboda je najvyššia možná sloboda indivídua. A mám pri tejto práci aj skvelú možnosť cestovať po rôznych krajinách, po čom som od detstva túžil.

Je katastrofou pre slovenskú spoločnosť, že v médiách sa píše len v poverení niekoho a len pre niekoho a teda len za peniaze. V SR takmer úplne vymrel nezávislý slobodný žurnalizmus.

Môj dobrý priateľ – bol o.i. aj 10 rokov šéfredaktorom jedných renomovaných nemeckých novín – keď sa neskôr stal zahraničným korešpodentom, tak chodieval pravidelne aj do SR a našiel si tam dvoch priateľov medzi novinármi a tí mu rozprávali o katastrofálnych pomeroch v slovenských redakciách, kde niet vôbec slobody a ani hanby a píše sa to, čo sa písať musí.

 

Len jedny slovenské médiá

Reklama

Veľa ľudí zo SR sa ma zvykne pýtať, či ešte vôbec existuje slobodný nezávislý žurnalizmus. Poznám len jedny slovenské médiá, kde to tak do veľkej miery je a poznám aj dotyčného šéfredaktora. A hoci sme sa nikdy nevideli, veľmi si vážim to, čo robí a on zas to, čo robím ja. A už len jedny iné médiá v SR poznám, kde to tak trochu je.

Do spomínaných slovenských médií som odporučil aj niekoľkých známych, ktorí sa ma pýtali, kde sa dajú najlepšie umiestniť „voľnomyšlienkárske“ blogy.

 

Cenzúra blogov

S cenzúrovaním blogov, prípadne s ich stiahnutím, mám v SR už bohaté skúsenosti. A píšu mi o svojich podobných skúsenostiach aj iní blogeri. Dokonca mi dvaja napísali, že chcú spoločne vydať knižku Cenzúra na slovenských blogoch a pýtajú sa ma, či nechcem byť spoluautorom aj s mojím rozsiahlym príspevkom.

O cenzúre na slovenských blogoch (až na výnimku, ktorú som vyššie uviedol) platí, že neraz je absurdná a neoprávnená, lebo je niekedy dokonca v rozpore s vlastnými pravidlami, ktoré noviny pre blogovanie uvádzajú. A aj s tým mám osobné skúsenosti. Niečo také sa mi na blogoch v iných štátoch nikdy nestalo a ani v mojich príspevkoch na zahraničných portáloch.

Niektorí administrátori – potvrdili mi to viacerí slovenskí blogeri – hľadajú „vlas v polievke tam, kde vôbec žiadny nie je a dokonca aj polievky je tam len nepatrná troška“. A niektorí po svojom operatívnom cenzúrovom zákroku s dotyčným blogerom už ani nekomunikujú a jeho námietky ignorujú – aj to mi potvrdili viacerí blogeri zo SR.“

Kde niet hanby – tam sa nehanebne poukazuje na „neexistujúci vlas” a sa nehanebne zveličuje niečo, čo je len absolútne NIČ.

 

Nehanbite sa hanbiť – len kto sa vie hanbiť, pozná pokoru

Reklama

Písať ako žurnalista nezávisle a slobodne to bolo pre mňa vždy samozrejmosťou a zároveň aj súčasťou mojej vnútornej slobody. A vždy tak robím s veľkým sebavedomím, ale aj s veľkou pokorou a čo je hanba, to tiež viem veľmi dobre, a to všetko v dobrom odporúčam aj mojím slovenským kolegom žurnalistom.

Slováci, učte sa znova hanbiť, keď robíte zlo, úplne jedno v akej podobe. Tých málo z vás, ktorí ste túto schopnosť nestratili, šírte toto posolstvo sebavedome ďalej. Ak ním osvietite čo len jediného

Slováka, bude o čosi menej zla.

 

V SR som spolupracoval minimálne s 250 žurnalistami, redaktormi a publicistami

Reklama

Veľká väčšina z nich bola z môjho pohľadu, čo sa týka spolupráce a ľudských kvalít na nízkej úrovni a mnohí boli doslova katastrofa.

Ale našli sa aj takí – veľmi málo – ktorí mali úroveň a ktorých som si vážil aj ako ľudí a s ktorými sa dobre spolupracovalo. Spomeniem aspoň štyroch.

Roman Bomboš, Michaela Conzarová, Pavol Šrámek a skvelý Karol Ježík, šéfredaktor (žiaľ veľmi skoro zomrel). Bol som s nimi aj blízko spriatelený – ako sa vyvinuli ďalej, neviem. Odkedy som preč zo SR, kontakt sa prerušil.

Roman Bednár

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali