Kard. Jozef Tomko: Narodenie sv. Jána Krstiteľa

Kard. Jozef Tomko: Narodenie sv. Jána Krstiteľa

Trnava 25. júna 2018 (HSP/Vatican News/Foto:Wikipedia)

 

Na dnešnú nedeľu (24. 6. – pozn. red.) pripadá sviatok Narodenia Jána Krstiteľa. My slávime tento sviatok, lebo Ján Krstiteľ bol Bohom poslaný veľký človek. Žil naozaj svätým životom na púšti, ktorá jestvuje vo Svätej zemi, neďaleko rieky Jordán. Stravoval sa tým, čo mu poskytovala príroda. Ján bol teda pustovník, ktorý zasvätil svoj život úplne Bohu.

Svätý Ján Krstiteľ (Leonardo da Vinci)

Jeho prísny život však vzbudzoval obdiv ľudí a priťahoval mnohých poslucháčov. Ján vzbudzoval aj pokánie u hriešnych ľudí, ktorí hľadali odpustenie hriechov. Takých Ján, na znak Božieho milosrdenstva, ktoré odpúšťa hriechy, krstil v rieke Jordáne. Ohlasoval ľuďom blízky príchod Mesiáša, Spasiteľa a Vykupiteľa, ktorého predpovedali oddávna proroci.

Reklama

Nie div, že takého človeka ľudia obdivovali. Tým viac, že ho rodičia Zachariáš a Anna splodili na podiv okolitých známych až v staršom veku: jeho narodenie, ktoré aj my slávime, považovali za Boží dar, ba aj za predzvesť, že sľúbený Vykupiteľ je už blízko. Horliví obdivovatelia Jána Krstiteľa dokonca aj jeho samého považovali za Mesiáša a Ján mal veru čo robiť, aby im to vyvrátil: „Ja vás krstím vodou na pokánie, ale ten, čo príde po mne, je mocnejší, ako som ja… On vás bude krstiť Duchom Svätým a ohňom“. Ján totiž ponáral do vody Jordána tých, čo sa na znak pokánia uznávali za hriešnych. Neudeľoval náš sviatostný krst, jeho krst  bol iba výrazom pokánia a prípravou na novozákonný krst, ktorý ustanovil Kristus.

Ján bol teda naozaj veľký človek a veľký svätec. V tej dobe už zosilnelo očakávanie Mesiáša. Ján vyzeral ako Mesiáš, avšak nepodľahol sláve, ktorú mu priam núkali jeho obdivovatelia. Stále odkazoval na toho „mocnejšieho“, ktorý mal prísť po ňom a ktorý mal priniesť hriešnikom nielen vonkajšie očistenie vodou Jordána, ale obmytie Duchom Svätým, ktoré my poznáme ako sviatosť krstu, ktorá obmýva dušu.

Reklama

1. Narodenie Jána zvaného Krstiteľa sa ukázalo také zvláštne, že prinieslo jeho rodičom a známym veľkú radosť. Ľudia sa pýtali: „Čím len bude tento chlapec? A vskutku Pánova ruka bola s ním“ (Lk 1,66).

Keď sa narodí každé dieťa,  ľudia kladú podobnú otázku. To je len znak, že každý z nás prichádza na svet s určitým poslaním. Každý z nás má svojím životom splniť určitú úlohu. Náš Stvoriteľ má s nami svoj plán. Preto nám dal niektoré vlastnosti a schopnosti, ktoré máme v živote rozvinúť. Dal nám aj určitú rodinu, v ktorej môžeme zdravo vyrastať. Dal nám prirodzený vzrast na tele i na duši. Dal nám rozum a slobodnú vôľu, aby sme dobre usmernili svoje sily a schopnosti. Dal nám starostlivých rodičov, aby nás živili nielen chlebom, ale aj láskou a viedli po pravej životnej ceste. Poznať túto cestu je veľkým Božím darom, mať dobrých rodičov je veľkou pomocou zhora.

Aj pri našom narodení sa naši príbuzní pýtali: „Čím len bude toto pekné dieťa?“ Lebo ruka Pánova bola tiež nad každým z nás. Musíme si uvedomiť, že všetko v našom živote je Boží dar! Také povedomie v nás vzbudí pocit vďačnosti voči najvyššiemu Darcovi života, aj voči rodičom, príbuzným, vychovávateľom, spoluobčanom. Pomôže nám vytvoriť si aj správny postoj k rodinnej, civilnej i náboženskej spoločnosti, v ktorej sa odohráva náš životný príbeh.

Našou odpoveďou na všetky tieto dary musí byť predovšetkým srdečná vďaka. Povďačnosť nám pomôže zaujať ku každému spoločenstvu okolo nás pozitívny postoj. Kresťan vie, že nikdy nie je sám vo svete. Preto má odvahu a vie sa vyrovnať aj s ťažkými podmienkami, ako aj keď ostane sám, lebo práve vtedy silne pocíti, že Boh je nad nami, že jeho oko sprevádza naše kroky, že jeho srdce je božské a ľudské. Aj o každom z nás platí slovo evanjelia: „A vskutku Pánova ruka bola s ním“.

2. Jedna vzácna pravda nech nám utkvie v srdci a v pamäti teraz, keď prežívame mesiac jún, mesiac Božského Srdca Ježišovho.  Naučme sa zveriť  svoje ťažkosti  Božskému Srdcu. Srdce je v našich rečiach symbol a zobrazenie lásky. My ľudia máme telesné srdce, ktoré je orgánom života, keď bije. Stalo sa tak znakom života a symbolom ľudskej lásky v jej rôznych prejavoch.

Reklama

Trojjediný Boh je podstatne dokonalá Láska. V Ježišovi Kristovi táto láska sa prejavila v priateľstve, sústrasti, milosrdenstve, v radosti i v plači, čiže v rôznych prejavoch, ktoré my ľudia poznáme. V Ježišovi nás Boh miluje ľudským srdcom, ktoré je srdcom Božieho Syna. Preto je nám jeho srdce také blízke a prístupné. Preto ho uctievame a vzdávame mu úctu rôznymi prejavmi.

Obľúbenou formou našej úcty sú litánie k Božskému Srdcu. V nich    nájdeme povzbudenie a inšpiráciu ako aj teologické a psychologické bohatstvo. Nachádzame v nich rôzne roviny:

– Je to ponajprv rovina Božej prirodzenosti, prostredie Trojjediného Boha. Už v prvých osloveniach litánií si ho uctíme  ako „Srdce Syna večného Otca“, utvorené Duchom Svätým v lone panenskej Matky, podstatne zjednotené s Božím Slovom. Naša myseľ sa v modlitbe litánií dostáva do trinitárneho centra našej viery. Uctievame si „Srdce nekonečnej velebnosti“, „Srdce, v ktorom prebýva všetka plnosť božstva“ a v ktorom má (nebeský) Otec zaľúbenie.

– Srdce Ježišovo je Srdce Boha (Syna), preto ho  uctievame ako „svätý chrám Boží“ a „stánok Najvyššieho“. Boh je najvyššia Láska, a Srdce Ježišovo je „horiace ohnisko dobročinnej lásky“, „plné dobroty a ľúbosti“, „najhodnejšie všetkej chvály“, „v ktorom sú všetky poklady múdrosti a poznania“.

– Vzhľadom na nás, ľudí, nám litánie predstavujú Srdce Ježišovo ako „trpezlivé a veľmi milosrdné“, „bohaté pre všetkých, čo ho vzývajú“; ako „prameň života a svätosti“. Pre naše vykúpenie a spásu bolo Srdce Ježišovo „potupami preplnené“, „pre naše neprávosti strýznené, „až na smrť poslušné“, „kopijou prebodnuté“. Pre svoje utrpenie a smrť je Božské Srdce pre nás hriešnych ľudí: „prameň všetkej útechy, náš život a naše vzkriesenie, náš pokoj a naše zmierenie“.

Reklama

– Srdce Ježišovo je teda podľa starej liturgickej modlitby: „obeta za hriešnikov; spása všetkých, čo v neho dúfajú; nádej všetkých, čo v ňom zomierajú a slasť všetkých svätých“.

Nájdeme si teda svoju formu a modlitbu, akou uctievať milosrdného Boha cez celý rok a vyskúšať dobrotu Ježišovho Srdca v našom živote. Amen.

(Homília v nedeľu 24. júna 2018, Trnava)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali