Kam až chcú zájsť? Aká je ich perspektíva vzťahov s Ruskom? Ako si predstavujú vyústenie súčasnej krízy? Chcú vojnu? Pýta sa Chmelár po vyhostení ruských diplomatov

Kam až chcú zájsť? Aká je ich perspektíva vzťahov s Ruskom? Ako si predstavujú vyústenie súčasnej krízy? Chcú vojnu? Pýta sa Chmelár po vyhostení ruských diplomatov

Bratislava 23. apríla 2021 (HSP/Foto: TASR – Marko Erd)

 

Politológ Eduard Chmelár po vyhostení ruských diplomatov kladie niekoľko dôležitých otázok. Zo správania českej, ale čiastočne aj slovenskej diplomacie to podľa neho totiž vyzerá ako totálne nepremyslená akcia, strieľanie od pása a vyčkávanie, ako to celé dopadne

Eduard Chmelár
Na snímke bývalý kandidát na post prezidenta SR Eduard Chmelár

“Praha bez rozmyslu spôsobí diplomatickú roztržku, evidentne nemá pripravené ďalšie kroky, a následne je zaskočená, že takú reakciu nečakala a že jej urobili bibinko? A čo čakali? Že tradične asertívna ruská diplomacia skloní hlavy a odpovie: Chápeme vás, pokojne si decimujte naše stavy, vôbec nám to nevadí, ďakujeme a ponúknite sa pirohmi?” Pýta sa Chmelár.

Reklama

To všetko, čo sa v posledných dňoch u našich susedov deje, považuje Chmelár za hystériu, amaterizmus a bezradnosť českých orgánov, ktoré konajú v amoku.

“Akosi nám všetkým ušlo, že ešte v sobotu český premiér sľuboval zverejnenie všetkých dôkazov, ktoré má, no v pondelok to už neplatilo. A novému šéfovi českej diplomacie Jakubovi Kulhánkovi – ktorý sotva stačil zarásť a utrieť si mlieko z brady a ktorý dnes povedal, že si nevie predstaviť, kto by zverejňoval dôkazy tajných služieb – chcem pripomenúť, ako v čase, keď on mal sotva 18 rokov, mával minister zahraničných vecí USA Colin Powell totálne vymyslenými „dôkazmi spravodajských služieb“ o zbraniach hromadného ničenia v Iraku,” píše v statuse Chmelár.

Reklama

Ďalej sa pýta aj to, ako môže ešte niekto po Iraku, Líbyi, Sýrii či minuloročnej Russiagate slepo veriť spravodajským informáciám?

 

Slovenská diplomacia postupovala tragikomicky

O nič lepšie sa podľa Chmelára nezachovala ani slovenská diplomacia. To, čo predviedli na tlačovej konferencii premiér Eduard Heger a ministri Korčok a Naď, bolo podľa neho jednoducho smiešne.

“Je to nezrelá reakcia chuligánov, ktorí niekomu rozbijú okno a nazvú to odbojom. Tie kecy okolo toho, že „chceme urobiť všetko pre ochranu bezpečnosti našich občanov“ a „potvrdzujeme svoj záujem o budovanie vzťahov s Ruskom, ale dúfame, že k tomu prispeje Ruská federácia“ sú ako stránky z psychiatrického chorobopisu, nie z diplomatickej komunikácie. My vyhodíme Rusku diplomatov a čakáme od neho, že bude iniciatívne zlepšovať s nami vzťahy? To kde ste videli? Čo nám tí Rusi urobili?”

Chmelára tiež zaujalo, koľko energie dávajú českí, ale aj slovenskí diplomati a politici do toho, aby zdôrazňovali, že sme suverénna krajina. Takéto správanie je podľa jeho názoru znakom neistoty a zakomplexovanosti.

Reklama

“Po prvé, keď chceli Američania postaviť v Česku radar a na Slovensku obsadiť vojenské letiská, vtedy títo „dočasní vlastenci“ nehovorili o suverenite, ale pohŕdavo o „čecháčkovství“ a nevďačnosti. A po druhé, keď pred ôsmimi rokmi vypukla aféra, že americké spravodajské služby odpočúvali milióny Európanov, nikto neodvolával diplomatov, nehovoril o nepriateľskom akte, neurobili sme vôbec nič,” pripomína Chmelár a dodáva, že rovnako sme “pokorne sklonili hlavy”, keď si ambasáda USA u nás postavila nevkusný plot.

“A my sa tu ideme prsiť, že sme suverénny štát? Presne ako som povedal, sme len štekajúce čivavy na reťazi, ktoré si dovoľujú k Rusku, ale nie k pánovi, ktorý ich drží nakrátko a ktorý určuje ich politiku – k USA,” pokračuje.

V závere svojho komentára Chmelár konštatuje, že česká diplomacia urobila svojimi unáhlenými krokmi za uplynulých šesť dní priam neuveriteľné chyby.

“Apelujem na všetkých, ktorým zostali zvyšky zdravého rozumu, aby nevyhrocovali už aj tak do krajnosti napätú situáciu a mysleli na dôsledky. Zvlášť, keď v médiách úplne zanikla informácia, že ruská armáda ukončila vojenské cvičenie a stiahla sa z hraníc – čiže žiaden útok Ruska na Ukrajinu sa nekoná – a my naďalej zvyšujeme napätie.”

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali