Bratislava 17. apríla 2017 (TASR/HSP/Foto: TASR – Roman Hanc)
Veľkonočné sviatky sú spojené s konzumáciou väčších porcií ťažších jedál, súčasne sa často pije viac alkoholu. Rôzne tráviace ťažkosti sa tak nevyhýbajú ani zdravým ľuďom. Odborník preto radí nezabúdať na heslo všetko s mierou. “Odporúčame jesť s rozumom, dopriať si rozumné množstvo, ale nepreháňať to,” uviedol pre TASR docent Tomáš Koller, gastroenterológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB)
Hodovanie môže spôsobiť problémy najmä u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene. Tráviace ťažkosti však môžu postihnúť aj zdravých ľudí.
Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu sa podpisujú pod ťažkosti vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek aj u zdravých. “Najhoršia je kombinácia mastné jedlá vo veľkom množstve a alkohol,” povedal docent Koller s tým, že dôsledkom je riziko pankreatitídy či žlčníkových problémov.
Opatrní by tiež mali byť chorí na vysoký tlak. Vyvarovať by sa mali nadmernej konzumácie soli, veľa je jej v údenom, slaných polotovaroch, čipsoch. Netreba tiež zanedbať pohybovú aktivitu, vhodné sú napríklad prechádzky.
V prípade prejedenia netreba hneď utekať k lekárovi. Toho treba vyhľadať až pri intenzívnych bolestiach brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo intenzívnych bolestiach, ktoré pretrvávajú tri-štyri hodiny. Rovnako pokiaľ bolesti sprevádza vracanie, zastavenie odchodu stolice a vetrov. Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia.
Šibači a kúpači by dnes mali piť s mierou, mladistvým či chorým netreba ponúkať ani symbolický prípitok. Upozorňuje na to riaditeľ bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) Ľubomír Okruhlica.
Mladistvým chýba pri prvých skúsenostiach tolerancia alkoholu, chorým s liekmi sa zase môže zhoršiť zdravotný stav. “Rodičia by mali deťom otvorene porozprávať o účinkoch,” povedal Okruhlica. Nadmerné množstvo alkoholu môže podľa neho spôsobiť problémy aj starším polievačom, ktorí už nie sú voči jeho účinkom takí odolní.
Dospelým Okruhlica odporúča, aby pili symbolicky, maximálne dve deci vína či poldeci tvrdého alkoholu. Ak sa niekto predsa len rozhodne piť trochu viac, mal by jesť po celý čas. Spomalí sa tým vstrebávanie alkoholu a zmiernia sa možné prejavy opitosti. Piť na lačný žalúdok a v krátkych časových intervaloch je podľa Okruhlicu nešťastná voľba.
Následky alkoholu pomôže zmierniť oddych, dostatok spánku a tekutín, približne jeden až dva litre vody. Jeho skoršiemu odbúraniu pomôže aj vitamín C. V lekárňach sa predávajú aj rôzne preparáty, ktoré rýchlejšie rozkladajú alkohol. Ako však poznamenal Okruhlica, tieto preparáty nie sú schválené lieky. “Medicínsky to neodporúčame, na chvíľu sa človeku uľaví, ale organizmus sa nezregeneruje,” upozornil. “Vyrovnávací panák” by vynechal.
K rýchlejšiemu vytriezveniu môže pomôcť aj káva. Kofeín pôsobí ako diuretikum a zrýchľuje vylučovanie alkoholu z tela. Pri normálnych okolnostiach klesne hladina alkoholu v krvi za hodinu v priemere asi o 0,2 promile.