K čomu povedie boj Európy a Ázie o ruský plyn?

K čomu povedie boj Európy a Ázie o ruský plyn?

Bratislava 9. augusta 2022 (HSP/vz.ru/Foto:TASR/AP-Stefan Sauer)

 

„Zima v Európe by mohla byť pre Putina jarou,“ takto západné médiá opisujú nepripravenosť krajín EÚ na vykurovaciu sezónu. Jediným východiskom je, aby Európania zvýšili nákup LNG, ale na to budú musieť viesť boj s ázijskými krajinami. Čo by bol výsledok takejto konfrontácie?

Severný prúd 2 (Nord Stream 2)
Ilustračné foto

Denník Wall Street Journal sa domnieva, že Európa bude v nasledujúcich mesiacoch nútená bojovať s Áziou o ruský skvapalnený zemný plyn (LNG). Autori článku naznačujú, že s blížiacou sa zimou sa situácia v krajinách EÚ zhorší a pokles životnej úrovne môže oslabiť odolnosť podpory EÚ Ukrajine. WSJ predpovedá, že v dôsledku toho sa v európskych krajinách môžu dostať k moci vlády, ktoré protiruskú koalíciu zničia.

Reklama

„Vysoké ceny energií ovplyvňujú európske hospodárstvo a spôsobujú ťažkosti, ktoré povedú k nepokojom verejnosti. Ľudia začnú hlasovať prázdnymi peňaženkami,“ navrhuje WSJ.

„Bitka o Ukrajinu otvorila druhý front – energetickú vojnu v Európe. Stratégia Vladimíra Putina nie je žiadnym tajomstvom. Toto všetko uviedol v júni na ekonomickom fóre v Petrohrade,“ píše sa v článku.

Reklama

Autori článku tiež naznačujú, že „aj v prípade dodávok ruského LNG by mohlo dôjsť k prerušeniam“.

„Hospodárske oživenie v Číne po zastavení zo šírenia koronavírusu alebo studená zima v Ázii budú zámienkou na boj s Európou o vývoz LNG, čo povedie k ďalšiemu zvyšovaniu cien,“ uvádza sa v dokumente.

„Podobne ako v prípade Napoleonovho útoku na Rusko v roku 1812 a nemeckej invázie do Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojny bude výsledok závisieť od nepriaznivého počasia. To je niečo, čo Putin ani európski lídri nemôžu ovplyvniť. Všetci sa však zhodujú v jednom: zima sa blíži,“ uvádza sa v závere článku.

„Globálna energetická kríza sa v skutočnosti nezačala tento rok, ale oveľa skôr. Príčinou bol pokles výroby energie počas pandémie v dôsledku naznačeného poklesu hospodárstva. V rozpore s očakávaniami však ázijské krajiny a napríklad Čína naštartovali svoje ekonomiky oveľa rýchlejšie. V dôsledku toho sa zvýšil dopyt po energii a výroba nedokázala držať krok. To viedlo k vyšším cenám v Ázii. Európa potom čelila rovnakému problému,“ vysvetľuje politológ a ekonóm Ivan Lizan.

„Problém Ázie spočíva v tom, že sa nezameriava na plyn z plynovodov, ale najmä na plyn so zľavou. Ten je však drahší, pretože si vyžaduje vyššie náklady na prípravu a prepravu,“ uviedol odborník.

Reklama

„V Ázii bol LNG vždy drahší, takže Američania a krajiny Blízkeho východu zamerali svoje dodávky na tento trh. Na druhej strane Európa nakupuje plyn najmä prostredníctvom plynovodov. V súčasnosti je tento zdroj energie vďaka úsiliu samotných Európanov veľmi drahý a už aj fyzicky vzácny. Preto sa zvýšila aj cena skvapalneného plynu,“ dodal Lizan.

„V konkurencii s Áziou bude mať Európa len jednu možnosť – zvýšiť cenu za nákup plynu. Ak cena LNG v Ázii predbehne cenu v EÚ, veľká časť toho, čo Európa dúfala získať ako alternatívu k dodávkam potrubím, pôjde na východ. To ešte viac prehĺbi energetický deficit v Európe,“ domnieva sa ekonóm.

Ekonóm vysvetlil, že „mnohé odvetvia európskeho hospodárstva sa stávajú nerentabilnými pri cene tisíc dolárov za tisíc metrov kubických plynu a v Európe je to už viac ako dvetisíc dolárov.

„Preto hrozí, že Európania budú vytlačení zo svojej silnej pozície na svetovom trhu a potom sa bude musieť vzdať aj domáceho trhu,“ povedal.

„Ázia určite nebude robiť ústupky Európanom, pretože sa obáva vlastných problémov v oblasti energetiky. Napríklad Japonsko dostáva plyn z projektu Sachalin-2 a napriek sankciám a dokonca aj opätovnému prevedeniu projektu ruskej spoločnosti sa Japonci neponáhľajú s odchodom z tohto projektu, pretože je pre nich fantasticky výnosný,“ povedal expert.

Reklama

Igor Juškov, expert Finančnej univerzity pri ruskej vláde a Národného fondu energetickej bezpečnosti, zasa pripomenul, že „globálna súťaž o skvapalnený zemný plyn trvá už dlho.

„A krajiny súťažia nielen o ruský plyn, ale aj o akýkoľvek iný plyn. Na trhu s LNG existuje jasný systém cenovej arbitráže – plyn ide tam, kde je vyšší poplatok. Najvyššie ceny boli tradične na ázijskom trhu, ale tento rok ceny lámu rekordy v Európe, takže tam ide približne 75 % svetového LNG, vrátane takmer všetkého ruského LNG,“ uviedol hovorca.

„Pravdepodobne teraz začali západné médiá hovoriť o konkurencii medzi Európou a Áziou, keďže august a september sú obdobiami s najnižším stavom ľadu na Severnej morskej ceste. Teraz je možné plávať až do Ázie rýchlejšie a bez sprievodu ľadoborcov a tiež sa rýchlo vrátiť späť,“ navrhol Juškov.

Odborník tiež poznamenal, že Európa nebude schopná zvýšiť dovoz LNG.

„V skutočnosti dnes nakupuje všetok LNG, ktorý môže. Existujúca infraštruktúra je vyťažená a vysoké ceny sú spôsobené nedostatkom ponuky na trhu. Je však veľkou otázkou, či dostupné objemy umožnia bezproblémový priebeh vykurovacej sezóny,“ zdôraznil hovorca.

„Aj keď Európania splnia svoje plány a do 1. novembra naplnia svoje podzemné zásobníky na 80 až 90 % kapacity, ešte to nezaručuje úspešnú vykurovaciu sezónu. Dodávky z Ruska sú veľmi nízke,“ povedal Juškov.

„Ak sa otázka turbín pre Nord Stream 1 čoskoro nevyrieši, prevádzka plynovodu sa môže zastaviť. Okrem toho, ak Ukrajina stratí kontrolu nad úsekom hranice, kde plynovod vstupuje cez stanicu Sudža, preruší tranzit, ako to urobila predtým s plynovodom, ktorý prechádza cez stanicu Sochranovka,“ povedal.

„V dôsledku toho sa budú do Európy denne dodávať malé objemy plynu. To povedie k tomu, že miestne orgány začnú odrezávať časť spotrebiteľov od energetických zdrojov. Prirodzene, najprv začnú odstavovať priemyselné závody, aby ušetrili teplo a energiu pre obyvateľstvo. V Európe ako celku spotreba plynu klesá z dôvodu jeho vysokej ceny,“ dodal odborník.

„Priemyselné podniky potom jednoducho nebudú schopné predávať svoj tovar vyrobený pri takýchto nákladoch na energiu, pretože tie sú zapracované do výrobných nákladov. Takisto nebudú môcť konkurovať americkým a ázijským výrobkom, pretože ceny energií sú tam oveľa nižšie,“ povedal respondent.

„Preto spotreba plynu v Európe už klesá. V EÚ vidíme v podstate deindustrializáciu, priemysel zaniká. Koľko plynu spotrebujú Európania počas vykurovacej sezóny, je zatiaľ ťažké predpovedať,“ povedal Juškov, – zdôraznil Juškov.

Reklama

Vyjadril tiež presvedčenie, že Európa „sa v žiadnom prípade nevzdá ani ruského zemného plynu, ani LNG“.

„Okrem toho žiadajú o zvýšenie dodávok plynu, ale pre každý z plynovodov boli iné dôvody na zníženie,“ povedal.

„Pokiaľ ide o Nord Stream 1, Európa pravdepodobne chápe potrebu obnoviť jeho normálnu prevádzku. Preto si myslím, že problém s dokumentáciou k turbínam ešte vyriešia,“ myslí si Juškov.

„Európania tiež naznačujú, že môžu kedykoľvek spustiť Nord Stream 2, ale zatiaľ túto možnosť považujú z politických dôvodov za neprijateľnú. Podľa ich chápania spustenie plynovodu znamená, že pred Ruskom vyvesili bielu zástavu. Sami tento projekt spolitizovali a teraz sa stali rukojemníkmi situácie,“ povedal Juškov.

„Rusko sa zároveň na spustenie Nord Stream 2 pozerá inak. Nebudeme ho spúšťať len na jednu sezónu. Záruky dlhodobého zaťaženia a prevádzky potrubia sú pre nás dôležité. Rusko preto bude trvať na dodatočných dohodách, že určitá časť jeho dodávok plynu do Európy bude prebiehať cez Nord Stream 2. Európania veria, že sa v kritickej chvíli dohodnú s Ruskom na jeho spustení a potom na jar ho zastavia a navždy naň zabudne. To sa však nestane,“ uzavrel.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali