Je prorok Mohamed len vymyslenou osobou, ktorá nikdy nežila?

Je prorok Mohamed len vymyslenou osobou, ktorá nikdy nežila?

Bratislava 14. septembra 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:Pixabay)

 

Islam a jeho “vedci” tvrdia, že Ježiš nie je Boh. Preto musí byť dovolené spochybniť aj Mohameda, avšak na základe historických a logických argumentov.

Ilustračné foto

Celý islam je založený výlučne na osobe proroka Mohameda a na Koráne, ktorý mu údajne bol vložený do úst Alahom prostredníctvom anjela zoslaného z neba. V priebehu viacerých rokov ho potom Mohamed vraj postupne diktoval rôznym svojim pisárom.

Reklama

 

Bez Mohameda by islam nemal žiadne oprávnenie existencie

Reklama

Každý, kto dobre pozná Starý Zákon Biblie, však ľahko zbadá, že mnohé časti Koránu majú s ním veľkú podobnosť. Všetko to, čo sa vie o Mohamedovi, pochádza len z Koránu. Žiadny islamský historik z časov, kedy Mohamed údajne žil, nenapísal o ňom ani jediné slovko.

Naproti tomu je Ježiš Kristus dokázateľne historickou osobou, zadokumentovanou niekoľkými riadkami jeho súčasníkom, slávnym židovským historikom Jozefom Fláviom. Podotýkam ale, že je uvádzaný Fláviom len ako človek a nie ako syn boží. Pre Židov bol Ježiš len jedným z nich.

 

Moderní západní historici analyzujú Korán i osobu Mohameda

Hľadanie historických právd a objektívnych dôkazov o pôvode Koránu, o tom, ako vznikol naozaj a v akej pôvodnej reči bol napísaný a predovšetkým o tom, či Mohamed ako historická osoba skutočne aj žil – o to všetko sa v súčasnosti usilujú viacerí európski i americkí historici. Medzi nimi sú dokonca aj niekoľkí kritickí islamskí vedci. Ešte donedávna pochádzalo všetko to, čo svet o Mohamedovi a Koráne vedel, len zo starých, historicky neoverovaných prameňov a len od nekritických vyznávačov islamu. Islam nebol nikdy podrobený racionálnym vedeckým analýzam, tak, ako to bolo realizované v prípade kresťanstva i židovstva.

Reklama

Staré islamské tradície sa začali oveľa prísnejšie a analytickejšie podrobovať kritickému vedeckému mysleniu len pred niekoľkými rokmi. Najmä nemeckí vedci urobili v tomto smere priekopnícku prácu.

Napríklad na univerzite v Saarbrückene sa pred nejakým časom stretli vedci z niekoľkých krajín s rôznym vedeckým zameraním, aby sa dohodli na dlhodobej spolupráci pri výskume objektívnej histórie zo začiatkov islamu a aby analyzovali Korán nezávisle od skostnatelých metodických obmedzení tradičnej orientalistiky a od religióznych normatívov a predpisov veriacich moslimov.

 

Niekoľko z faktov, ktoré hovoria za to, že Mohamed nikdy nežil:

1. Viac ako sto rokov po údajnej smrti proroka v roku 632 neexistoval nijaký písomný záznam tejto dôležitej udalosti v žiadnych dokumentoch a podkladoch mohamedánov, kresťanov a Židov.

Reklama

2. Správy, ktoré zanechali kmene a etniká, ktoré porazili v bojoch Arabi, sa síce zmieňujú o islame, ale nikde nie o Koráne a Mohamedovi.

3. Počas prvých 60 rokov dobyvateľských vojen Arabov nedali víťazi raziť žiadne mince, kde by bol zobrazený Mohamed, alebo kde by bola zmienka o Koráne

4. Dokonca aj podľa autorizovaných islamských správ a oznámení nebol Korán pred rokom 650 v dnešnej svojej forme nikde ani slovom zmienený.

5. Ani kresťania ani Židia, ktorí v tých časoch žili na miestach, kde mal pôsobiť Mohamed sa pred ôsmym storočím nikde nezmienili o existencii Koránu.

6. Počas vlády kalifa Muaviju (661 – 680) bola v Bagdade postavená verejná budova, kde archeológovia objavili jeden vyrytý nápis opatrený kresťanským krížom a nie nejakým symbolom islamu či Koránu.

7. Až po roku 690, počas vlády kalifa Abd el-Malika, sa objavujú prvé písomné správy o prorokovi Mohamedovi a o islame. Z tejto epochy pochádzajú aj prvé mince, ktoré nejakým spôsobom reflektujú vieru islamu.

To všetko hovorí veľmi presvedčivo o tom, že Mohamed a Korán je len umele vytvorená rafinovasná ideológia služiaca stredovekým Arabom a neskôr aj Turkom, ktorí si ich podrobili, na ovládanie más a na uzurpovanie nových území.

Roman Bednár

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali