Jaromír Šmátrala: Slovenský hokej posunieme späť medzi najlepšie svetové tímy

Jaromír Šmátrala: Slovenský hokej posunieme späť medzi najlepšie svetové tímy

Bratislava 23. júna 2019 (HSP/Napalete.sk/Foto:Napalete.sk)

 

Slovenský hokej je jeho srdcovou záležitosťou a často zdôrazňuje, že mu nie je ľahostajná budúcnosť tohto športu, ktorý má u nás síce hlboké tradície, ale zaslúžil by si väčšiu pozornosť, akú dnes venujeme jeho rozvoju

Na snímke Jaromír Šmátrala

Aj preto sa rozhodol kandidovať na funkciu prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). V súboji budú jeho súpermi hokejové legendy Miroslav Šatan a Dárius Rusnák. Zhovárali sme sa s bývalým hokejistom, právnikom a v súčasnosti kontrolórom SZĽH Jaromírom Šmátralom.

Reklama

 

Vaša osoba nie je verejnosti známa tak ako Miroslav Šatan či Dárius Rusnák. Zastávate však jednu z kľúčových pozícií v SZĽH. Prezraďte nám, prečo ste sa rozhodli kandidovať na prezidenta v SZĽH?

Reklama

 

To, že nie som tak verejne známy sa môže javiť ako hendikep. Ale základ úspechu je vedieť urobiť z nevýhody výhodu. Využívam všetok svoj čas na komunikáciu s klubmi, a menej sa venujem médiám. Slovenský hokej potrebuje systematickú prácu, mám jasnú víziu a plán realizácie.

Je potrebné preinvestovať viac peňazí do klubov, zamerať sa na rekonštrukciu existujúcich zimných štadiónov a budovanie nových plnohodnotných zimných štadiónov, rozvíjať talent u detí už od 6 – 7 rokov, obnovenie mandátnych trénerov, ktorých vzdelávanie a financovanie bude zabezpečené zväzom, budovať slovenskú školu hokeja a vrátiť slovenský hokej na svetovú úroveň.

 

Máme po majstrovstvách sveta v hokeji, ako hodnotíte výsledok šampionátu?

Reklama

 

Zo spoločenského, ekonomického a organizačného hľadiska dopadli domáce MS v hokeji pozitívne. Takisto predvádzaná hra našich hokejistov bola divácky atraktívna, predvádzali sme ofenzívny a priamočiary hokej. Avšak v zlomových zápasoch sme prepadli takticky a stratili sme šancu na postup zo skupiny. Preto naše umiestnenie musíme objektívne hodnotiť ako neúspešné, keďže cieľ bol minimálne postúpiť zo skupiny.

 

Ako vnímate súčasný stav hokeja na Slovensku. Ideme správnym smerom?

 

Reklama

Sme hokejovou krajinou, máme bohatú a úspešnú históriu, vychovali sme veľa hráčskych legiend. Naozaj, keď sa obzrieme, môžeme byť hrdí. Avšak nedá sa večne žiť z histórie a hrdosti. Žiaľ, musím konštatovať, že vývoj hokeja na Slovensku začal stagnovať, momentálne nepatríme medzi svetovú špičku, boríme sa s klesajúcou hráčskou základňou, nedostatkom financií v kluboch. Zdá sa, že nemáme dlhodobú stratégiu rozvoja hokeja. Najskôr sme sledovali kanadskú školu, potom fínsku, teraz znova kanadskú. Je v tom chaos, bez dlhodobého konceptu. Pýtam sa, prečo nerozvíjame slovenskú školu?

 

Načrtli ste klesajúcu hráčsku základňu, ako by sa s tým mal zväz vyrovnávať?

 

Povedzme si na rovinu, hokej nie je jediným športom na Slovensku. Takisto nie je tým najdostupnejším. Mladí ľudia dnes toľko nešportujú ako kedysi, takisto majú väčší výber športov. Za krátky čas nám vyrástli dynamicky rastúce športy ako napríklad florbal. Mladé športy sú pre nás konkurenciou a celkom objektívne nám berú z hráčskej základne.

Slovenský hokej musí reagovať na konkurenciu v oblasti športov. Športové návyky a zvyklosti sa menia. Ak nebudeme vedieť poskytnúť mladým rodinám atraktívne, kvalitné a konkurencieschopné podmienky pre hokej, tak nám jednoducho neprejavia dôveru, a vyberú si iný šport, ktorý pre nich bude atraktívnejší a dostupnejší. Narážam tu na dostupnosť hokejových hál, kvalitných trénerov a finančnej a materiálnej podpore pre mladých hokejistov.

Stojíme pred neľahkou úlohou. Náš hokej má úspešnú minulosť, no musí seriózne zabojovať o priazeň mladých rodín. Musí fungovať transparentne a budovať užšiu spoluprácu medzi štátom – samosprávami – SZĽH – regionálnymi zväzmi a školami. Jednoducho, ak nezačneme ťahať za jeden povraz, do pár rokov nás predbehnú mladšie a dostupnejšie športy. Hokej na Slovensku sa musí revitalizovať, jednoducho musí omladnúť, aby bol bližšie aj k mladšej generácii a lepšie s nimi dokázal pracovať.

 

Čo by patrilo medzi prvé veci ktoré by ste realizovali po zvolení?

 

Reklama

V prípade úspechu vo voľbách plánujem okamžite rokovať s jednotlivými zástupcami klubov, predstavím im moju víziu a zároveň vypočuť si ich predstavy a smerovanie slovenského hokeja z pohľadu krátkodobého ako aj dlhodobého rozvoja hokeja. Verím, že spoločnými silami posunieme slovenský hokej späť medzi najlepšie svetové tímy.

 

Ako by mala vyzerať úroveň nášho hokeja o desaťročie?

 

Budem stručný. Viac peňazí v kluboch. Rozšírenie hráčskej základne. Modernizácia a výstavba nových plnohodnotných hál.

Reklama

 

Vo vašich vystúpeniach hovoríte veľa o financiách a financovaní klubov. Kde zoženiete dodatočné financie?

 

Zdôrazňujem, že zväz už dnes disponuje dostatkom financií, len tie sa nedostávajú v dostatočnom rozsahu klubom. Napriek 4,5-miliónovému navýšeniu štátnej podpory pre zväz od roku 2015 až doteraz, kluby deklarujú, že nedostávajú viac financií zo strany SZĽH, niektoré kluby dokonca deklarujú zníženie finančnej podpory.

Neefektívne prerozdeľovanie financií pokladám za kľúčový problém. Samozrejme, sú aj iné dostupné možnosti a nástroje napríklad novovzniknutý fond na podporu rozvoja športu či športové poukazy.

Reklama

 

 

Posledný rok poznačil náš hokej aj spor okolo nového loga našej reprezentácie, zväz sa sporil so štátom, no nakoniec ustúpil. Aký na to máte názor? Nebol to zbytočný konflikt?

 

Viem si predstaviť aj lepšie investovanú energiu…

 

Richard Lintner vás verejne vyzval aby ste odstúpili v prospech Miroslava Šatana. Pomerne tvrdo ste mu odpovedali, že nemienite ustúpiť. Nevnímate to ako mediálny tlak?

Reklama

 

Určite ste si všimli, že skupina okolo Miroslava Šatana je mediálne protežovaná. Majú veľký priestor v médiách a ten využívajú aj na výzvy na odstúpenie svojich súperov. Prečo sa nezamerajú na svoju prácu a namiesto toho sa snažia zastrašiť svojich súperov? Možno sa boja? Prečo by mali súperi pána Šatana odstúpiť? Aby automaticky vyhral, bez boja? Celý život som športovec, nepomýšľal som nad odstúpením, tiež sa viem vyrovnať s tlakom. Neurazte sa, ale prvoradé sú pre mňa kluby, nie médiá.

Článok pôvodne vyšiel na napalete.sk

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali