Jaromír Kohlíček: „V Krasnodare volili čestne a… veselo!“

Jaromír Kohlíček: „V Krasnodare volili čestne a… veselo!“

Krasnodar 19. marca 2018 (HSP/Sputnik/Foto: Sputnik/Vitalij Timkiv)

 

Drvivé víťazstvo Vladimíra Putina v prezidentských voľbách okamžite vyvolalo zvesti o podvodoch. Člen delegácie Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva OBSE, člen Európskeho parlamentu Jaromír Kohlíček strávil celý deň vo volebných miestnostiach v Krasnodare. Neskoro večer, keď sa začali počítať hlasovacie lístky, dal rozhovor Sputniku.

Ilustračné foto

Kohlíček: Ja som teraz v jednej komisii, kde práve teraz končia práce a budem hovoriť priamo do mikrofónu. Bol som asi v ôsmich volebných komisiách, v komisii, kde som teraz, sú dve elektronické urny, ktorými prešli hlasovacie lístky. Sú tu dve mladé dievčatá (verejní pozorovatelia od kandidáta Javlinského), ktoré zrejme dostali zadanie vymyslieť niečo, aby komisia nemohla dokončiť svoju prácu. Neustále vymýšľali hlúposti, napríklad sa sťažovali, že hrá hudba. Hudba bola pri komisii, boli to profesionálni hudobníci, pretože je to v budove filharmónie. Také veci tieto dve dievčatá vymýšľali. A práve teraz volebná komisia podpisuje hlasovací protokol. Vydaných lístkov bolo 1283 a dievčatám sa zase nepáči, že ani po treťom sčítaní to vraj nebolo správne sčítané. Zdá sa, že dievčatá prišli s nejakým špeciálnym zadaním. Ale to, čo som videl, bolo veľmi korektné. U žiadnej komisii som nevidel nič mimoriadne, chodilo veľa ľudí. Už popoludní v niektorých komisiách, kam som prišiel, bolo cez 50 % voličov, takže musím povedať, že to na mňa robí dojem veľmi korektného priebehu volieb a veľmi by som si prial, aby elektronické urny, ktoré sme videli, mohli do budúcna byť v každej volebnej komisii, ktoré hneď spracujú výsledky, a znižuje sa tým možnosť veľakrát až nezmyselných požiadaviek od pozorovateľov.

Reklama

 

V Krasnodare ste navštívil niekoľko volebných miestností?

Reklama

Ano, bol som vo viac než siedmych volebných miestnostiach v rôznych častiach Krasnodaru. Boli sme dokonca i v jednej dedine, ktorá patrí k mestu, ale je to predmestie, ktoré je oddelené, kde boli dva volebné okrsky v škole. Bolo to veľmi zaujímavé a všade je ta účasť naozaj veľmi vysoká.

 

Zaznamenali ste nejaké porušenie pri hlasovaní vo volebných miestnostiach?

Nie, nič také som nevidel. Stretol som sa naopak s tým, že volebná komisia bola veľmi korektná, keď prišla napríklad pani bez občianskeho preukazu, hovorili, že „nie, hlasovať nemôžete, i keď vás poznám, musíte si skočiť domov a potom znovu príďte, inak vás nenecháme hlasovať”.

 

Reklama

V Moskve boli v ranných hodinách v rade miestností obrovské fronty. Hovoria, že to boli nejaké organizované skupiny, vy ste to tiež zaznamenali?

Je možné, že to boli organizované skupiny, tu nič také nebolo. Skoro ráno hneď po ôsmej hodine som videl, že chodí veľa starších ľudí, niektorí mali i trochu problém s pohybom, musím povedať, že prišli, prišli na vozíčku, ale k voľbám prišli, aby mohli odvoliť. V rade mojich okrskov som videl veľa požiadaviek na prenosnú urnu. V jednom to bolo napríklad 130 požiadaviek, v inom to bolo skoro 150 a v tej filharmónii to bolo výnimočne iba 26. To je naozaj veľa a musím povedať, že skladba obyvateľov zahŕňa veľa starších ľudí, pretože tí najstarší, iba tí, ktorí naozaj majú problém s pohybom, požadujú, aby za nimi prišli členovia komisie s prenosnou urnou. Takže to bolo to zvláštne a veľmi sa mi páčilo, že prakticky u všetkých volebných komisií prebiehala recitácia veršov a že tam bola hudba. Či už profesionálni hudobníci alebo deti, mladí ľudia, ktorí spievali s doprovodom. To sa mi páčilo a musím povedať, že i moji kolegovia to kvitovali, že je to naozaj pekné a že by to radí videli i u nich doma.

 

Vedľa volebných miestností tiež predávali potraviny. Boli tam rôzne druhy zábavy, dávali ľuďom darčeky. Myslíte si, že existuje rozdiel medzi hlasovacím procesom v ČR a Rusku?

Je, musím povedať, že áno. V Čechách všetci, ktorí prídu do volebnej komisie, tak tam pracujú. Nie sú tam žiadni pozorovatelia, ktorí by tam sedeli so zákonom v ruke a neustále vymýšľali nejaké kľučky, aby povedali, že sa im niečo nepáči. To u nás proste nie je. A tu v tej komisii, kde teraz som, kde komisia podpisuje protokol, tí starší pozorovatelia povedali, že je to v poriadku, ale tu dievčatá stále vymýšľajú nejaké hlúposti. Podpíšte protokol, my hlasujeme pre to, aby sa to podpísalo. A tie dve dievčatá, ktoré tu stále pobehajú okolo, neustále vyvolávajú nejaké hlúposti, aby mohli povedať, že niečo prebehlo zle. Tie boli prehlasované, pretože ostatní povedali, že je všetko v poriadku. Zaujímalo by ma, čo za správy odtiaľ odosielajú tie dievčatá, pretože to sú zrejme tie podklady, ktoré potom použijú niektorí zahraniční novinári, aby povedali, že voľby neprebehli korektne. Od tých mladých dievčat teraz odíde bohvie aká správa, ja ale môžem povedať, že to prebehlo úplne korektne.

Reklama

 

Úrady sa obávali, že volebná účasť bude nízka, pretože opozičný líder Alexej Navalnyj vyhlásil bojkot volieb. Čo si myslíte, ľudia počúvli túto výzvu?

Nevypočuli tú výzvu, naopak. Mám dojem, že účasť je naozaj vysoká a to, čo tu vidím, vyzerá priaznivo. Ja by som to odhadoval na viac než 60 %. Tu priamo v Krasnodare.

 

Podľa očakávania sa víťazom volieb stal Vladimir Putin. Čím si vysvetľujete fenomén jeho popularity medzi Rusmi?

Je to logický výsledok dobrej práce a myslím si, že keď porovnám ostatných sedem kandidátov, tak napríklad tu v tomto okrsku, ako som počul, že bude druhý zrejme komunistický kandidát Pavel Grudinin. Takže ľudia si cenia určité sociálne istoty a chceli by, aby boli ešte posilnené. To je dobré znamenie.

 

Ako sa podľa vás bude Ruská federácia vyvíjať v budúcich šiestich rokoch?

Dúfam, že nastúpený smer, to znamená posilnenie sociálnych istôt a určité ďalšie kroky proti najväčším oligarchom, bude pokračovať a že ten signál, ktorý napríklad tu voliči dali vďaka tomu, že ich dosť volilo kandidáta Komunistickej strany, posilní sociálne aspekty Putinovej politiky.

 

Reklama

Neviete náhodou, kto z Česka ešte pozoroval voľby prezidenta Ruska?

Mal by tu byť Jaroslav Doubrava a mal by byť v Petrohrade. Bol som v tej delegácii OBSE. Bolo tu niekoľko rôznych delegácií, boli tu dokonca Číňania a tiež tu boli špecialisti, ktorí napríklad vyučujú ruštinu v rôznych krajinách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali