Japonci môžu prevziať závod Embraco v Spišskej Novej Vsi, musia však predať druhý podnik na Slovensku

Japonci môžu prevziať závod Embraco v Spišskej Novej Vsi, musia však predať druhý podnik na Slovensku

Bratislava 15. apríla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Vlastnícka štruktúra výrobcov kompresorov pre chladiarenské zariadenia sa bude na Slovensku zrejme kompletne prepisovať. Ak sa má totiž naplniť vlaňajšia dohoda amerického koncernu Whirlpool na odpredaji chladiarenskej dcéry Embraco, jej nový vlastník, japonská spoločnosť Nidec, sa zase bude musieť zbaviť svojej aktuálnej výroby chladiarenských kompresorov. Taká je totiž podmienka Európskej komisie (EK), s ktorou minulý týždeň predaj Embraca Nidecu odsúhlasila, aby sa eliminovali akékoľvek pochybnosti o možnom narušení hospodárskej súťaže

Ilustračné foto: Na snímke vstupná brána do závodu na výrobu kompresorov Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi

V praxi by to teda znamenalo, že Nidec by síce získal závod Embraco v Spišskej Novej Vsi, zároveň by sa však musel vzdať výroby kompresorov v Zlatých Moravciach.

Reklama

Whirlpool sa s Nidecom dohodol na predaji Embraca ešte vlani v apríli za vyše miliardu amerických dolárov. Spolu so závodom v Spišskej Novej Vsi tak majú Japonci získať tiež fabriky na výrobu kompresorov v Mexiku, Brazílii a Japonsku. Nidec pritom na Slovensku chladiarenske kompresory vyrába už od augusta 2017, kedy dokončil akvizíciu nemeckého producenta Secop a získal závod v Zlatých Moravciach. Teraz sám navrhol Bruselu, že sa výroby kompresorov, ktorú získal v spomínanej akvizícii, zbaví výmenou za schválenie prevzatia Embraca.

Okrem závodu v Zlatých Moravciach by tak musel predať aj svoj závod v Rakúsku a Číne. Podľa komisie by sa tým kompletne odstránilo prelínanie biznisu medzi Nidecom a Embracom na trhoch, kde úradníci z Bruselu identifikovali obavy z možného narušenia konkurencie. Nidec sa pritom navyše zaviazal, že pri predaji týchto závodov poskytne novému vlastníkovi dostatočné zdroje na financovanie budúcich investícií. “Toto financovanie je zamerané na investície do výrobných liniek v závodoch Nidec v Rakúsku a na Slovensku,” konštatuje v správe o svojom rozhodnutí Európska komisia, podľa ktorej by sa tak zabezpečila budúca konkurencieschopnosť týchto závodov.

Reklama

Hoci sa téma výroby chladiarenských kompresorov môže zdať na prvý pohľad vzdialená, v reálnom živote s nimi prichádzame do kontaktu denne, pripomína eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager. “Väčšina ľudí má aspoň jeden chladiaci kompresor doma, v chladničke alebo mrazničke. Taktiež sa používajú v reštauráciách alebo obchodoch pri chladení nápojov alebo zmrzliny,” uviedla Vestager. Ako dodala, podmienky, s ktorými akvizíciu Embraca spoločnosťou Nidec schválili, zabezpečujú aj v tejto oblasti pokračovanie efektívnej súťaže.

Existujú totiž produkty, pri ktorých by spojením Nidecu a Embraca vznikol dokonca celosvetový monopol. Komisia hovorí napríklad o chladiacich kompresoroch na komerčné využitie s variabilnou rýchlosťou, kde sú Nidec a Embraco jedinými aktívnymi hráčmi. Podobne pri ďalších produktoch by podľa komisie po ich úplnom splynutí vznikol dominantný výrobca či už na európskej, alebo aj celosvetovej úrovni.

Spoločnosť Nidec, so sídlom v Japonsku, sa zameriava na vývoj, výrobu a predaj elektrických motorov. Po akvizícii firmy Secop v roku 2017 sa Nidec dostal aj k výrobe a predaju kompresorov pre chladiace zariadenia. Na Slovensku vyrába elektromotory a kompresory prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Nidec Global Appliance Slovakia v závode v Zlatých Moravciach. Začiatkom minulého roka podľa zverejnených údajov vo firme pracovalo takmer 1 200 ľudí a tržby podniku za rok 2017 prevýšili 200 mil. eur.

Skupina Embraco sídli v Brazílii a zaoberá sa výrobou a predajom chladiarenských kompresorov. Jej závod v Spišskej Novej Vsi otvorili ešte v roku 1999 a zameriava sa predovšetkým na výrobu kompresorov pre komerčné chladenie a kondenzačné jednotky. V minulom roku zamestnávala spoločnosť Embraco Slovakia vyše 2 300 pracovníkov. Jej celkové výnosy za rok 2018 dosiahli viac ako 238 mil. eur a zisk prevýšil 8 mil. eur. Embraco je pritom vlastnené a kontrolované americkým koncernom Whirlpool.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali