Jakov Kedmi: Americké hrozby sú prejavom hystérie “chamrade”, ktorá stráca Sýriu

Jakov Kedmi: Americké hrozby sú prejavom hystérie “chamrade”, ktorá stráca Sýriu

Moskva 5. októbra 2016 (HSP/politobzor.net/Foto:Prinscreen Youtube)

 

Sergej Veselovskij uviedol na politobzor.net rozhovor s izraelským bezpečnostným analytikom Jakovom Kedmi, ktorý sa veľmi nelichotivo vyjadril o amerických politikoch a expertoch zaoberajúcich sa problematikou Sýrie. Označil ich nelichotivým slovom “шпаны” chamraď 

Jakov Kedmi je izraelský bezpečnostný analytik, bývalý riaditeľ bezpečnostnej agentúry NATIV, ktorá sa zaoberá migráciou Židov do Izraela. Organizácia poskytuje rady významným izraelským politickým predstaviteľom. Jakov Kedmi pochádza z Moskvy, v roku 1969 odišiel do Izraela, slúžil v tankových vojskách (zúčastnil sa vojny v roku 1973), v rokoch 1977 – 1999 pracoval v Native, od roku 1999 je na dôchodku, ako bezpečnostný analytik a expert je však aj naďalej činný a poskytuje svoje expertízy a komentáre.

Reklama
 Jakov Kedmi Foto: Facebook
Jakov Kedmi Foto: PrintScreen Youtube

Podľa Jakova Kedmiho sú hrozby USA na adresu Ruska zo strany oficiálnych predstaviteľov USA svedectvom dôležitého faktu – USA prehrali v Sýrii šachovú partiu s Ruskom. Nedokážu nájsť východ zo svojho ťažkého postavenia a nemajú šancu zachrániť svojích teroristov, pričom strácajú neustále svoj vplyv. Jediné čo môžu, je vyrábať hysterické škandály s cieľom poškodiť image Ruska. Na viac už podľa Jakova Kedmi v Sýrii USA nemá a USA už vôbec nemajú na to, aby s Ruskom zabŕdli do priamych bojov v Sýrii, čoho sa časť svetovej verejnosti najviac obáva.

Jakov Kedmi priamo uviedol, že chamraď, keď je bezmocná tak kričí a požaduje. Čím viac je chamraď slabá, tým viac kričí a tým viac sa vyhráža. Keď sa však situácia vyhrotí a hrozí, že príde trest, začne chamraď s inou pesničkou – “čo chcete, to sme nemysleli vážne, len sme žartovali” (Kedmi reagoval na vyhrážky Johna Kirbyho voči Rusku o útokoch na ruských vojakov a mestá , ktoré o niekoľko hodín hovorca Pentagonu odvolal).

Reklama

Podľa Kedmiho to čo sa momentálne v USA deje súvisí so záverečným obdobím Obamovej administratívy. Kontrola Obamu nad rôznymi skupinami v USA sa zmenšuje a tak sa viacerí lobbisti snažia posilniť svoje pozície za každú cenu a nerozmýšľajú o svojich slovách.

Jakov Kedmi uviedol, že pri svojich rokovaniach s viacerými americkými politickými predstaviteľmi v minulosti viac krát neveril svojím ušiam, keď počúval hlúposti, ktoré dokázali Američania vyprodukovať. Najprv bol presvedčený že žartujú, pretože normálny človek naozaj nemôže rozprávať také hlúposti a navyše im veriť. Potom však zistil že sa mýlil, že oni naozaj veria tým hlúpostiam, ktoré hovoria a navyše sa ich snažia aj presadzovať.

To čo predviedol John Kirby je podľa Jakova Kedmiho prejav kolosálnej hlúposti a svedčí o tom, že Kirby sa nedokáže vyrovnať so situáciou, ktorá v Sýrii existuje a nechápe čo sa deje. Jeho vyhrážky sú prejavom totálnej bezmocnosti a slabosti, svetová verejnosť a najmä diplomati zaregistrovali s úžasom Kirbyho slová a ponímajú ich ako skutočnosť, že USA vlastne nevedia čo majú v Sýrii robiť. Pred očami im Rusi a Asad likvidujú nimi podporovanú opozíciu, obsadzujú Aleppo a namiesto riešenia Kirby prikročí k hystérii a vyhrážkam.

Podľa Jakova Kedmi, Asad predložil pred niekoľkými dňami teroristom delikátnu ponuku – môžu opustiť Aleppo a odísť kam chcú, ak tak neučinia, nastúpi silové riešenia. Pri silovom riešení v bojoch meste však budú hynúť civilisti, najmä keď sa obkľúčení teroristi kryjú rukojemníkmi z radov civilného obyvateľstva. Pritom mali Američania v tom čase možnosť reagovať aj ináč, to však vo svojej hlúposti nezbadali. A tak im neostalo teraz podľa Jakova Kedmi nič iné len hystericky kričať a vyhrážať sa, pričom už aj stihli svoje slová odvolať – nie, my sme sa nevyhrážali, vy ste to zle pochopili, išlo len o nešťastné vyjadrenie….. Jakov Kedmi znova podčiarkol, že vyhrážky prejavom slabosti a hlúposti, ktoré svedčia o strate kontroly.

Jakov Kedmi zastáva názor, že teroristi ISIL a protiasadovská opozícia je pripravená k teroristickým útokom a keby mohli, tak by samozrejme vyhodili do vzduchu aj Kremeľ. Problém je však v tom, že nielenže Kremeľ do vzduchu vyhodiť nemôžu a ani nebudú môcť, ale že už nemôžu nič reálne učiniť ani v Sýrii. Teroristi dokonca podľa Kedmiho ani nepočujú čo hovorí Kirby a Američania, pretože poslúchajú len svojich vodcov, modlia sa a bojujú.

Reklama

Pritom podľa Jakova Kedmi Kirby nechápe, že jeho slová o tom, aby teroristi zabíjali ruských vojakov v Sýrii dobre počuli Rusi a tí už dali aj adekvátnu odpoveď – vieme kde sa nachádzajú vaši vojaci a spravodajskí dôstojníci, poznáme ich po mene a vieme presne aj koľko ich je. Dali Američanom možnosť – Na vojne je ako na vojne. Chcete hrať takto? Túto hru vieme hrať, zlepšili sme sa v Čečensku. Chápeme, že nechcete bombardovať teroristov, lebo nechcete trafiť svojich spojencov, ktorí sa medzi nimi nachádzajú, my sme sa zatiaľ zdržiavali. Zatiaľ.

“Ak niečo Američania nedokážu urobiť, vždy hľadajú chybu inde len nie u seba,. Keďže nemôžu rozdeliť teroristov na umiernených a na neumiernených, pretože sú navzájom umiernení a neumiernení úzko prepojení a Rusi i Asad sa ich chystajú v obkľúčenom Aleppe zlikvidovať a Američania nevedia ako sa z toho dostať, tak začali hysterizovať o ľudských právach a ľudských životoch. Prečo o týchto ľudských životoch a právach nerozmýšľali pred tým? Rusi navyše nebombardujú Aleppo len tak, oni v ňom likvidujú teroristov. A to že sa teroristi kryjú civilným obyvateľstvom je fakt – robia to teroristi aj v Izraeli v pásme Gazy. Hamas vždy staval svoje mínomety a raketomety v školách, nemocniciach a mešitách. A štáb Hamasu si sedel v centrálnej nemocnici v Gaze v podzemí, báli sa aj sídliť v horných poschodiach. A ako to zaujímavo okomentovala Clintonová, že Hamas preto rozmiestňuje svoje rakety v blízkosti škôl a nemocníc, lebo Gaza je malá a nemá to kde inde umiestniť. Je to veľmi múdra žena, veľmi múdra ” uviedol doslovne Jakov Kedmi.

Podľa Jakova Kedmi, celá propagandistická hra s krikom a hraním na city nastupuje u Američanov vždy, ak nemôžu Američania niečo dosiahnuť. Ak Rusko a Sýria nebudú brať ohľad na tento krik a hystériu a budú pokračovať v likvidácii teroristov v Aleppe, všetko sa to rýchlo skončí. Rusi a Sýrčania nie sú na hlavu padnutí. Teroristi v Aleppe sú obkľúčení, majú nedostatok streliva a zásob. Každý deň ich Sýrčania a ich spojenci provokujú, každý deň nútia obkľúčených strieľať, každý deň sa teroristom stenčujú zásoby streliva. V prípade silnejšieho odporu teroristov nastupujú okamžite lietadlá, ktoré uvedené ciele zlikvidujú. Každým dňom je obrana teroristov v Aleppe slabšia a ich bojové odhodlanie klesá. Sýrska armáda bude postupne Aleppo získavať pod svoju kontrolu – štvrť za štvrťou. “V záverečnej fáze operácie v Aleppe však už nebude platiť ponuka že môžu teroristi odísť z Aleppa. Nechceli ste to bez krviprelievania – bola to vaša voľba, sami ste sa rozhodli” hovorí Jakov Kedmi.

Jakov Kedmi sa skepticky stavia aj k možnosti, že sa sýrska opozícia zjednotí tak, ako to navrhoval minister zahraničných vecí John Kerry. Zjednotená opozícia by mohla byť podľa Kerryho protihráčom Asada. Navyše podľa nahrávok, ktoré unikli a ktoré zverejnil New York Times John Kerry doslovne priznáva, že USA sa angažujú na rozdiel od Rusov v Sýrii nezákonne. Rusov požiadal o pomoc legitímny prezident Bašár Asad, USA nemajú mandát od OSN ani od nikoho. Ak by sa aj sýrska opozícia zjednotila a požiadala by USA o pomoc, Rusi jednoducho podľa Kedmiho neuznajú legitimitu tohto kroku a nebudú akceptovať zjednotenú opozíciu. A Američania nemajú už dostatok síl prinútiť OSN, aby prijali ich scenár riešenia. Navyše by to americké riešenie podkopalo stabilitu všetkých medzinárodných dohôd. Už aj tým najhlúpejším došlo, že niet inej legitímnej vlády v Sýrii, ako je vláda Bašára Asada. Možnosti USA v sýrskom konflikte sú podľa Jakova Kedmiho značne obmedzené a manévrovací priestor sa im nebezpečne zmenšil.

Američania by nemali zabúdať na starú múdrosť z Blízkeho východu – Na Blízkom východe skončí ten, koho znenávidia naraz aj Židia, aj Arabi. A momentálne to vyzerá tak, že sa okruh amerických priateľov na Blízkom východe povážlivo stenčil.

Reklama

Video k článku si môžete pozrieť tu:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali