Írske referendum a politika Google!

Írske referendum a politika Google!

Viedeň, 29.5.2018 (HSP/kath.net/KAP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Predseda Viedenského centra pozorovania diskriminácie kresťanov (Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe/OIDAC), Dr. Martin Kugler, vyjadril kritiku zásahu Google do írskeho referenda o potrate. Vo fáze zapálenej diskusie stopol všetky druhy reklamy na túto tému:

Ilustračné foto

„Obhajuje sa príkazom neutrality. To však znevýhodňuje práve malé skupiny pre ochranu života, ktoré nemajú dostatok financií, aby použili na svoje úsilie iných poskytovateľov reklamy ako internet,“ uviedol Dr. Kugler v interview pre nemecké katolícke noviny „Die Tagespost“ z Würzburgu a pripomenul:

Reklama

„Praktizujúci kresťania sú dnes v mnohých krajinách Európy v menšine. Nikto nesmie byť vo svojich právach obmedzovaný preto, že má určité hodnoty a presvedčenia z viery. Politika dlží kresťanom viac citlivosti pre požiadavky, ktoré sú pre nich nevyhnutné a k tomu patria aj otázky bioetiky.“

Ďalšie príklady k tejto téme sú napríklad vo Francúzsku. Minulý rok tam schválili zákon, že správcom internetových stránok, ktorí uverejnia texty, ktoré by mohli ženy zdržať od potratu, hrozia pokuty až do 30 000 eur! Tak sa v krajine, ktorá sa nazýva slobodná, masívne potláča vyjadrenie nevyhovujúcich názorov!“ kritizoval Dr. Kugler.

Reklama

Ďalej tu bol aj prípad cenzúry: „Veľmi dobre urobené video, ktoré výrazne opisuje hodnotu človeka s Downovým syndrómom na propagovanie ochrany jeho – aj ešte nenarodeného života – sa nesmelo vysielať!“

Na francúzskych univerzitách sa už od medikov vyžaduje pôsobenie na potratoch, či iných úkonoch, na ktorých sa kresťan podieľať odmieta. Je možné, že o 20 rokov bude vo Francúzsku ešte sotva nejaký katolícky gynekológ,“ varuje Kugler.

 

Biskupi majú zaujať zreteľnejší postoj

Európska konvencia ľudských práv síce vlastne chráni právo na výhradu vo svedomí. No zvlášť feministické lobistické skupiny masívne pracujú na tom, aby sa pred tým dalo prednosť slobodnému prístupu k potratu!

Reklama

„A potom sa musia lekári a pôrodné asistentky naozaj rozhodovať medzi svojím svedomím a svojou budúcnosťou v zamestnaní. Pri takom masívnom porušovaní základných ľudských práv by mali potom aj biskupi zaujať zreteľnejší postoj,“ žiadal predseda OIDACu. Ohrozenie vidí pre tento vývoj aj pre práva židovských a moslimských hodnôt. Dr. Kugler tiež pripomenul ako vývoj charakterizoval pápež:

„Pápež František raz hovoril o ‘zdvorilom prenasledovaní kresťanov’, kvázi v zamatových rukavičkách, čo sa v mnohých krajinách a regiónoch Európy  deje skôr nenápadne. Pritom ide o vplyv na slobodu svedomia kresťanov, alebo o vlády, ktoré sú pranierované preto, lebo chcú zachovať ochranu kresťanských hodnôt, ako napríklad manželstva a rodiny. Pápež vtedy potešiteľne jasne vyhlásil, že „takéto prenasledovanie ulúpi človeku jeho slobodu“.

Jednou z hlavných príčin toho je rastúci sekularizmus v radikálnej forme v Európe. Pritom nejde o viac pluralizmu, či oddelenie Cirkvi od štátu, ale skrýva sa za tým ideológia, ktorá chce všetko náboženské vypudiť z verejnej diskusie. „To nie sú iba radikálni ateisti, ale organizácie, ktoré vlastne propagujú otvorenú spoločnosť, ale robia pravý opak, pretože ignorujú náboženskú slobodu.“

V niektorých krajinách sa k tomu pridávajú silné radikálne moslimské skupiny, ktoré kresťanov, ale aj židov, vytláčajú zo spoločnosti a bojujú proti nim. „Problémom je, že ľavicoví politici často popierajú problémy vychádzajúce od moslimov, pretože sa nehodia do ich koncepcie politickej korektnosti,“ kritizoval Kugler.

 

Reklama

Výročná správa: Vyše 500 prípadov intolerancie voči kresťanom

Vo výročnej správe prezentovalo OIDAC vyše  500 prípadov intolerancie voči kresťanom v celej Európe. Na 80 stránkach sa opisuje celá škála útokov, ktoré kresťania prežívajú v každodennom živote: miešanie sa do rodičovských práv, porušovanie slobody názoru a svedomia, fyzické útoky a vandalizmus v kostoloch a na cintorínoch.
Centrom „Observatory“ odovzdalo Kancelárii OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), s ktorým veľmi dobre spolupracuje, údaje o 155 nenávistných zločinov voči kresťanom v 18 európskych krajinách. Kancelária to má pridať do správy OBSE o zločinoch z nenávisti za rok 2017.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali