Hamilton vyhral VC Kanady a upevnil si post lídra: “Milujem Montreal”

Hamilton vyhral VC Kanady a upevnil si post lídra: “Milujem Montreal”

Montreal 8. júna 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Paul Chiasson/The Canadian Press via AP)

 

Hamilton s Rosbergom v záverečnej fáze urputne bojovali o triumf

Brit Lewis Hamilton na Mercedese vyhral nedeľňajšiu Veľkú cenu Kanady, siedme podujatie seriálu MS formuly 1. Úradujúci majster sveta triumfoval pred svojim tímovým kolegom Nemcom Nicom Rosbergom a upevnil si post lídra celkovej klasifikácie šampionátu. Tretí skončil Fín Valtteri Bottas na Williamse pred pilotmi Ferrari Kimim Räikkönenom a Sebastianom Vettelom.

Reklama
Na snímke britský jazdec tímu Mercedes Lewis Hamilton
Na snímke britský jazdec tímu Mercedes Lewis Hamilton

Hamilton zaznamenal na okruhu Gillesa Villeneuva v Montreale svoje štvrté prvenstvo, predtým sa v Kanade tešil z víťazstva aj v rokoch 2007, 2010 a 2012. V nedeľu vyťažil zo svojej pole position a preteky vyhral systémom štart – cieľ. Bol to jeho štvrtý triumf v prebiehajúcej sezóne formuly 1 a 37. v kariére.

Na čele poradia jazdcov má 151 bodov, Rosberg 134. “Milujem Montreal, milujem túto trať a toto mesto. Bol to perfektný víkend pre mňa i pre celý tím. Mal som pocit, že preteky kontrolujem a že môžem zrýchliť, keď budem chcieť. Som spokojný, boli to skvelé preteky,” tešil sa na pódiu Hamilton.

Reklama

Trať dlhú 4361 metrov absolvovali jazdci celkovo 70-krát. Štart na poradí na popredných pozíciách nič nezmenil, post lídra si udržal Hamilton pred tímovým kolegom Rosbergom a Räikkönenom na Ferrari. Na rýchlom mestskom okruhu začal ďalší jazdec talianskej stajne a niekdajší majster sveta Nemec Vettel po problémoch v kvalifikácii až z 18. miesta a hoci sa postupne dral dopredu, už v 9. kole si išiel po nové pneumatiky a opäť v poradí klesol nižšie.

Hamilton na čele postupne zvyšoval svoj náskok, v 15. kole mal po najrýchlejšom kole pred Rosbergom k dobru už 3,5 sekundy a jasne krúžil na čele. Do elitnej desiatky sa postupne prepracoval Brazílčan Felipe Massa na Williamse, ktorý po pokazenej kvalifikácii štartoval až ako pätnásty. V 18. kole mu už ale patrila ôsma priečka a o päť kôl neskôr sa zasa Vettel predral na trináste miesto. Ešte predtým zaujal divákov jeho súboj na ostrie noža s ďalším skvelým pilotom Fernandom Alonsom na McLarene, ktorý mal podľa správ z trate problémy s nabíjaním batérie svojej pohonnej jednotky. V 26. kole sa už Vettel dostal na bodované desiate miesto.

V 28. kole spravil jazdeckú chybu vtedy štvrtý Räikkönen a s monopostom sa s novými pneumatikami otočil do protismeru. Jeho snaha naháňať mercedesy tak dostala vážnu trhlinu, Hamilton a Rosberg na prvých dvoch pozíciách aj po zástavke v boxoch bez problémov jazdili na čele. Tretiu priečku držal Bottas, razantná stíhacia jazda vyniesla Vettela už na pozíciu číslo 7. Rosberg sa v polovici trate chvíľu približoval k vedúcemu Hamiltonovi, v 34. kole na neho strácal už iba niečo viac ako jednu sekundu.

Boj o prvú priečku sa v závere zúžil už tradične na jazdcov Mercedesu, tretí Bottas už v 46. kole zaostával o viac ako dvadsať sekúnd, štvrtý jazdil Räikkönen pred jazdcami Lotusu Romainom Grosjeanom a Pastorom Maldonadom, siedmu priečku držal Vettel napriek kolízii v 44. kole s Nicom Hülkenbergom. V 47. kole potvrdil trápenie McLarenu Alonso, keď pre technické problémy predčasne skončil v boxoch a tretíkrát za sebou nedokončil Veľkú cenu. O chvíľu neskôr už Vettel úspešne atakoval aj šiestu priečku, pretože Grosjean sa po problémoch prepadol do druhej desiatky.

Na snímke nemecký jazdec tímu Mercedes Nico Rosberg
Na snímke nemecký jazdec tímu Mercedes Nico Rosberg

Hamilton s Rosbergom v záverečnej fáze urputne bojovali o triumf. Nemecký pilot sa v 52. kole dostal k svojmu kolegovi na rozdiel necelej sekundy, úradujúci majster sveta si ale tesný náskok postrážil až do cieľa napriek tomu, že už musel šetriť palivo. Tretiu priečku bez väčších problémov udržal Bottas a oslavoval pozíciu na stupňoch víťazov pred jazdcami Ferrari. Štvrtý bol Räikkönen, vďaka skvelej stíhacej jazde sa ocitli v cieli Vettel na piatej a Massa na šiestej priečke.

Reklama

Ďalšia Veľká cena je na programe o dva týždne 21. júna v Rakúsku.

 

Výsledky VC Kanady v Montreale:

1. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) 1:31:53,145 h, 2. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +2,285, 3. Valtteri Bottas (Fín./Williams) +40,666, 4. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +45,625, 5. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +49,903, 6. Felipe Massa (Braz./Williams) +56,381, 7. Pastor Maldonado (Ven./Lotus) +1:06,664, 8. Nico Hülkenberg (Nem./Force India) +1 kolo, 9. Daniil Kvjat (Rus./Red Bull) +1 kolo, 10. Romain Grosjean (Fr./Lotus) +1 kolo, 11. Sergio Perez (Mex./Force India) +1 kolo, 12. Carlos Sainz (Šp./Toro Rosso) +1 kolo, 13. Daniel Ricciardo (Austr./Red Bull) +1 kolo, 14. Marcus Ericsson (Švéd./Sauber) +1 kolo, 15. Max Verstappen (Hol./Toro Rosso) +1 kolo, 16. Felipe Nasr (Braz./Sauber) +2 kolá, 17. Will Stevens (V. Brit./Manor) + 4 kolá
vypadli: Fernando Alonso (Šp./McLaren Honda) 44. kolo, Jenson Button (V. Brit./McLaren Honda) 54. kolo, Roberto Merhi (Šp./Manor) 57. kolo

 

Reklama

Poradie jazdcov (po 7 z 19 pretekov): 1. Hamilton 151, 2. Rosberg 134, 3. Vettel 108, 4. Räikkönen 72, 5. Bottas 57, 6. Massa 47, 7. Ricciardo 35, 8. Kvjat 19, 9. Grosjean 17, 10. Nasr 16

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 285, 2. Ferrari 180, 3. Williams – Mercedes 104, 4. RedBull – Renault 54, 5. Lotus – Mercedes 23, 6. Sauber – Ferrari 21, 7. Force India – Mercedes 21, 8. Toro Rosso – Renault 15

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali