V Glasgowe po 29 rokoch, Slovákov potešia dve miesta v elitnej osmičke

V Glasgowe po 29 rokoch, Slovákov potešia dve miesta v elitnej osmičke

Glasgow/Bratislava 28. februára 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Zimná atletická sezóna na starom kontinente vyvrcholí do piatka 1. do nedele 3. marca na 35. halových majstrovstvách Európy v škótskom Glasgowe. Súboje najlepších Európanov pod strechou sa do škótskej metropoly vracajú po 29 rokoch. V Emirates aréne by podľa záverečných prihlášok malo štartovať 637 atlétov (330 mužov a 307 žien) zo 49 krajín, no konečné počty bývajú zvyčajne o čosi nižšie

Na snímke slovenská atletická výprava pred odchodom na 35. halové majstrovstvá Európy v atletike v škótskom Glasgowe (1. – 3. marca) v Bratislave 27. februára 2019. druhý vľavo hore šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš, trénerka Jána Volka Naďa Bendová, Ján Volko, šiesta zľava hore Stanislava Lajčáková, Lukáš Beer, Alexandra Štuková, Tomáš Veszelka a tréner slovenského trojskoka Tomáša Veszelku Radoslav Dubovský. Dolný rad druhá zľava Iveta Putalová, Monika Weigertová a Šimon Bujna

Európska elita bude bojovať o 26 medailových kolekcií, v prvý deň šampionátu v piatok rozdelia tri sady, v sobotu sedem a v nedeľu až šestnásť. Slovenská výprava nemá stanovený konkrétny cieľ, no šéftréner zväzu Martin Pupiš by sa potešil dvom umiestneniam v prvej osmičke.

Reklama

“Naše glasgowské ambície sú ovplyvnené tým, že Ján Volko nie je úplne fit. Je to však pretekár, ktorý mal len nedávno 22 rokov, a keďže ho potrebujeme pre atletiku ešte minimálne 10 rokov, nebudeme to siliť. Rozhodujúce je teraz jeho zdravie. Ak by bol stopercentne v poriadku, vnímal by som ho ako jasného adepta na finále s veľkou medailovou šancou,“ podotkol Martin Pupiš. O dve miesta v TOP 8 by sa podľa neho mohli postarať Volko (pravda, v závislosti od jeho zdravotného stavu), výškari Lukáš Beer a Matúš Bubeník, skúsená štvorstovkárka Iveta Putalová a trojskokan Tomáš Veszelka. “Verím však, že všetci z nominovanej deviatky sa pobijú o prvú dvanástku,“ nádejal sa šéftréner SAZ.

V ére samostatnosti sa Slovensko štyrikrát tešilo z medaily. Na predošlom šampionáte v Belehrade 2017 bral Ján Volko striebro v šprinte na 60 m, trojskokanka Dana Velďáková bola bronzová v rokoch 2009 a 2011 a Mikuláš Konopka vyhral v roku 2007 v Birminghame senzačne súťaž guliarov. Slovenskí atléti si na HME vybojovali od roku 1994 dovedna 13 umiestení v prvej osmičke.

Reklama

V 9-člennej glasgowskej výprave je len jediný nováčik na tomto podujatí – šprintér na 60 m Šimon Bujna. Najviac štartov na kontinentálnom halovom vrchole má výškar Matúš Bubeník, bude skákať už štvrtý raz. Najlepšie skončil pred dvoma rokmi na belehradskom šampionáte: piatu priečku si vybojoval rovnakým výkonom ako mal bronzový medailista…

Z 26 individuálnych šampiónov z predchádzajúceho šampionátu v Belehrade 2017 bude v Glasgowe obhajovať titul až 18, chýbajú len šiesti (Maslák/400 m, Kszczot/800 m, Mechaal/3000 m, Mayer/sedemboj, Gueiová/400 m, Thiamová/päťboj). Z lanských majstrov Európy pod holým nebom v Berlíne 2018 sa prihlásilo 15: Swietyová-Ersetičová (400 m), L. Muirová (1500 m), Hermanová (60 m prek.), Sprungerová (400 m prek.), Lasickiené (výška), Stefanídiová (žrď), Mihambová (diaľka), Papahristouová (trojskok), J. Ingebrigtsen (1500 a 5000 m), P. Martinot-Lagarde (110 m prek.), Warholm (400 m prek.), Przybylko (výška), Tentóglou (diaľka), Évora (trojskok) a Haratyk (guľa).

Trojdňové súboje sú už takmer vypredané, predalo sa vyše 20 000 vstupeniek. Hlavné hviezdy 35. halových ME by mali byť bežci na 1500 a 3000 m. Britka Laura Muirová sa na spomenutých tratiach pokúsi zopakovať zlaté double spred dvoch rokov, pričom na tritisícke sa očakáva tuhý súboj s líderkou svetových tabuliek roka Nemkou Konstanze Klosterhalfenovou. Nórsky supertalent Jakob Ingebrigtsen, vekom stále len junior, má tiež zálusk na double. Vlani vonku na ME v Berlíne, kde triumfoval na 1500 a 5000 m mu to vyšlo a zrejme inak to nebude ani v Emirates aréne.

Pred dvoma rokmi v Belehrade bolo v medailovej bilancii najúspešnejšie Poľsko so 7 zlatými, 1 striebornou a 4 bronzovými medailami, nasledovali Veľká Británia (5 – 4 – 1), Nemecko (2 – 2 – 5), Francúzsko (2 – 1 – 0) a Česko (1 – 2 – 4). Poliaci vyhrali aj bodovanie krajín (1. – 8. miesto) pred Britmi a Nemcami. O európsky rekord v sedemboji (6479 bodov) sa na HME postaral Francúz Kevin Mayer.

Tridsiate piate halové ME v atletike sa začnú v piatok 1. marca o 11.03 h SEČ (v Glasgowe je o hodinu menej) kvalifikáciou mužskej diaľky a vyvrcholí v nedeľu 3. marca o 21.40 h štafetou žien na 4 x 400 m. HME 2019 bude vysielať aj RTVS. V piatok 1. marca od 20.00 h na svojom webe, od 21.00 h aj na Dvojke, v sobotu 2. marca na webe od 18.55 h a na Dvojke od 20.30 h. V nedeľu 3. marca ponúkne RTVS dva vysielacie bloky na webe aj na Dvojke o 10.55 a 19.00 h.

Reklama

 

Nominácia SAZ na halové ME 2019 v Glasgowe (1. – 3. 3. 2019):

MUŽI (5): Ján Volko (60 m, Naša atletika Bratislava), Šimon Bujna (60 m, Slávia UK Bratislava), Lukáš Beer (výška, AC Stavbár Nitra), Matúš Bubeník (výška, ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica), Tomáš Veszelka (trojskok, ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica).

ŽENY (4): Monika Weigertová (60 m, Slávia UK Bratislava), Iveta Putalová (400 m, ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica), Alexandra Štuková (800 m, AK Run for Fun Bratislava), Stanislava Lajčáková (60 m prek., ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica).

REALIZAČNÝ TÍM – vedúci výpravy: Martin Pupiš (šéftréner), fyzioterapeut: Andrej Foltýn, tréneri: Naďa Bendová, Martin Bercel, Radoslav Dubovský, Radoslav Ivan, Róbert Kresťanko, Marcel Lopuchovský, Michal Škvarka, extra fyzioterapeutka: Jana Závacká.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali