Dovolili si kritizovať Gretu, teraz sami čelia obrovskej vlne kritiky

Dovolili si kritizovať Gretu, teraz sami čelia obrovskej vlne kritiky

New York/Toronto 29. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Jacquelyn Martin)

 

Keď šestnásťročná švédska aktivistka Greta Thunberg v pondelok nie veľmi prívetivým spôsobom prehovárala do duší svetových štátnikov na pôde Organizácie Spojených národov (OSN), nie každému to sedelo. Emotívny a nahnevaný prejav mladého dievčaťa na mieste, kde sa tradične “nosia” skôr hrané úsmevy a diplomacia, vyvolal búrku negatívnych reakcií z rôznych častí názorového spektra

Na snímke Greta Thunbergová

Niektorí ľudia boli len zarazení, iní si neodpustili poznámky o Gretinom zdravotnom stave. Žiaľ, objavila sa aj neadekvátna kritika, v podobe, že mladá Švédka vyzerá ako vraždiace monštrum z hororu Kukuričné deti.

Reklama

Gretini obhajcovia naopak tvrdia, že práve toto bol najlepší spôsob, ako vyburcovať verejnú mienku, a že v čase, keď umiera naša planéta, nie je znakom všeobecného rozhľadu zaoberať sa tým, či niekto niekde kričal, alebo sa namiesto toho pekne usmieval.

Samotná Greta sa k negatívnym reakciám na svoje vystúpenie vyjadrila koncom týždňa na Twitteri, kde napísala, že ich chápe ako spôsob, akým sa ľudia sami pred sebou snažia vyhýbať nepríjemnej pravde o stave planéty.

Reklama

“Ako ste si možno všimli, hejteri sú zase aktívni, ako vždy – riešia mňa, môj výzor, moje oblečenie, moje správanie sa a moju odlišnosť. Vyťahujú každú predstaviteľnú lož a konšpiračné teórie. Vyzerá to, že sú schopní prekročiť každú možnú čiaru na to, aby odvrátili pozornosť, pretože sa tak urputne snažia nezaoberať sa klimatickou a ekologickou krízou,” napísala Greta na Twitter.

“Naozaj nerozumiem, prečo by dospelí mali chcieť tráviť svoj čas vysmievaním sa a vyhrážaním sa tínedžerom a deťom za to, že propagujú vedu, namiesto toho, aby robili niečo dobré. Myslím si, že sa jednoducho musia nami cítiť veľmi ohrození,” pokračuje Greta.

“Ale nemrhajte svojím časom na to, že im budete venovať akúkoľvek ďalšiu pozornosť. Svet sa zobúdza. Zmena prichádza, či už si to oni prajú, alebo nie,” napísala šestnásťročná aktivistka.

Zdroje nenávisti voči Grete podobne vidí aj britská BBC: “Je netradičné, aby mladí ľudia dospelých volali na zodpovednosť s takým dôrazom, a niektorým ľuďom sa to vôbec nepáči.”

 

Reklama

Kritika Grety

Jedným z ľudí, ktorí rozhodne nepatria medzi Gretiných fanúšikov, je aj americký prezident Donald Trump: “(Greta) vyzerá ako veľmi šťastné mladé dievča, ktoré sa teší na svetlú a nádhernú budúcnosť. To je tak milé!” napísal šéf Bieleho domu na Twitteri.

Gretu Trumpova reakcia vo vysielaní švédskej televízie rozosmiala a reagovala na ňu len s tým, že niečo podobné od neho aj očakávala.

Iní komentátori na rozdiel od Trumpa neriešili satiru, uvádzajú kritici. Vyjadrili svoj postoj, ktorý bol následne označený za nenávistný. “Ešte nikdy som nevidel dievča tak mladé a s tak veľkým množstvom duševných porúch, ktoré by toľko dospelých považovalo za svojho guru,” napísal Andrew Bolt, stĺpčekár austrálskeho denníka Herald Sun.

Podobné výroky zazneli aj vo vysielaní americkej televízie Fox News, obľúbenej stanice prezidenta Trumpa, tá sa za ne však neskôr ospravedlnila.

Reklama

Michael Knowles, jeden zo štyroch hlavných komentátorov v USA nesmierne populárneho portálu The Daily Wire, vo vysielaní Fox News dával Gretine prejavy do súvisu s jej mentálnym postihnutím a tvrdil, že je hračkou v rukách jej rodičov a extrémnej ľavice, ktorí ju zneužívajú. Fox News v utorok oznámila, že tieto výroky považuje za “hanebné” a Knowlesa už do svojich relácií pozývať nebude.

 

Aspergerov syndróm, obsedatno kompulzívna porucha a selektívny mutizmus

Pravdou je, že Grete Thunberg v roku 2014 diagnostikovali Aspergerov syndróm, a tiež obsedatne kompulzívnu poruchu a selektívny mutizmus, čo je raritná patológia prejavujúca sa tým, že človek sa nedokáže rozprávať s určitými konkrétnymi ľuďmi, napríklad takými, ktorých nemá rád.

Samotná Greta o týchto svojich diagnózach otvorene sama hovorí, a podľa jej názoru aj názoru jej lekárov nijak zvlášť neobmedzujú jej život ani jej verejné pôsobenie. Greta navyše tvrdí, že jej diagnózy jej vo viacerých smeroch aj pomáhajú, a v jedom z rozhovorov vyhlásila, že ich považuje za svoje “nadprirodzené schopnosti”.

Kritici kritikov Grety uvádzajú, že je neslušné zneužívať informácie o zdravotných diagnózach človeka na jeho kritiku, a platí to aj pri verejne činných osobách, tobôž ak ich diagnóza nemá vplyv na ich prácu či verejné pôsobenie.

Pre porovnanie uvádzajú, že málokto si napríklad týmto štýlom uťahuje zo známeho českého politika Václava Klausa mladšieho, hoci prvotný pohľad naňho môže byť šokujúcejší ako pohľad na nahnevanú Gretu.

O to zlomyseľnejšie je to podľa nich zo strany médií ako Fox News či The Daily Wire, ktoré Gretou podľa ich slov dlhodobo opovrhujú a – predovšetkým v prípade The Daily Wire – spochybňujú samotné klimatické zmeny a vplyv človeka na ne.

Minulotýždňové reakcie onálepkované ako nenávistné si Greta Thunberg “vyslúžila” svojím pondelňajším emotívnym a silným prejavom na klimatickej konferencii v New Yorku, kde na svetových lídrov takmer kričala.

“Ľudia trpia, ľudia umierajú, celé ekosystémy sa rúcajú, sme na začiatku masového vymierania. A všetko, o čom vy dokážete rozprávať, sú len peniaze a rozprávky o nekonečnom ekonomickom raste. Ako si to dovoľujete?” oborila sa na svetových politikov šestnásťročná Švédka.

Reklama

“Zrádzate nás, ale mladí ľudia začínajú vidieť vašu zradu. Upierajú sa na vás oči všetkých budúcich generácií, a ak sa rozhodnete nás zradiť, hovorím vám: Nikdy vám neodpustíme!” povedala Greta na pôde OSN.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali