Je George Floyd americký Kuciak? Komu prinesie jeho smrť najvyššie dividendy?

Je George Floyd americký Kuciak? Komu prinesie jeho smrť najvyššie dividendy?

Washington 10. júna 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Eric Gay)

 

Povestný „míľnik“, ktorí Američania dosiahli zabitím Georgea Floyda policajtom, svojou politickou relevanciou v ničom nezaostáva za fiktívnou vraždou študenta Martina Šmída v roku 1989, či za podobne spektakulárnou vraždou novinára Jána Kuciaka. Otázkou je iba to, ktoré politické sily budú vraždu Afroameričana inštrumentalizovať vo svoj prospech

Na snímke demonštranti s protrétom Georga Floyda

Pri hľadaní odpovede na túto otázku je veľavravný zoznam nadnárodných korporácií, ktoré vyjadrili podporu hnutiu „Black Lives Matter“: The Academy, Airbnb, Adidas, Amazon, American Airlines, American Express, Bank of America, Bayer, BMW, BP, Booking.com, Burger King, Cadillac, Citigroup, Coca Cola, DHL Express, Disney, eBay, General Motors, Goldman Sachs, Google, H&M, IBM, Levi’s, Lexus, LinkedIn, Mastercard, McAfee, McDonald’s, Microsoft, Netflix, Nike, Paramount Pictures, Pepsi Co, Pfizer Inc, Porsche, Procter & Gamble, Society Generale US, Sony, Starbucks, Twitter, Uber, Verizon, Wal Mart, Warner Bros, YouTube, Zara.

Reklama

Je evidentné, že „Antifa“ a „Black Lives Matter“ v tejto inscenácii hrajú iba podružnú rolu užitočných idiotov. V zákulisí prebieha omnoho sofistikovanejšia hra, v ktorej karty rozdáva nadnárodná korporátna plutokracia. Čiastkovým cieľom tejto hry je povalenie Donalda Trumpa, ktorý však nie je až taký dôležitý. Plutokracii ide o niečo iné. Bolo by naivné myslieť si, že pouličné nepokoje provokuje preto, lebo jej ležia na srdci rasové predsudky a sociálna nerovnosť.

Podľa amerického analytika B. Duncana Moencha z Arizonskej štátnej univerzity sme zrejme svedkami pokusu o cielenú demontáž centralizovaného amerického federálneho štátu a jeho rozpustenie do voľnejšieho zväzku na spôsob Európskej únie. Nepokoje v amerických mestách v roku 2020 sa podľa jeho mienky zrejme zapíšu do histórie ako začiatok konca amerického experimentu, ktorý odštartovali anglickí kolonisti v roku 1776 založením USA a prechodne ho stabilizoval a stmelil Abraham Lincoln v rokoch 1860 až 1865.

Reklama

Koncept amerického federalizmu podľa Moencha odporuje anglo-liberálnej povahe hyperindividualizmu a nezávislosti, ktorej sú cudzie sociálno-demokratické schémy solidárneho zdravotného a sociálneho zabezpečenia zraniteľných tried spoločnosti. Akékoľvek celoštátne federálne programy sú podľa väčšiny Američanov iba prejavom politického oportunizmu a byrokracie, ktoré možno dobre fungujú v Nemecku, či v Škandinávii, ale pre 250-ročnú americkú „kultúru odporu“ sú neprijateľné. Bežný Američan nenávidí federálnu vládu a skorumpovaných politikov vo Washingtone D.C. Aktuálnou požiadavkou, ktorú si zrejme osvojila aj korporátna plutokracia, je podľa všetkého nahradenie formátu „Spojených štátov“ efektívnejším formátom „Americkej únie“, čiže voľnej koalície nezávislých štátov s tesnými obchodnými kontaktmi, voľným pohybom osôb, kapitálu a služieb, vrátane koordinovanej obrannej politiky, ale úplnou nezávislosťou v praktických otázkach.

To znamená, že napríklad ekonomická politika štátu Georgia bude pre Kaliforniu smerodajná asi tak, ako ekonomická politika Indonézie. Podobne tak environmentálna politika štátu New York bude pre Alabamu záväzná asi tak, ako environmentálna politika Afganistanu. Jednotlivé štáty americkej únie a teda aj nadnárodné korporácie by sa tak zbavili dohľadu a direktív nejakých federálnych agentúr, respektíve pokusov implantovať federálne systémy sociálneho charakteru, ktoré korporátnej sfére nevyhovujú. Potenciálne víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách môže podľa Moencha paradoxne stimulovať secesionistické tendencie v štátoch ako Kalifornia, či New York, k čomu sa určite veľmi rád pripojí aj Texas, či štáty ako Utah, Idaho, Montana alebo Arizona.

Gabriel Gačko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali