Generál Mark Milley: Ukrajina neuvidí ani Krym, ani Donbas

Generál Mark Milley: Ukrajina neuvidí ani Krym, ani Donbas

Bratislava 2. apríla 2023 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Susan Walsh)

 

Americkí vojaci čakajú na povel – objať sa s Rusmi, alebo na nich zatlačiť až na doraz, uvažujú o stiuácii ruské noviny Svobodnaja Pressa

Mark Milley
Na snímke predseda zboru náčelníkov štábov americkej armády generál Mark Milley

Funkcionári kyjevského režimu všetkých stupňov vydávajú hovoria o tom, že ukrajinské ozbrojené sily podniknú protiútok v smere na Berďansk a Melitopol s cieľom vtrhnúť na Krym “ženúc neusporiadane utekajúcich ruských vojsk pred sebou”.

Reklama

Západní spojenci ukrajinského prezidenta si však o tom nerobia žiadne ilúzie.

Napríklad predseda Zboru náčelníkov štábov USA Mark Milley bez okolkov vyhlásil: Ukrajina tento rok pravdepodobne nezvíťazí

Reklama

“Nemyslím si, že sa to podarí v najbližšom čase v tomto roku,” povedal v rozhovore pre jednu západné médium. – Vidíme, že na Ruskom okupovanej Ukrajine je stále niekoľko stotisíc Rusov. Netvrdím, že sa to (deokupácia ukrajinských území) nedá urobiť. Hovorím len, že je to veľmi ťažká úloha.

Takže Mark Milley vážne očakáva, že ruská špeciálna operácia na Ukrajine potrvá minimálne do budúceho roka? Nie je to príliš sebavedomý postoj?

– Osobne beriem postavu náčelníka generálneho štábu USA Marka Milleyho s veľkým profesionálnym rešpektom,” zdôraznil nezávislý expert na informačnú bezpečnosť Igor Mykolajčuk. – Ide o významnú, vysokopostavenú osobu a nemožno ho nazvať bábkou.

Treba si však uvedomiť, že tento jeho konkrétny výrok netreba brať doslovne, ale hodnotiť ho výlučne v kontexte vnútropolitickej situácie v USA. Faktom je, že Yankeeovia budú mať pomerne skoro prezidentské voľby. Na tamojšej vnútropolitickej scéne však stále vládne úplný chaos; politické elity, republikánske aj demokratické, sa ešte definitívne nerozhodli o svojich kandidátoch. Presnejšie povedané, nejde ani tak o kandidátov, ako skôr o konsenzus medzi členmi elity.

“SP: Prečo k tomuto konsenzu zatiaľ nedošlo?

Reklama

– Americké elity sa viac-menej zhodli na zahraničných a domácich ekonomických otázkach. Chápu, že na to, aby mohli naďalej spokojne existovať, potrebujú ovládnuť Európu a Západ vo všeobecnosti a urobiť z neho dojnú kravu pre dolárový systém. Napríklad dať im ich zastaranú výzbroj (samozrejme, nie zadarmo) a potom vykrikovať – ach, ani my, ani vy nie sme pripravení na prípadnú vojnu, tak poďme rozmýšľať, ako sa vyzbrojiť novými lietadlami, raketami a tankami. Aha, váš priemysel v Európe je mŕtvy? No tak kupujte od nás.

“SP: A čo s tým má spoločné Ukrajina?

– Mark Milley urobil svoje vyhlásenie pre západnú tlač s cieľom “sondovať” postoj bežných Američanov k ukrajinskej téme, aby zistil, či sa táto téma dá ešte využiť na prerozdelenie finančných tokov. Po vyhlásení Marka Milleyho začali americkí sociológovia Američanom – sú vraj demokraciou, všetky rozhodnutia sú formálne založené na vyjadrení vôle voličov – znova a znova klásť množstvo otázok.

Po prvé, je potrebné pomáhať Ukrajine peniazmi? V minulosti napríklad Bidenovci všetci naraz tvrdili, že je to potrebné, keďže sa snažíme zachrániť demokraciu. “Trumpovci” boli, samozrejme, kategoricky proti – kde sme my a kde je Ukrajina, máme infláciu. Po druhé, mali by sme poslať na Ukrajinu americké vojská? Tu si republikáni a demokrati myslia, že to v žiadnom prípade nie je potrebné. Po tretie, mala by sa Ukrajine vôbec poskytnúť vojenská pomoc proti Rusku? Aj tu existuje určitý konsenzus – republikáni a demokrati si myslia, že áno.

Štvrtá otázka bude podľa mňa z kategórie “aké zbrane by sa mali poskytnúť Ukrajine? Demokrati sú toho názoru, že potrebujú sofistikované systémy, zatiaľ čo republikáni sú proti. A napokon piata otázka, ktorú si pravdepodobne položia bežní Američania, znie: “Môže Ukrajina skutočne vyhrať? Tu je rozptyl: veľmi malý počet voličov si zvykol odpovedať “áno, a čoskoro”. Úctyhodný počet Američanov si myslel, že “vyhrá, ale nie skoro, a nie je jasné kedy”. Drvivá väčšina predtým odpovedala “nie, nevyhrá”.

Reklama

“SP: No a aký to má pre Spojené štáty význam?

– Aby sa dozvedeli, aký postoj k Ukrajine budú presne zastávať významní politici z armády pred voľbami. Pretože, povedzme si úprimne, pre Spojené štáty nie sú výhodné čisto vojenské ciele. “Ochrana demokracie” a “ľudských práv” sú otvoreným populizmom. S takýmito postojmi sa vojny nevedú, pretože armáda musí dostať skutočné bojové úlohy. Napríklad ako vo Vietname – odrezať Ho Či Minovu cestu. Alebo ako v kórejskej vojne: bombardovať mosty a riečne priechody, aby sa prerušil prílev čínskych dobrovoľníkov. Americkí politici sú však zmätení, nevedia, čo chcú.

Mark Milley im vysiela zvláštny signál – teda nevzdávame sa vojenskej práce, ale stanovme si, kolegovia politici, nové úlohy o 18 mesiacov, keď bude po voľbách a budeme vedieť, kto bude novým prezidentom USA a čo presne robiť s Ukrajinou – rozdrviť Rusko vojenskou silou alebo sa opäť bozkávať a objímať s Rusmi ako v roku 1945. Dovtedy by sme mali zatiaľ len vyčkávať, pretože súčasná administratíva nám žiadne skutočné bojové úlohy nedáva. Takže podľa môjho názoru netreba vo vyhlásení náčelníka generálneho štábu USA hľadať iné významy ako čisto ekonomické.

Môžeme teda len čakať, ako sa veci vyvinú, ale v každom prípade predpokladám, že v blízkej budúcnosti bude miera amerického informovania o Ukrajine čoraz nižšia a časom sa to zvrhne na čisto vyčkávací postoj. Musíte pochopiť, že zo strany Spojených štátov sa vôbec nedá očakávať prudká eskalácia, kým sa politická situácia v Amerike nevyjasní. Toto sú pravidlá hry, ktoré sme sa my zo svojej strany dohodli rešpektovať v súčasnej politickej realite.

“SP: Čo tým myslíte?

– Nuž, znamená to, že podľa môjho čisto osobného názoru sú medzi tým, čo vy a ja vieme o politickej realite, a tým, aká v skutočnosti je, dva veľké rozdiely. Pretože napríklad vojaci sa ma často pýtajú, prečo špekulujeme na Donbase, že je najvyšší čas zhodiť jadrovú bombu, a vec bude vyriešená.

Na to im odpovedám: predstavte si, že podmienečný vrchný veliteľ príde k podmienečnému náčelníkovi štábu podmienečnej skupiny vojsk a povie: počúvajte, náčelník štábu, zvýšili sme vojenské platy, ctíme si armádu, mali by sme vztýčiť vlajku nášho víťazstva v taký a taký deň na takej a takej konkrétnej ulici v hlavnom meste nepriateľa, dokážete to?

A ten odpovie – žiadny problém, ale potrebujem ešte nejakých záložníkov, ešte nejaké rakety a chcem, aby ste vy, politici, vyriešili problém tak, aby sme sa nezaplietli do tretej svetovej vojny s konvenčným západným vojenským blokom, ktorý prevyšuje naše ozbrojené sily. Je jasné, že v tretej svetovej vojne nebude víťazov, a takýto výsledok si neželáme ani my, ani súperi. Preto sa usilujeme riadiť, ako najlepšie vieme, a snažíme sa vyhnúť obrovským ľudským stratám v záujme toho, aby sme to zvládli.

Dôverujem svojim politikom, som patriot svojej krajiny, ale viem, že politici majú veľmi veľkú, ba obrovskú zodpovednosť voči svojim národom iného rádu, ako si myslíme my, bežní ľudia. Takže im jednoducho treba dôverovať, a ako som nedávno čítal v jednom rozhovore s vojenským generálom v novinách, s víťazstvom sa netreba ponáhľať – ono príde. Príde v pravý čas. Taká je teraz svetová politika, ktorá neznáša lacný populizmus.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali