Čadca 1. decembra (TASR) – Kysucké kapusniaky a zemiakové placky sú najžiadanejšími špecialitami v Múzeu kysuckej dediny (MKD) v Novej Bystrici – Vychylovke. Návštevníci ich môžu podľa kultúrnej manažérky Kysuckého múzea (KM) v Čadci Dariny Hnidkovej ochutnať počas podujatí Kuchyňa starých materí.
"MKD je jediným slovenským múzeom v prírode, ktoré má vo svojich objektoch funkčné dobové pece. Na nich počas sezóny pripravujeme tradičnú ľudovú stravu a ponúkame ju návštevníkom popri bohatých kultúrnych programoch. Ponuka tradičných kysuckých jedál začína v máji Sladkou nedeľou," povedala Hnidková.
Skanzen podľa nej rozvonia sladkými jedlami pripravenými z múky. "Šúľance s makom, mrvence, šišky, pečieme koláče s makom, tvarohom, lekvárom. Počas sezóny nezabúdame ani na polievky zo strukovín, zeleniny a ovocia – hrachovú, fazuľovú s kapustou, kvakovú, slivkovú a zemiakovú. A počas ovčiarskej nedele prezentujeme okrem tradičných bryndzových halušiek aj ťahanie korbáčov, výrobu kyslého mlieka a masla," uviedla kultúrna manažérka KM.
Najpestrejšia na stravu je v kysuckom skanzene jeseň, keď kuchyňa starých materí ponúka jedlá zo zemiakov a kapusty. "V chalúpkach rozvoniavajú pečené zemiaky v šupke obložené slaninkou, cibuľkou a kyslou kapustou zo suda. A návštevníci si žiadajú tradičné kysucké kapusniaky a zemiakové placky pečené priamo na dobovej peci," dodala Hnidková.
Pripomenula, že na základe veľkého záujmu pripravilo KM pred niekoľkými rokmi sériu pohľadníc s 15 receptami. "Boli medzi nimi napríklad kvaková polievka, úhrabky, kapusniaky, podlesníky, strova, šúľance, slivečník, sedliacka kapusta, kukuričná kaša a mrvence," uzatvorila kultúrna manažérka KM.