Futbal-LM: Neapol v Dortmunde bez Hamšíka, Chelsea stačí k postupu bod – PREHĽAD

Futbal-LM: Neapol v Dortmunde bez Hamšíka, Chelsea stačí k postupu bod – PREHĽAD

Bratislava 25. novembra (TASR) – Futbalová Liga majstrov 2013/2014 má v utorok na programe súboje 5. kola v skupinách E až H, ktoré rozhodnú o ďalších postupujúcich k už istému duu Atletico Madrid a FC Barcelona. Situácie v jednotlivých skupinách sú zaujímavé, o všetkom hovorí fakt, že aj keď Arsenal vyhrá na Emirates Stadium v F-skupine nad Olympique Marseille, nebude mať s 12 bodmi ešte istý postup.

Na istotu "gunners" potrebujú, aby minulosezónny zdolaný finalista Borussia Dortmund doma stratila aspoň bod s SSC Neapol. V septembri Neapolčania Dortmund na San Paolo pokoril 2:1. Taliani nastúpia na štadióne BVB bez slovenského stredopoliara Mareka Hamšíka, ktorého vyradilo zranenie nohy zo zápasu 13. kola Serie A. V ňom v sobotu zverenci Španiela Rafaela Beniteza prehrali doma s Parmou 0:1. Hamšík naskočil do zápasu za nerozhodného stavu v 67. minúte, no o pár chvíľ s bolestivou grimasou opustil ihrisko, lebo sa mu obnovilo zranenie na ľavej nohe. "Našťastie nie je tam žiadna zlomenina. Začal som s liečebnými procedúrami. Dostal som lieky a budem chodiť aj na injekcie. Ťažko povedať, dokedy budem mimo hry. Mrzí ma to, ale chalanom v dôležitom zápase Ligy majstrov v utorok v Dortmunde nepomôžem," povedal Hamšík pre jeho oficiálny web.

SSC stačí na postup v Nemecku bod. "Proti Parme sme urobili veľa chýb, nepremenili sme naše šance. Problém bol, že sme mali málo času na prípravu, keďže hráči hrali medzištátne zápasy. Nechýbal nám zápal, ale nedalo sa tak pracovať, ako sme potrebovali. Neprekvapila ma prehra Dortmundu s Bayernom, ale viac som sa zaujímal o náš výsledok. Úplne sa koncentrujeme na zápas v Dortmunde," uviedol Benitez.

Domáci zverenci trénera Jürgena Kloppa, ktorí cez víkend v ligovom šlágri prehrali doma s Bayernom Mníchov 0:3, sú v prekérnej situácii. Na postup potrebujú vyhrať v zostávajúcich dvoch zápasoch doma s SSC a na záver v Marseille a veriť v zakopnutie súperov. "Po zápase s Bayernom som hráčom povedal, že majú päť minút na smútok, ale už treba myslieť na najbližší zápas. Musíme prijať správne závery, musíme opäť hrať našu hru. Chceme, aby zápas v Marseille bol pre nás ako finále, ktoré musíme vyhrať, ak chceme postúpiť," citovala agentúra Reuters Kloppa, ktorý má zranených Matsa Hummelsa, Nevena Subotiča a Marcela Schmelzera a hrať v pohároch nemôže ešte Manuel Friedrich, späť je však už pravý obranca Lukasz Piszczek.

Reklama

Arsenal hostí OM, ktorý nezískal ešte ani bod. Zverenci kouča Arsena Wengera sú favoriti, hosťom bude chýbať zranený Andre Ayew. "Problémom je, že všetci si myslia, že to bude pre nás ľahký zápas. Je to omyl, oni budú hrať uvoľnene, nemajú čo stratiť. Ak nebudeme pozorní, môžeme na to doplatiť. Pred posledným zápasom v Neapole si to nepotrebujeme skomplikovať," povedal španielsky stredopoliar Arsenalu Santi Cazorla. OM má už len teoretickú šancu na tretie miesto a postup do jarného šestnásťfinále EL 2013/2014 a jeho tréner Elie Baup dá šancu novým hráčom: "Postúpiť do osemfinále LM nemôžeme, chceme ale ukázať pár dobrých vecí. Je to aj šanca pre mladíkov."

Chelsea Londýn hrá na ihrisku Bazileja, ktorému hodlá vrátiť šokujúcu septembrovú prehru na Stamford Bridge (1:2). "The Blues" stačí k postupu remíza, ak vyhrá, vyhrá aj celú skupinu. Zverenci trénera Joseho Mourinha cez víkend vyhrali v Premier League nad West Hamom United 3:0 a majú dobrú náladu. "Každý odviedol fantastickú robotu, to je pre mňa podstatné. Aj spôsob hry. Ideme ďalej," povedal Portugalčan. V druhom zápase skupiny hrá Schalke v Bukurešti, ktorá má len dva body za dve remízy s Bazilejom. Chýbať mu ale bude zranený brankár Timo Hildebrand. Ak bundesligista na štadióne európskeho šampióna z roku 1986 vyhrá a súčasne Bazilej prehrá s Londýnčanmi, Nemci postúpia z druhého miesta.

Reklama

V G-skupine má šancu naskočiť do hry aj slovenský reprezentačný obranca Tomáš Hubočan, ktorého Zenit Petrohrad už od 18.00 SEČ hostí istého víťaza skupiny Atletico Madrid. Priebežne druhý "Piter" má 5 bodov, tretie FC Porto, ktoré privíta doma beznádejne poslednú Austriu Viedeň, na Rusov stráca bodík. Austria ešte stále v hlavnej fáze nestrelila gól.

Španielsky majster FC Barcelona už nemôže v H-skupine skončiť horšie ako druhý. Hrá v Amsterdame bez suspendovaného Alexisa Sancheza a v ligovej generálke s Granadou (4:0) sa jej zranil brazílsky obranca Adriano, nenastúpi ani zranený Lionel Messi, no pripravenosť hlási špílmacher Xavi. Napriek tomu sú zverenci argentínskeho trénera Gerarda Martina favoritmi, líder La Ligy potrebuje bod k istote zisku prvého miesta v skupine. Domácim budú chýbať zranení Siem de Jong a Kolbeinn Sigthorsson.

Sedemnásobný európsky šampión AC Miláno je vo veľkej výsledkovej kríze, má ale šancu napraviť si reputáciu. Ak vyhrá v Celtic Parku nad škótskym majstrom, a súčasne Ajax doma prehrá s Kataláncami, môžu sa zverenci trénera Massimiliana Allegriho tešiť z postupu už po 5. kole. "Rossoneri" ťahajú sériu 7 zápasov bez výhry, v lige naposledy doma remizovali s oslabeným Janovom 1:1, pričom útočník Mario Balotelli nepremenil penaltu. V médiách sa už dlhšie špekuluje o odvolaní Allegriho a najnovšie sa spochybňuje aj budúcnosť výkonného šéfa Adriano Gallianiho, ktorý v klube pracuje už 27 rokov. "Musíme sa z toho dostať vlastnými silami, musíme sa zomknúť. Stále v hre v lige veľa bodov, a v Lige majstrov hráme o postupové miesto. Musíme jednoducho otočiť veci vo svoj prospech," vyjadril sa Allegri. Škóti budú bez suspendovaných Scotta Browna a Nira Bitona.

program utorňajších zápasov 5. kola LM (zápas v Petrohrade s výkopom o 18.00 SEČ, všetky ostatné začiatky o 20.45 h):

Reklama

E-skupina:

FC Bazilej – Chelsea Londýn /rozhoduje: Stéphane Lannoy (Fr.)/

Steaua Bukurešť – Schalke 04 Gelsenkirchen /Bas Nijhuis (Hol.)/

tabuľka:

1. Chelsea Londýn 4 3 0 1 11:2 9

Reklama

2. Schalke 04 4 2 0 2 4:6 6

3. FC Bazilej 4 1 2 1 4:4 5

4. Steaua Bukurešť 4 0 2 2 2:9 2

F-skupina:

Borussia Dortmund – SSC Neapol /Carlos Velasco Carballo (Šp.)/

Arsenal Londýn – Olympique Marseille /Antonio Mateu Lahoz (Šp.)/

tabuľka:

1. Arsenal Londýn 4 3 0 1 6:3 9

2. SSC Neapol 4 3 0 1 7:6 9

Reklama

3. Borussia Dortmund 4 2 0 2 6:4 6

4. Olympique Marseille 4 0 0 4 4:10 0

G-skupina:

Zenit Petrohrad – Atletico Madrid /Martin Atkinson (Ang.)/

Reklama

FC Porto – Austria Viedeň /Ovidiu Haţegan (Rum.)/

tabuľka:

1. Atletico Madrid 4 4 0 0 12:2 12 -postup do osemfinále

2. Zenit Petrohrad 4 1 2 1 3:4 5

3. FC Porto 4 1 1 2 3:4 4

Reklama

4. Austria Viedeň 4 0 1 3 0:8 1

H-skupina:

Ajax Amsterdam – FC Barcelona /Pavel Královec (ČR)/

Celtic Glasgow – AC Miláno /Cüneyt Çakir (Tur.)/

tabuľka:

1. FC Barcelona 4 3 1 0 9:2 10 -postup do osemfinále

Reklama

2. AC Miláno 4 1 2 1 5:5 5

3. Ajax Amsterdam 4 1 1 2 3:7 4

4. Celtic Glasgow 4 1 0 3 2:5 3

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali