Fico predložil ďalšie dokumenty, ktorými usvedčuje Matoviča

Fico predložil ďalšie dokumenty, ktorými usvedčuje Matoviča

Bratislava 5. februára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Robert Fico tvrdí, že má konkrétne dôkazy

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie svojej nelegálnej činnosti biele kone. Na dnešnom brífingu to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého Matovič vo svojej podnikateľskej činnosti čelil viacerým podozreniam a daňovým pokutám, napríklad v súvislosti s pašovaním tlačiarenského stroja.

Reklama
Na snímke premiér Robert Fico
Na snímke premiér Robert Fico

“Rovnako mu hrozil rad daňových kontrol a aby sa vyhol zodpovednosti za svoje konanie, fiktívne previedol svoju firmu Igor Matovič–regionPRESS na bieleho koňa, zničil celé účtovníctvo za celú históriu fungovania tejto firmy a prepral 122 miliónov,” uviedol Fico s tým, že má na to konkrétne dôkazy.

Ako tvrdí, Igorovi Matovičovi bola ohlásená jedna z daňových kontrol na 15. augusta 2008. Deň pred daňovou kontrolou mal však Matovič podľa Fica fiktívne predať svoj podnik Igor Matovič – regionPRESS bielemu koňovi Pavelovi Vandákovi za 122 miliónov slovenských korún. “Pán Vandák pracoval pre Igora Matoviča ako živnostník, avšak bol prakticky jeho zamestnancom a nikdy nemal k dispozícii takýto obnos peňazí,” uviedol premiér.

Reklama

Kúpna cena 122 miliónov Sk bola podľa jeho slov zaplatená tak, že 14. augusta, v deň podpisu kúpnej zmluvy, z účtu firmy Igor Matovič – regionPRESS si mal Matovič previesť 122 miliónov korún na svoj súkromný účet. “Súčasne v rámci fiktívneho prevodu odovzdáva bielemu koňovi pánovi Vandákovi celé účtovníctvo spoločnosti od rokov 1997 do roku 2008. Teda za celú dobu jej existencie,” podotkol Fico. Aby bol fiktívny prevod dokonaný, 10. októbra 2008 mal Matovič na daňovom úrade oznámiť, že od zmluvy s Vandákom odstúpil.

“Výsledok bol, že mal prevedených 122 miliónov na svojom súkromnom účte, že mal úplne zlikvidované účtovníctvo za roky konania podniku Igor Matovič – regionPRESS, aby daňové úrady nemali šancu byť úspešné pri vymáhaní pokút a kontrole jeho podnikania,” tvrdí Fico, podľa ktorého je toto čistý podvod, likvidácia účtovníctva a použitá metóda bieleho koňa.

Predseda vlády predložil novinárom ako dôkaz fotokópie zmluvy o predaji podniku, úradného záznamu a zápisnice o ústnom pojednávaní z Daňového úradu v Trnave. “Predkladáme kúpnu zmluvu, ktorá potvrdzuje cenu 122 miliónov a to, že mali byť tieto peniaze prevedené na súkromný účet,” skonštatoval Fico. Zmluva má podľa jeho slov potvrdiť aj to, že priamo v nej bol kupujúci upozornený na daňovú kontrolu a že preberá celé účtovníctvo firmy za roky 1997-2008. “Predkladáme tiež výpoveď Vandáka na daňovom úrade, kde potvrdzuje, že účtovníctvo spoločnosti skončilo v zbere papiera a úradný záznam z daňového úradu potvrdzujúci, že Matovič od kúpnej zmluvy odstúpil, čím v podstate uzatvoril celý kruh,” uzavrel Fico.

Zároveň prisľúbil, že o niekoľko dní povie aj to, čo je zdrojom týchto informácií.

Robert Fico v súvislosti s predajom podniku Igora Matoviča predložil tri dokumenty

Reklama

Fotokópia zmluvy o predaji podniku, fotokópia zápisnice o ústnom pojednávaní na Daňovom úrade Trnava a fotokópia úradného záznamu Daňového úradu Trnava sú dokumenty, ktoré po dnešnom brífingu v súvislosti s minulým podnikaním poslanca Igora Matoviča (OĽaNO–NOVA) predložil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prvým dokladom je fotokópia Zmluvy o predaji podniku, ktorá bola podpísaná v Trnave dňa 14. augusta 2008. Uzavretá bola medzi Igorom Matovičom – regionPRESS ako predávajúcim a Pavelom Vandákom ako kupujúcim.

Predmetom zmluvy boli hnuteľné veci, práva k finančným prostriedkom, pohľadávky, ako aj všetky ostatné práva, povinnosti, nároky a záväzky predávajúceho, ktoré súviseli s prevádzaným súborom majetku podniku. Konkrétne malo ísť o veci a práva špecifikované v prílohách zmluvy, tie však súčasťou predložených dokumentov nie sú.

Kúpnu cenu stanovili dohodou na 122.000.000 Sk. Strany sa podľa zmluvy dohodli na dvoch splátkach, prvá vo výške 121.000.000 Sk mala byť zaplatená bezhotovostným prevodom v deň podpísania zmluvy. Druhá splátka kúpnej ceny vo výške 1.000.000 Sk mala byť zaplatená v hotovosti najneskôr v druhý deň po podpísaní zmluvy.

V samotnej zmluve sa spomína daňová kontrola, ktorá sa mala uskutočniť 15. augusta 2008. Kupujúci sa zaviazal umožniť kontrolu a poskytnúť daňovému úradu potrebnú súčinnosť.

Reklama

Druhým dokladom predloženým premiérom je fotokópia zápisnice o ústnom pojednávaní spísaná na Daňovom úrade v Trnave 9. marca 2009, kde vypovedal Pavel Vandák.

Zo zápisnice vyplýva, že Pavel Vandák potvrdil uzavretie zmluvy. Súčasťou predaja boli podľa zápisnice aj všetky doklady podniku od začiatku podnikania Igora Matoviča ako fyzickej osoby až do podpisu zmluvy. „Odvážali sme asi tri autá dokladov. Veci, čo sa týka pohľadávok, mám uskladnené u kamaráta. Zvyšok dokladov som vyhodil do zberu,“ uviedol Vandák podľa zápisnice.

Tretím dokladom predloženým premiérom po brífingu je úradný záznam Daňového úradu Trnava. „Dňa 10. októbra 2008 daňovník Igor Matovič telefonicky oznámil, že odstúpil od zmluvy o predaji podniku zo dňa 14. augusta 2008,“ konštatuje sa okrem iného vo fotokópii úradného záznamu.

 

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) klamal. Na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) a predložil ďalšie dokumenty, ktorými ho usvedčuje z klamstva vo veci predaja spoločnosti Igor Matovič – regionPRESS a hotovostného vyplatenia časti peňazí z predaja

 

“Aby sa Igor Matovič vyhol plateniu pokút a daňových výmerov, ktoré mu boli vyrubované zo strany daňových úradov, tak v roku 2008 fiktívne predal firmu regionPRESS bielemu koňovi, ktorým bol jeho zamestnanec, za 122 miliónov Sk. Ako bola táto suma vyplatená, bolo vysvetlené a nikto to nepoprel, bol ním jeho zamestnanec. Časť peňazí, 121 miliónov Sk, sa presunulo na súkromný účet Igora Matoviča. Zostávajúci 1 milión Sk sa mal vyplatiť v hotovosti,” uviedol premiér s tým, že Matovič následne od tejto zmluvy odstúpil.

Podľa Fica bola aj dohoda, že kupujúci na seba preberie účtovníctvo celej firmy za celú jej existenciu od roku 1997 do roku 2008.

“Igorovi Matovičovi hrozili výruby, rôzne sankcie. Aby nič nemusel zaplatiť, všetky peniaze zo spoločnosti Igor Matovič – regionPRESS presúva na svoj súkromný účet a rovnako likviduje celé účtovníctvo tejto firmy, ktoré ide do zberu. Na to daňovému úradu oznámi, že od tejto kúpno-predajnej zmluvy odstupuje,” tvrdí Fico.

Igor Matovič v piatok (5.1.) podľa premiéra klamal a ukázal fotokópiu úradného záznamu Daňového úradu v Trnave, v ktorom je uvedené, že Igor Matovič dňa 10.10.2008 telefonicky oznámil Daňovému úradu v Trnave, že odstúpil od zmluvy o predaji podniku zo dňa 14.8.2008 a ukázal ďalší dôkaz.

Reklama

“Predkladám vám list priamo podpísaný Igorom Matovičom z 1.10.2008, ktorý píše Pavlovi Vandákovi, kde na konci tohto listu, píše: ‘Zároveň vám oznamujem, že momentom doručenia účtovných záznamov odstupujem od zmluvy, ako i od zmluvy o predaji podniku uzavretej medzi nami dňa 14.8.2008’,” citoval z listu premiér.

Ak by to Matovič priznal, potvrdil by podľa Ficových slov celý podvod, fiktívnosť predaja. Druhé klamstvo, ktoré v piatok Matovič povedal, je podľa premiéra to, že nemá informáciu, aby mu bol 1 milión slovenských korún vyplatený a že mu nechýba.

“Máme výdavkový doklad od pána Vandáka na sumu 348.000 Sk. Miminálne v tejto sume sa to realizovalo,” uviedol Fico a pred novinármi ukázal kópiu výdavkového pokladničného dokladu.

“Aby Igor Matovič ochránil svoj majetok pred exekúciami, svoj podiel v roku 2006 previedol na manželku. Bál sa daňových kontrol a preto potreboval zlikvidovať účtovníctvo. Ak by daňové úrady chceli niečo Matovičovi zobrať, všetko je preč. Spoločnosť s ručením obmedzeným je vo vlastníctve jeho manželky,” povedal Fico.

Zdôraznil tiež, že do roku 2006 mu všetky veci na úradoch vybavovali ľudia okolo JUDr. Maroša Prosmana. “Zrazu po roku 2006 títo ľudia vytvorili právnu firmu, ktorá zastupuje Igora Matoviča,” tvrdí Fico. Povedal tiež, že počas Radičovej vlády bola Matovičovi odpustená pokuta, daňové výmery a dodatočne vyrubená daň.

Reklama

Na otázku novinárov, či premiér neporušil daňové tajomstvo a odkiaľ má dokumenty, odpovedal: “Sústreďme sa na obsah a potom dostanete presnú informáciu, odkiaľ tie dokumenty sú,” povedal Fico.

Igor Matovič je podľa jeho slov verejne činná osoba a musí znášať to, že niekto bude informovať o jeho podnikateľských aktivitách.

“My sme počuli dávnejšie o týchto prevodoch, nemali sme k tomu však doklady. Doklady sme získali, preverovali. Je správna doba, ľudia teraz najviac hodnotia správanie politikov,” uzavrel Fico s tým, že na orgány činné v trestnom konaní sa neobrátil, tie môžu podľa neho konať samy od seba.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali