Na festivale Jeden svet ocenili dokument Hluché dni

Na festivale Jeden svet ocenili dokument Hluché dni

Bratislava 14. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

V nedeľu sa skončila bratislavská časť 20. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorá vyvrcholila vyhlásením víťaza jeho súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva. Tohtoročnú hlavnú cenu získal dokument Hluché dni (2019) režiséra Pavla Pekarčíka. Poviedkový film, ktorý mal slovenskú premiéru práve na Jednom svete, predstavuje príbehy a sny siedmich nepočujúcich detí z rómskych osád Petrová, Spišské Bystré, Kecerovce a Luník IX

Na snímke riaditeľka filmového festivalu Jeden svet Diana Fabiánová

O víťazstve Hluchých dní rozhodla medzinárodná porota v zložení Jan Gebert, Alexandra Kandy Longuet a Marek Kuboš. „Metaforický, inovatívny a pritom skúsený film, ktorý sa miešaním jemnej fikcie a dlhodobého pozorovania a dokumentovania dostal blízko ku svojim protagonistom. Pomáha pochopiť životné podmienky ľudí, ktorí žijú na okraji v už aj tak vylúčených komunitách. Veľmi osobné filmárske gesto, ktoré vraví veľa s použitím mála. Posledný filmový obraz je taký silný, že zostane ešte dlho v pamäti,“ odôvodnila svoje rozhodnutie porota, ktorá vyberala z celkovo desiatich titulov.

Reklama

„Rád by som sa poďakoval porote festivalu Jeden svet za to, že ocenila príbehy rómskych detí. Možno budú teraz trošku menej ‚neviditeľné’. Ďakujem aj samotným hlavným hrdinom a ich rodinám za to, že nám, filmárom, dovolili zachytiť ich životy v ich plnej autenticite,“ vyjadril sa na margo víťazstva Pekarčík, ktorý protagonistov svojho filmu nakrúcal a navštevoval od roku 2012. „Bol by som rád, ak by sme si aj vďaka nášmu filmu uvedomili, že tie decká majú rovnaké sny a radosti ako naše deti. Nezáleží na tom, či je dieťa čierne, biele, fialové alebo marťanské, či počuje alebo nie, či rozpráva alebo nie. A o tom by tento film mal byť: mal by spájať,“ dodal filmár.

Porota tiež udelila dve špeciálne ceny. Tie získali snímky Dálava (2019) režiséra Martina Marečka a Kibera: Príbeh slumu (2018) od dokumentaristu Martina Páva.

Reklama

Jubilejný 20. ročník Jedného sveta, ktorý sa niesol v duchu témy Stratení v súčasnosti, sa v Bratislave konal od 9. do 13. októbra a záštitu nad ním prevzali prezidentka SR Zuzana Čaputová, primátor mesta Bratislava Matúš Vallo a starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Festival tento rok ponúkol viac ako 40 filmov, z ktorých mali štyri slovenskú a jeden celosvetovú premiéru. Otváracím filmom podujatia bol dokument Ukradnutý štát (2019) režisérky Zuzany Piussi. Súčasťou festivalu boli okrem projekcií filmov, vrátane 20 školských, aj diskusie, dva krsty kníh európskych autorov, verejné festivalové raňajky s hlavnými festivalovými hosťami, eko merch z dielne recyklator.org, potlačený vizuálom výtvarníčky Ivany Šátekovej, výstava fotografií Tomáša Halásza a Jána Husára pred Starou tržnicou, Green Screen konferencia, interaktívna performance Polarity Party a koncert Petra Luhu & Futurelove Sibanda. „Kinosály boli často beznádejne vypredané, o diskusie aj ďalší sprievodný program bol živý záujem. Je to skvelý pocit, vidieť, že Jeden svet zaujal tak širokú škálu divákov, že témy, ktoré sme zvolili na tento ročník, v nich zarezonovali,“ zhodnotila festival jeho umelecká riaditeľka Diana Fabiánová.

Hosťami tohtoročného festivalu boli americká dokumentaristka Skye Borgman, švajčiarsky spisovateľ Sacha Batthyany, poľský spisovateľ Kamil Baluk, rakúsky vedec, režisér a performer Johannes Grenzfurthner, taliansky fotograf a filmár Dario Bosio, írska LGBTI aktivistka Grainne Healy či srbská dvojica dokumentaristov Sara a Dejan Markovič. Svoje filmy v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za Olega Sencova osobne predstavili české režisérky a režiséri Theodora Remundová, Martin Páv, Martin Mareček a Veronika Janatková. Nechýbali ani hostia zo Slovenska ako Peter Kerekes, Barbora Berezňáková, Marek Kuboš, Juraj Mravec alebo spomínaní Zuzana Piussi a Pavol Pekarčík.

Festival, ktorého hlavným usporiadateľom je nezisková organizácia Človek v ohrození, po ukončení bratislavskej časti poputuje do viac ako 20 miest po celom Slovensku. Už dnes ho môžu diváci a diváčky zažiť v Košiciach a v Bardejove.

Dvadsiaty prvý ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet sa uskutoční v Bratislave na budúci rok od 14. do 20. novembra.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali