Fabián Novotný: KDH sa musí vrátiť k základným pilierom – kresťanskému, sociálnemu a národnému

Fabián Novotný: KDH sa musí vrátiť k základným pilierom – kresťanskému, sociálnemu a národnému

Bratislava 22. septembra 2016 (HSP/Foto:Fabián Novotný)

 

Prinášame vám rozhovor s krajským predsedom KDH Fabiánom Novotným, ktorý sa stal predsedom krajskej organizácie v Prešovskom kraji v rámci očistného procesu, ktorý začal po neúspešných voľbách, ktoré vyradili dovtedy neotrasiteľné KDH z Národnej rady a teda aj reálnej politiky. V KDH došlo výmene kádrov na všetkých úrovniach. Prešovskému krajskému predsedovi sme položili viacero otázok dovnútra KDH, ale pýtali sme sa aj na jeho názory na momentálne kauzy i medzinárodnú situáciu. Fabián Novotný má 37 rokov, je otcom 6-tich detí, dlhoročný aktívny skaut, študoval v odbore katolícka teológia, spoluorganizátor Národných pochodov za život, žije v Prešove

Na snímke Fabián Novotný
Na snímke Fabián Novotný

Stali ste sa krajským predsedom po očistnom procese, ktorý nastal v KDH po neúspešných voľbách. Ako vidíte perspektívy KDH do budúcna?

Reklama

KDH vzniklo z hnutia na začiatku 90-tych rokov z potreby mať klasickú konzervatívnu kresťanskú stranu. Potenciál KDH bol obrovský a ešte pred prvými voľbami viedlo v prieskumoch, malo asi tretinu hlasov všetkých voličov, vo voľbách uż necelých 20 %. Tak ako v minulosti aj dnes urobilo veľa chýb a výsledok v tohtoročných voľbách ukázal ako využilo svoj veľký potenciál.  Tu je odpoveď – ak KDH naplní svoje poslanie, kvôli ktorému ho ľudia po celom Slovensku zakladali, tak má budúcnosť, ak nie, stratí zmysel. KDH má byť stranou pre ľudí, lebo oni ju vytvorili a to je veľký dar, ktorý si treba vážiť. Nebol to projekt jedného človeka ako to dnes býva pri zakladaní nových strán, ale vôľa ľudí, ktorým treba načúvať. Ak to bude spoločenstvo, ktoré bude presadzovať konzervatívnu politiku: kresťansky, národne (nie nacionalisticky, ale patriotisticky) a sociálne (nie socialisticky) orientovanú, o budúcnosť sa nebojím. Tak to vidíme v Bavorsku – CSU, v Poľsku – PIS, v Rakúsku – ÖVP. Ale ak prestavajú plniť svoje poslanie a držať sa svojej charizmy, podpora im klesá alebo sa úplne prepadávajú a to je príbeh KDH.

Na snímke Fabián Novotný s rodinou
Na snímke Fabián Novotný s rodinou

Myslíte si, že Hlina, ktorého ste si zvolili za svojho predsedu práve po prehratých voľbách, je ten správny človek, ktorý dokáže načúvať konzervatívnemu voličovi?

Reklama

Načúvať nášmu voličovi vie, aj keď iste nie je ideálny, ale to nie je nik. Osobne však považujem za veľké zlyhanie, že sa nenašiel v KDH človek, ktorý by tú našu vlajku konečne zdvihol zo zeme a poriadne ňou zamával nad Slovenskom. Alojz Hlina sa na to podujal, aj keď ako prisťahovalec z inej dediny, ale vidieť u neho úprimnú snahu pomôcť kresťanským demokratom. Samozrejme, treba okrem chcieť, aj vedieť správne chytiť tú vlajku. To znamená, dobre poznať ten náš národ, tu našu krásnu vlasť a mať ju skutočne rád a ako tvrdíte, dokázať načúvať voličovi. Alojz má to šťastie, že vyrastal na Orave a vie počúvať jednoduchých ľudí a tak to treba už iba zrealizovať. Ako sám hovorí – hlasy od bratislavskej kaviarne aj tak nezískame a to je dobrý predpoklad pre správne pochopenie, kto je náš volič a získanie si jeho podpory.

 

Máte vy ako krajský predseda nejaký plán na návrat KDH do reálnej politiky? Blíži sa snem, čo tam budete presadzovať?

Snem KDH má riešiť dve oblasti a to zmenu stanov a vyslať posolstvo pre Slovensko. Pre ľudí a verejnosť je podstatnejšie to druhé. Má to byť aj prekvapením pre našich voličov. Nie je však dôležité, či sa KDH vráti na politické ihrisko, ale či má reálnu ponuku pre Slovensko. Lebo Slovensko tu nie je pre KDH, ale KDH tu má byť pre Slovensko. Som presvedčený, že KDH ukrýva obrovské bohatstvo, ale stále ho zahádže haraburdami. Ako som spomínal, tri piliere (kresťanský, sociálny a národný) treba naplniť reálnym programom. Nebáť sa povedať, že nechceme byť otroci plných peňaženiek, reklám a vysokých múrov. Slovensko je náš domov, ktorý má svoje základy a treba si ich chrániť ako si chránime svoje rodiny.  Rodina je otec, matka a dieťa, ale netreba zabúdať, že do širšej rodiny patria aj starí rodičia a netrhať si tieto väzby prenášaním našej starostlivosti o nich na štát. Treba naplniť politiku 3 grošov. Jeden groš „požičať“ deťom z daní, z jedného žiť a jeden groš vracať z daní späť rodičom. Rodina je základ a ak chce Slovensko prežiť, musíme ju chrániť a podporovať. Nedovoľme ožobračovať ju, aby potom bola závislá na systéme. Rodina je DNA KDH, ak na ňu zabudne, potom je takáto strana zbytočná. Ak naplníme reálnymi skutkami heslo “Na rodine nám záleží”, tak o budúcnosť KDH sa nemusíme absolútne báť.

Na snímke Fabian Novotný
Na snímke Fabián Novotný

Piliere, o ktorých hovoríte – kresťanský, sociálny a národný, že by mali byť základom politiky KDH, bude asi ťažko komunikovať váš predseda Hlina, ktorý nemá úctu k štátnym symbolom a vidieť, že necíti národne a tiež sa nedávno vyjadril, že bioetické otázky  – potraty, eutanázia, atď. nebudú stáť v centre záujmov KDH, čím odsunul na vedľajšiu koľaj aj kresťanský princíp. Myslíte, že sa skutočne podarí tieto princípy presadiť na sneme a do politiky KDH? Nemyslíte, že ak hlave strany takéto hodnoty nie sú blízke, že zo záverov snemu zostane iba zdrap papiera, ktorý nebude mať kto odkomunikovať ani presadiť?

Reklama

Ak chce KDH konečne odkryť svoje bohatstvo, tak ho musí poznať, no a samozrejme, musí ho chcieť a vedieť Slovensku ukázať. Tie iné cesty sme už videli ako dopadli. Ak nebude KDH presadzovať hodnoty, tak nemá zmysel v politike, ale samozrejme, musí makať aj na tých zvyšných dvoch pilieroch, ktoré doteraz dosť zanedbávalo. To sa bude riešiť aj na našom sneme, nechajte sa prekvapiť. Alojz Hlina má talent na kreatívne a vtipné nápady. Vie zaujať, trefne a bonmotmi reagovať na záludné otázky, ale aj keď v nich uspeje, tak novinári si to nakoniec prekrútia v nadpise, ako to bolo nedávno v jednom liberálnom denníku ohľadne zabíjania detí pred narodením. Samozrejme, v každom prejave si treba uvedomiť aký výsledok to prinesie, napr. to s vlajkou, či to vypáli ako dehonestovanie štátneho symbolu alebo uvedomenie si stavu núdze. Pri tomto chápem vašu výčitku, lebo národ je odvodený od slova rodina a k jej symbolom treba pristupovať citlivo ako ku mozoliam svojho otca. Avšak na druhej strane, ak sa dejú veľké nespravodlivosti, tak je aj morálna povinnosť sa ozvať.  Umenie je, že ako. Povedať posolstvo, zaujať a hlavne trafiť klinec po hlavičke, aby ľudia sami povedali – áno, má pravdu a dobre to robí. Inak úsmevné je, že doteraz sa KDH vyčítalo, že je skostnatelé, teraz sa mu začína vyčítať, že je príliš 3D tímové. Ja však verím, že sa bude raziť adekvátna stredná cesta a správne sa bude triafať ten klinec.Hlavné je ale chápať, čo to Slovensko skutočne potrebuje a čo už fakt horí pod pätami. Tu verím, že snem KDH k tomu svojím dielom prispeje a jasne zadefinuje aktuálne ciele a priority, ktorými chce pomôcť Slovensku a bude ich na čele s predsedom aj napĺňať.

 

Ako vnímate protesty pred Bonaparte, ktoré organizuje súčasná opozícia? KDH sa k tomu jasne nevyjadrilo.

Ja by som zvolil inú taktiku, ale nechám si ju pre budúcnosť. Nesúhlasím s frekvenciou protestov, lebo to ľudí iba viac demotivuje a vytráca sa iskra i zápal pre riešenie vecí. Nakoniec sa tam robí iba “zábava a piknik”, aby tam vôbec niekto prišiel. Opozícia iba zbytočne vyčerpáva odhodlanie ľudí, aby sa sama presvedčila, že to dokáže. Kvôli tomu som rád, že KDH do takejto šnúry protestov nešlo. Inak tie “revolúcie” musia mať aj nejakú zmysluplnú alternatívu a to tu často chýba. Vymeniť “zlodejov” za chaos alebo liberálov, čo je horšie? Ale tým nechcem povedať, že ostaňme apatický, ale musí to mať aj adekvátnu koncovku, nielen, aby nás bolo vidieť.

Na snímke Fabian Novotný s rodinou
Na snímke Fabián Novotný s rodinou

 

Reklama

Aké stanovisko zaujímate ku kauze parkovania cez spoločnosť EEI v Košiciach?

My v Prešove sme sa pred pár rokmi tiež potrebovali vysporiadať s určitou firmou, ktorá sa chcela priživovať na meste Prešov. Na návrh našich poslancov za KDH sa prijala zmena VZN o parkovaní a hneď po voľbách, keď sa stala primátorkou A. Turčanová z KDH, parkovanie prešlo na mestskú firmu a zisk z neho idú konečne asi v päťnásobne väčšom objeme pre mesto. To je rada Prešova pre Košice. Akonáhle to bude robiť priamo mesto cez svoju firmu, tak nebude mať dôvod neadekvátne nahrávať nejakej súkromnej firme, aby mala čo najväčšie zisky. A ak vidíme tie podozrenia z prepojení, tak si môžeme domyslieť, kde asi končí časť zisku. Čo sa mi však ako konzervatívcovi nepáči, je vulgárna reklama vizuálu protestu. To veci škodí a to bol zlý krok z ich strany. Ak chceli osloviť iba ľudí s takýmto razením, tak hodili veľa slušných ľudí cez palubu. Ale prajem obyvateľom Košíc, aby sa nevzdávali a zabojovali ako my v Prešove, ale nabudúce s krajším vizuálom 🙂

 

Ako by sa podľa vás malo postaviť KDH o otázke členstva v NATO?

Tu sa zbližujem s názormi zakladateľa KDH J. Čarnogurského a V. Palka. Som proti základniam NATO na našom území, ale aj proti základniam iných štátov, aj z východného bloku. KDH by nemalo v zahraničnej politike nadbiehať vojenským paktom, ktoré vytvárajú chaos vo svete, či zo strany západu alebo z východu. Ideálne je byť vojensky neutrálnym štátom, ktorý nie je v područí iných. Realita ukazuje, že sa to darí aj malým štátom ako je Rakúsko, či Švajčiarsko. Samozrejme je to náročné, ale nemusíme sa potom podieľať na bombardovaní a ničení ľudí po svete a potom zisťovať, že to vôbec nebolo správne. Preto z dlhodobého hľadiska by som prial KDH, aby presadzovalo pre Slovensko neutralitu aj keď to nebude jednoduché.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali