Expert vysvetlil, kedy sa štáty NATO zrieknu ruskej vojenskej techniky

Expert vysvetlil, kedy sa štáty NATO zrieknu ruskej vojenskej techniky

Praha 28. septembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Musa Sadulayev)

 

Letecké opravovne LOM Praha opravujú vrtuľníky afganskej armády. Na opravu strojov mechanici potrebujú ruské náhradné diely. Minulý týždeň vláda schválila nákup náhradných dielov z Ruska za 800 miliónov korún. Sputnik hovoril s leteckým expertom, prečo sa český podnik nemôže zaobísť bez Ruska a kedy sa štáty NATO zrieknu ruskej vojenskej techniky

Ilustračné foto

Letecké opravovne LOM Praha opravujú dopravné vrtuľníky afganskej armády, ktoré boli ťažko poškodené pri bojoch s Talibancami. Podnik získal zákazku od NATO za viac ako 300 miliónov korún pred dvoma rokmi.

Reklama

Jeden z vrtuľníkov mechanici opravovali viac ako pol roka. “Čakáme na náhradné diely z Ruska, ale nie sú to obyčajné náhradné diely. Sú to diely, ktoré sa používajú len pri výrobe tohto vrtuľníka,” povedal mechanik Dvořák.

Kvôli zákazke musel LOM Praha vyvinúť vlastnú technológiu opravy a schváliť ju v ruskej konštrukčnej kancelárii. “Pri normálnych okolnostiach sa k takýmto opravám nikdy nedostaneme, pretože v Českej republike sme to nikdy nerobili,” informoval konštruktér Petr Hajšl.

Reklama

Okrem afganských strojov český podnik tiež opravuje dopravné a bojové vrtuľníky ruskej výroby, ktoré pôsobia v AČR. Česko ich používa tri desiatky.

“Keby sme nemali zaručenú dodávku náhradných dielov, tak by to ohrozilo obranyschopnosť Českej republiky,” vyhlásil riaditeľ tlačového odboru ministerstva obrany Jan Pejsek.

Minulý týždeň vláda schválila nákup náhradných dielov z Ruska pre české vojenské vrtuľníky za 800 miliónov korún.

Sputnik požiadal o komentár ruského vojenského pilota aj experta Dmitrija Drozdenka.

 

Reklama

Prečo v Afganistane používajú ruské vrtuľníky? NATO nie je schopné ponúknuť nejaké svoje stroje?

Existujú tri dôvody. Prvý dôvod je historický, ešte z čias afganskej vojny tam ZSSR dodával svoje vrtuľníky, na ktorých sa učili Afganci. Po druhé, ruské vrtuľníky, ak hovoríme o Mi-8 a Mi-24, sú vhodnejšie pre afganské podmienky. Mám na mysli možnosť pracovať v horskom vzduchu, výkon, nosnosť a odolnosť proti prachu. Ruské vrtuľníky týmito ukazovateľmi prekonávajú všetky americké vrtuľníky. Tretím dôvodom je cena. Nielen cena stroja, ale aj cena prevádzky vrtuľníka.

Práve kvôli vyššie uvedeným skutočnostiam Pentagon, aj napriek protiruským sankciam, trval na Kongrese, aby USA kúpili ruské vrtuľníky pre afganskú vládnu armádu. Okrem toho rovnaké ruské vrtuľníky po okupácii Spojených štátov kúpil aj Irak. To všetko je spojené s prevádzkovými dôvodmi. Ak Mi-8 musí prejsť vážnu technickú údržbu po asi 1 000 hodinách letu, Black Hawk po 300 hodinách. Americká technológia je príliš jemná a príliš slabá. Black Hawk sa v horách nemohol zdvihnúť zo strelky, pretože nemal silu, zatiaľ čo Mi-8 pokojne niesol na palube výsadkára.

 

Používa sa ruská vojenská technika, najmä vrtuľníky, v iných operáciách NATO?

Reklama

Samozrejme. Dokonca civilná. Napríklad vrtuľníky spoločnosti Vertikal zhruba pred tromi rokmi evakuovali zostrelené Chinook.

 

Česká republika sa pri údržbe a prevádzke vrtuľníka Mi nezaobíde bez Ruska?

Česká republika, rovnako ako Poľsko a mnoho ďalších krajín bývalého socialistického tábora, vykonáva krátkozrakú politiku v oblasti prevádzky strojov. V určitom okamihu sa vláda týchto krajín domnievala, že nepotrebujú sovietsku techniku, a rozhodli sa prudko posunúť k normám NATO. Posunuli sa a teraz nemôžu vykonávať všetky výrobné fázy.

Česká republika využíva cenový dumping u svojich podnikov opravy lietadiel, aby odoberala zákazky od Ruska.

 

V krajinách NATO sa často hovorí o nutnosti nahradiť techniku ruskej výroby, ale aj naďalej ju využívajú. Zrieknu sa krajiny NATO v krátkodobom hľadisku ruskej techniky?

Je to zložitá otázka a závisí od politickej vôle vedenia krajiny. Amerika verí, že ruské stroje sa nevliezajú do svojich štandardov. Nie je to však vojenská, ale ekonomická koncepcia, teda podpora amerického vojensko-priemyselného komplexu, ktorý sa skutočne živí na úkor krajín NATO.

Ruskú techniku používajú členovia NATO. Napríklad Grécko je členom NATO a je ozbrojené komplexmi S-300. Nič strašného a nadprirodzeného sa však nestalo. USA a Grécko spolupracujú a otvárajú základne napriek prítomnosti týchto komplexov. Toto je podobné s rovnakým príbehom s Tureckom. To znamená, že Grécko má systémy S-300 protivzdušnej obrany a to nevadí USA, ale trochu modernejšie S-400 Turecku už nemôžu byť dodané. Kde je logika? Žiadna logika! Je to otázka peňazí.

To znamená, že ruskú techniku budú aj naďalej využívať štáty NATO. Koncern Kalašnikov nedávno predstavil nový osvedčený model svojho samopalu pre náboje štandardu NATO. Americkí zbrojári boli veľmi rozhorčení.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali