Exkluzívny rozhovor s europoslancom Miroslavom Radačovským o jeho pohľade na problémy justície: treba sa snažiť zmeniť prostredie, nie ľudí

Exkluzívny rozhovor s europoslancom Miroslavom Radačovským o jeho pohľade na problémy justície: treba sa snažiť zmeniť prostredie, nie ľudí

Bratislava 8. mája 2020 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Nezávislý europoslanec Miroslav Radačovský hovorí otvorene o tom, čo si myslí o príčinách stavu slovenskej justície, o aktuálnych snahách zmeniť vek odchodu sudcov do dôchodku, aj o kandidatúre Daniela Lipšica na pozíciu generálneho prokurátora

Na snímke Miroslav Radačovský

Hlavné správy: Čo si myslíte o avizovanej možnej nominácii Daniela Lipšica na funkciu generálneho prokurátora, ku ktorej sa už pozitívne vyjadrili viacerí poprední predstavitelia novej politickej moci? Bolo by podľa vás v poriadku, keby ho zvolili?

Reklama

Radačovský: Ja som o tom už písal na svojej stránke (viď TU), že tento pán by nespĺňal podmienky. Vzhľadom na jeho dlhú politickú kariéru môžeme považovať za veľmi nepravdepodobné, že by mohol byť nestranný a objektívny.

V demokratickej spoločnosti to predsa nemôžeme robiť tak, že ak niekto v zmysle platného zákona nespĺňa podmienky pre výkon nejakej funkcie, tak namiesto toho, aby sme vybrali niekoho odborne spôsobilého, radšej zmeníme zákon. Len si predstavme, ako by asi skončilo stíhanie pána Kisku, ktorého pán Lipšic zastupoval…

Reklama

A to nehovorím preto, že by som mal niečo proti pánovi Lipšicovi. Ja som iba konštatoval objektívny fakt, že by nebolo pre Slovensko dobré, keby bol v tej funkcii, z objektívnych príčin. Dokonca som toho názoru, že pán Lipšic ako charakterný človek by sám tú funkciu neprijal.

 

Hlavné správy: Ministerstvo spravodlivosti teraz hovorí o tom, čo je zakotvené aj v Programovom vyhlásení vlády – o znížení dôchodkového veku sudcov. Nie je to tak dávno, čo túto istú vec urobili v Poľsku a bolo to Európskou úniou veľmi negatívne prijaté. Aký je váš názor na túto vec?

Radačovský: Rozprával som sa o tom aj s poľskými kolegami a môj názor je taký, že sudca by v princípe mal byť volený doživotne, aby nebol ovplyvnený hrozbou, že v určitom veku bude musieť odísť.

Náš právny systém, zákon o súdoch a prísediacich, tak ako je nastavený, pokiaľ ide o zvolenie do funkcie sudcu a ukončenie funkcie sudcu, je dobrý. Jediná vec bola trochu problematická, a síce, že pri ukončení funkcie sudcu bolo v právomoci prezidenta republiky rozhodnúť, či ho odvolá alebo neodvolá. Aj to by bolo inak v poriadku, trochu bol problém jedine v prípade, keď sudcovská rada odporučila nejakého sudcu neodvolať a prezident ho napriek tomu odvolal – ten sudca nemohol podať opravný prostriedok. Ale dobre: záviselo to od vôle prezidenta, dalo sa to akceptovať.

Reklama

Lenže to, čo sa ide udiať teraz, je to isté, čo sa stalo v Poľsku so zákonom o súdoch a sudcoch, a čo Európska komisia kritizuje ako nesprávne. Samozrejme, ešte nevieme, či ten zákon prejde, ale ak by prešiel, tak treba s určitosťou predpokladať, že by s ním mala Európska komisia problém a mohla by iniciovať článok 7 Zmluvy o fungovaní EÚ a preskúmať, či je to v súlade s demokratickými princípmi, alebo nie.

 

Hlavné správy: Nie je zvláštne, že nová moc na Slovensku hneď po svojom príchode by chcela urobiť takýto krok, o ktorom vopred vie, že nahnevá Európsku úniu?

Radačovský: Treba si položiť otázku a zamyslieť sa: prečo je tu snaha súčasnej vládnej garnitúry meniť zákon o sudcoch a prísediacich, pokiaľ ide o vek odchodu do dôchodku, keď náš súčasný, platný zákon je absolútne štandardný a v súlade so všetkými medzinárodnými záväzkami?

Náš zákon o sudcoch a prísediacich nebol nikdy v Európe, resp. vo svete ani len spomenutý v tom zmysle, že by nespĺňal štandardy. A preto sa pýtam: prečo je také potrebné ho meniť?

Reklama

Ja neviem prečo, nie som politik, a môžem len „konšpirovať“: chce tam azda niekto dosadiť svojich ľudí?

 

Hlavné správy: Čo treba podľa vás urobiť, aby súdnictvo bolo lepšie a neskorumpované?

Radačovský: Hovorí sa teraz o sudcoch, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu. Tu si všimnite jednu vec: všetci sú v Bratislave. Ibaže justícia, to nie je len Bratislava: to je aj množstvo poctivých sudcov po celom Slovensku. Ak sa niekoľko bláznov nechalo obplyvniť Kočnerom, neznamená to, že treba meniť zákon, ale treba urobiť poriadok s tými bláznami.

A teraz si prihrejem svoju polievočku: treba skôr vyzdvihnúť sudcov, ktorí sa nebáli rozhodnúť, ani napriek tlaku. A tie tlaky boli, poviem to úprimne. A nie som sám, takých sudcov je veľa.

Objektívne poviem, možno, keby som bol žil v Bratislave, v centre tých rôznych biznisov a vzťahov, možno aj ja by som sa bol dostal do kontaktu s niekým – zdôrazňujem to slovo „možno“. Chcem tým povedať, že by bolo lepšie uvažovať nad vylúčením prostredia, v ktorom sudcovia existujú, radšej než nad sudcami, ktorí sa dali ovplyvniť prostredím.

Vysvetlím to na jednoduchom príklade. Pamätám sa na časy, keď niektorí občania, povedzme to takto, chodili po koľajniciach a zbierali medené drôty, ktoré tam plnia dôležitú úlohu pri ovládaní výhybiek. Dlho sme si s tým nevedeli rady, policajti ich naháňali, ale situácia bola neudržateľná.

Vtedy, a to sa pochválim, bolo to už dávno, na ktoromsi zasadnutí, kde sa to riešilo, som povedal: „Prečo to riešime týmto spôsobom, že stíhame týchto ľudí a kritizujeme políciu a kadekoho? Vyriešme to tak, že zakážeme zberniam to odkupovať. A ak to tam niekto prinesie, tak radšej stíhajme jeho.“

My dnes chceme riešiť korupčné kauzy v Bratislave – zdôrazňujem, v Bratislave – tým, že zmeníme zákon. Ale radšej zlikvidujme korupčné prostredie a sudcov, ktorí mu podľahli.

 

Reklama

Hlavné správy: V čom má táto vláda podľa vás problém práve s vekom sudcov? Prečo je reč práve o zmene vekovej hranice?

Radačovský: Vidím dve možnosti: môže to byť úprimne myslené, aby neostalo na svojvôli prezidenta, koho nechá a koho nenechá po dosiahnutí veku 65 rokov v úrade. To by mohol byť dobrý, hoci nie príliš rozumný úmysel. Druhá možnosť potom je, že môže ísť o snahu zbaviť sa určitej generácie sudcov – sú to skúsení sudcovia s praxou, z ktorých veľká časť – poviem úprimne, čo si myslím – nie je veľmi spokojná s tým, čo sa v súčasnej dobe deje.

Teraz je tu otázka: bude sa na nich vzťahovať aj retroaktivita? Práve toto bol problém v Poľsku. Tí poľskí sudcovia, ktorí sa sťažovali na Európskej komisii neboli až tak proti tomu, že sa upravil vek odchodu do dôchodku, ako skôr proti tomu, že sa to retroaktívne vztiahlo aj na tých, ktorí, keď nastupovali do funkcie, do toho išli za určitých podmienok, a tie sa zmenili.

 

Hlavné správy: Myslíte si, že táto snaha zmeniť zákon môže byť motivovaná snahou novej moci zlikvidovať nezávislých sudcov?

Reklama

Radačovský: Naozaj sa treba spýtať vlády, čo konkrétne nie je v poriadku s tým zákonom. Čo konkrétne ich vedie k tomu, aby sa snažila zmeniť štandardný, absolútne perfektný zákon. Tam predsa musí byť nejaký zámer, prečo sa snažia znížiť sudcom vek odchodu do dôchodku.

 

Hlavné správy: Ale prečo chcú dostať preč práve starú generáciu?

Radačovský: Akosi sa napríklad vôbec nespomína fakt, že žiadny sudca namočený v korupčnom škandále, ktorý sa vyskytol v súvislosti s Threemou, či v súvislosti so zmenkami, nebol typ sudcu spred roku 1989, ale všetko to boli sudcovia, ktorí nastúpili po roku 1989. Teda tu sa nespreneveril nikto z tých takzvaných „socialistických“ sudcov, boli to ľudia, ktorí prišli až neskôr.

A keď sa teda pýtate, poviem vám úprimne, čo si myslím, že je tomu príčina, hoci sa to asi niekomu nemusí páčiť. V čase, keď ja som končil právnickú fakultu, povolanie sudcu absolútne nebolo atraktívne. Z celého ročníka, končilo nás tuším okolo šesťdesiat, sme do justície odišli dvaja. A aj to si niektorí ťukali na čelo, či sme blázni. Prečo? Pretože vtedy bolo oveľa výhodnejšie ísť robiť podnikového právnika, ktorý automaticky dostal dobrý plat a byt, bolo tam menej práce a celý rad rôznych výhod. Preto bolo v móde radšej ísť na družstvá, štátne majetky alebo za vyšetrovateľov k polícii.

Reklama

Teda do justície išli iba tí, ktorí naozaj chceli byť sudcami. Táto naša stará garnitúra, my sme to brali naozaj ako poslanie. Ale potom prišiel rok 1989. Čo sa stalo: zmenili sa pomery, zanikli družstvá, štátne podniky a množstvo právnikov, ktorí predtým mali lukratívnejšie povolania, zostalo bez práce. Po roku 1990 prišlo do justície množstvo ľudí „z ulice“, ktorých vzťah k tej práci a k sudcovskej prísahe už nebol až taký vrúcny.

Ďalšia vec: sudcovia dostali veľmi dobré platy vzhľadom na ostatné profesie a to povolanie začalo byť atraktívne, to treba úprimne povedať. Lenže súčasne s tým prišiel aj fenomén vybavovania, aby sa človek do justície dostal. Takto sa do justície dostali aj niektoré známe mená, ktoré nebudem menovať. Samozrejme, nie všetci, ale mnohí sa stali sudcami kvôli dobrému platovému ohodnoteniu a spoločenskému postaveniu. A odtiaľ už je iba krôčik k tomu, aby sa človek na veci pozeral týmto spôsobom aj pri rozhodovaní v rámci svojej sudcovskej praxe.

 

Hlavné správy: Myslíte, že aj tieto skutočnosti mali vplyv na skutočnosť, že Bratislava sa stala centrom takzvanej „justičnej mafie“?

Radačovský: Ak v Bratislave úradník prijme úplatok, tak na východe je to možno menej pravdepodobné, pretože je rád, že má postavenie a pekný príjem. Môj kolega zvykne hovoriť: ak som sudcom v Bardejove alebo v Svidníku, tak som niekto; ale úplne iné je byť sudcom v Bratislave, pretože tam je spôsob a štandard života celkom iný.

Keď sa tieto faktory zrátajú, potom sa netreba čudovať tomu, že v Bratislave sa vyskytli tie prípady, ktoré sa vyskytli. Veď prečo to takto nie je aj v Banskej Bystrici, v Prešove? A nie je to iba tým, že v Bratislave ide o viac: my sme napríklad v Poprade robili aj oveľa väčšie kauzy, pozemkové a iné, ako sú nejaké zmenky alebo Kočner. A sme na Threeme? Nie sme.

 

Reklama

Hlavné správy: Ste nezávislý europoslanec, proti nikomu neútočíte, a napriek tomu je veľa ľudí proti vám, médiá vás ignorujú. Nie ste v televízii, nepozývajú vás do diskusií. Prečo?

Radačovský: Lebo si myslia, že ja som proti niekomu. Ale ja nie som proti nikomu! Stretám sa s tým, že mi niekedy hovoria: „Rozhodli ste proti Kiskovi.“ Lenže ja som nerozhodol proti Kiskovi – ja som rozhodol v mene Slovenskej republiky, v mene všetkých občanov, v zmysle zákona. A mne je jedno, či v tej kauze figurovalo meno Kiska, Fico alebo akékoľvek iné.

Podľa môjho názoru, vo vzťahu ku mne je tu tiež problém osobnej a politickej slobody. Nepodlieham žiadnej politickej strane, žiadnej politickej frakcii, teda môžem vysloviť akýkoľvek svoj názor, ktorý uznám za vhodný. Mám svojský názor na dianie vo východnej Európe, mám svojský názor na zbrojenie vo svete a ono je to v živote tak, že slobodu človeku závidí každý, kto sa musí podriadiť určitým pravidlám zoskupenia, v ktorom funguje.

Mám šesťdesiatšesť rokov a ja naozaj nemám čo iné sledovať tým, ak úprimne poviem, čo si myslím. Nemám žiadne politické ambície, a preto nepredstavujem pre nikoho žiadne ohrozenie. Lenže pre niektorých ľudí je nepochopiteľné, že hovorím svoje názory otvorene a bez toho, aby som od toho do budúcnosti niečo očakával.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali