Europoslanec Goerens navrhuje pre Britov pridružené občianstvo EÚ po brexite

Europoslanec Goerens navrhuje pre Britov pridružené občianstvo EÚ po brexite

Brusel 6. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Štefan Puškáš)

 

Európska únia by mala ponúknuť pridružené občianstvo tým občanom Spojeného kráľovstva, ktorí si chcú aj po brexite zachovať väzby na EÚ. Domnieva sa to luxemburský europoslanec Charles Goerens, ktorý pred niekoľkými dňami podporil aj vznik europarlamentnej pracovnej skupiny Európski občania

Goerens, ktorý je členom liberálov a demokratov v EP (ALDE), upozornil, že od vlaňajšieho novembra, keď svoju iniciatívu oznámil, dostal už niekoľko tisíc e-mailov od britských občanov, ktorí majú pocit, že v súvislosti s výsledkom referenda o brexite stratili svoju európsku identitu.

Reklama
Na archívnej snímke luxemburský europoslanec Charles Goerens

Aj preto je členom skupiny Európski občania, ktorá funguje naprieč celým politickým spektrom v EP a jej cieľom je skúmať, či britské ministerstvo vnútra obmedzuje práva občanov z iných členských krajín EÚ žijúcich v Británii ešte pred samotným brexitom.

“Som stále presvedčený, že EÚ by mala ponúknuť pridružené občianstvo tým, ktorí si chcú udržať vzťahy s Úniou. Je dôležité, aby EÚ bránila práva svojich občanov žijúcich v Británii pred akýmkoľvek diskriminačným správaním zo strany úradov,” uviedol poslanec v správe pre médiá.

Reklama

Goerens je zodpovedný za dodatok č. 882 – čiže pridruženého občianstva – k návrhu správy Európskeho parlamentu, ktorú zostavil vyjednávač EP pre brexit Guy Verhofstadt. Poslanec presadzuje názor, že EÚ by sa aj po brexite mala udržať blízke vzťahy s Britániou podľa modelu Švajčiarska, Nórska alebo Islandu.

Internetový spravodajský server EurActiv v staršom rozhovore s Goerensom upozornil, že jeho návrh naráža aj na kritiku, keď napríklad konzervatívny britský europoslanec Andrew Bridgen tento nápad označil za “pokus rozdeliť britských občanov do dvoch kategórií a oslabiť výsledok referenda”.

“Európa nie je budovaná len na základe svojich členských štátov, je to aj o jej občanoch ako takých. To je dôvod, prečo som predstavil tento návrh. Nikdy, ani v tých najdivokejších snoch, by som nečakal také veľké ohlasy,” priznal pre EurActiv.

Vysvetlil, že jeho návrh nie je zameraný na Britániu, ale na právny systém EÚ, pričom pridružené občianstvo by malo byť ponúknuté tým ľuďom, ktorí “sa cítia súčasťou európskeho projektu”. Podľa jeho slov potenciálni žiadatelia z Británie budú musieť podpísať vyhlásenie, že budú dodržiavať európske myšlienky a základné európske hodnoty.

“Nemyslím si, že niekto ako Nigel Farage, ktorý urobil všetko pre to, aby dostal preč Spojené kráľovstvo z Európskej únie, sa bude uchádzať o takúto schému,” skonštatoval Goerens.

Reklama

Poslanec priznal, že návrh, aby Briti – tí, ktorí chcú – mohli byť občanmi Únie aj mimo politického názoru svojej domovskej krajiny, si vyžaduje zmenu základnej legislatívy EÚ, na čo je potrebný jednomyseľný súhlas všetkých vlád a parlamentov členských krajín EÚ.

“O tejto myšlienke by sa malo aspoň diskutovať. Návrh je už vonku a zaznamenal veľké odozvy. Nikdy v mojom politickom živote som nevidel ľudí tak nadšených za niečo a nedostal toľko podporných e-mailov zo zahraničia,” opísal situáciu Goerens.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali