Európa je vazalom USA, nemá schopných lídrov a rozpadáva sa, tvrdí Eduard Chmelár

Európa je vazalom USA, nemá schopných lídrov a rozpadáva sa, tvrdí Eduard Chmelár

Bratislava 16. mája 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Evan Vucci)

 

Podľa politického analytika Eduarda Chmelára Európskej únii chýbajú lídri, ktorí by ju dôstojne reprezentovali na poli najväčších svetových hráčov. Vo vzťahu k Spojeným štítom podľa neho EÚ nie je rovnocenným partnerom, ale skôr vazalom

Na snímke Donald Trump

Chmelár argumentuje vyhrážkami Spojených štátov, ktoré v uplynulých dňoch adresovala Trumpova administratíva predstaviteľom EÚ pre ich plány na posilnenie európskej obrannej spolupráce. “Jjasne dokazujú, že skutočným cieľom tlaku na zvyšovanie zbrojenia nie je naša bezpečnosť, ale zákazky pre americké zbrojárske firmy.”

Reklama

“Ako vyplýva zo správy francúzskej tlačovej agentúry AFP, prezident USA poslal 1. mája Európskej únii ostré varovanie, že jej plány na posilnenie spoločnej európskej obrany môžu „zničiť desaťročia transatlantickej spolupráce“ rozumej zabrániť Spojeným štátom zúčastniť sa na európskych zbrojárskych projektoch. V sprievodnom liste k varovaniu, ktorý AFP takisto získala, sa veľvyslanec USA pri EÚ Gordon Sondland dokonca vyhráža sankciami a veľmi nediplomaticky šéfku európskej diplomacie Federicu Mogheriniovú žiada o urýchlenú odpoveď: “Ocenil by som vašu odpoveď do 10. júna 2019,” napísal Sondland jazykom, ktorý európskych predstaviteľov pobúril,” upozornil Eduard Chmelár, ktorý nedávno kandidoval na post prezidenta SR.

Mogheriniová sa podľa neho rýchlo poponáhľala s vyhlásením pre médiá, že EÚ pripravuje pre amerických priateľov „vyčerpávajúcu odpoveď“ a že únia zostane otvorená amerických výrobcom v zbrojárskom priemysle. “Dúfam, že sa takýmto krokom sankciám budeme môcť vyhnúť,” varoval Sondland. Na opačnej strane Atlantiku sa podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič rozplýva nad „veľkorysým privítaním“, ktoré sa mu dostalo od Donalda Trumpa a bez akýchkoľvek podmienok, bez toho, že by čo i len vyjednával o zastavení plánovaných ciel, ktoré chce Washington uvaliť na európske firmy, sľubuje americkému prezidentovi, že Európa bude od USA kupovať drahý a ekologicky škodlivý skvapalnený plyn, ktorý má vraj prispieť k „vyššej energetickej bezpečnosti EÚ“.

Reklama

“Pozorujúc týchto byrokratov s vazalskou mentalitou sa nedá vyhnúť otázke: má vôbec Európa lídrov schopných ochrániť jej záujmy? Francúzsky prezident Macron (z ktorého kancelárie pravdepodobne cielene unikol výhražný list USA) je doma nepopulárny a v európskom zahraničí zrádzaný vlastnými spojencami.”

Podľa Chmelára je smiešne, keď sa Peter Pellegrini cíti výnimočne, že si mohol pár minút posedieť v Oválnej pracovni Bieleho domu a nasľuboval pritom aj to, na čom sa vláda nedohodla, keď o pár dní prijal Donald Trump maďarského autokratického premiéra Viktora Orbána a poďakoval mu za „vynikajúcu prácu“.

Chmelár ďalej napísal, že Česká republika nie je schopná pokryť liečbu chorých detí zo štátneho rozpočtu, ale podpísala najväčší vojenský obchod v histórii svojej armády, v rámci ktorého kúpi od Spojených štátov vrtuľníky za dvojnásobnú cenu, ako by podľa expertov stáli tie isté stroje z iných štátov. “Aj za to si Babiš vyslúžil prijatie u Trumpa. Spojené štáty vedome rozdeľujú Európu a my sa na tejto podradnej hre vedome zúčastňujeme.”

“V hre je samozrejme aj vojenská zmluva s USA. Kým docent Právnickej fakulty UK Branislav Fábry v analýze pripomína, že „vďaka aktivistom ako E. Chmelár a čestnému postoju niektorých politikov SNS sa o tejto dôležitej téme dozvedela aj verejnosť“, minister Lajčák sa čoraz viac zamotáva do vlastných lží.”

Dodal, že keď kotlebovci vyrukovali s dohadmi z uzavretého zasadnutia parlamentného výboru, že NATO pripravuje vojenskú provokáciu proti Rusku a šéf našej diplomacie to označil za klamstvo – kto mu uverí, keď to isté tvrdil aj o rokovaní o americkej vojenskej prítomnosti na Slovensku? „Keď to nevadilo Maďarom, prečo by to malo vadiť nám?“ argumentoval Jozef Tiso v slovenskom sneme v prospech Ochrannej zmluvy s Veľkonemeckou ríšou. “Takú istú logiku dnes používal Miroslav Lajčák vo vzťahu k vojenskej zmluve s USA. Táto dohoda jednoducho nie je pre nás výhodná v žiadnom prípade. Úprimnejšie to povedal veliteľ armády na Srí Lanke generál Mahesh Senanayake, ktorý sa postavil proti dohode o obrane so Spojenými štátmi so slovami: „Ako môžeme túto dohodu podpísať? Nesúhlasíme s jej obsahom. Je to ako previesť váš majetok na inú osobu a spáchať samovraždu. Táto dohoda by podkopala našu suverenitu.“.”

Reklama

“Európa sa dostáva do čoraz väčšieho područia Spojených štátov. Nesleduje vlastné záujmy. Neformuluje vlastné ciele. Podriaďuje sa diktátu Washingtonu, ktorý sa už neštíti otvorených vyhrážok. Tí politici, ktorí tak radi zdôrazňujú, že sú proeurópski, sú v skutočnosti proamerickí. Podporujú posilňovanie americkej vojenskej prítomnosti v Európe namiesto vybudovania spoločnej európskej obrany. Zastavme to, kým je čas. Európa sa správa nedôstojne, postavme ju na nohy a osloboďme ju od amerického vplyvu.”

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali