EÚ sa predbežne dohodla na zmrazení majetku 18 Ukrajincov

EÚ sa predbežne dohodla na zmrazení majetku 18 Ukrajincov

Brusel 5. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podobné kroky urobili minulý týždeň Rakúsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko, ktoré zmrazili majetok a bankové účty 20 Ukrajincom vrátane Viktora Janukovyča

Na snímke Oleh Ťahnybok (vľavo), Vitalij Kličko (uprostred) a Arsenij Jaceňuk

Členské štáty Európskej únie sa v utorok predbežne dohodli na zmrazení majetku 18 Ukrajincov. Urobili tak na žiadosť novej vlády v Kyjeve, podľa ktorej zmizli zo štátnej pokladnice miliardy dolárov.

Reklama

Konečné rozhodnutie by malo padnúť v nasledujúcich dňoch, píše agentúra Reuters. Podobné kroky podľa nej urobili minulý týždeň Rakúsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko, ktoré zmrazili majetok a bankové účty 20 Ukrajincom vrátane zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča a jeho syna.

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk minulý týždeň vo štvrtok obvinil Janukovyča z vykradnutia štátnej pokladnice a informoval, že zmizli aj prijaté úvery vo výške 37 miliárd dolárov. Podľa Jaceňuka za ostatné tri roky odišlo zo štátnych finančných prostriedkov na zahraničné offshorové účty 70 miliárd dolárov.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Návrh zákona z dielne SNS na prenos rekreačných poukazov z detí na seniorov ocenila Jednota dôchodcov Slovenska (JDS). JDS o tom informovala vo štvrtok. Parlament by mal tento návrh prerokovať na aktuálnej schôdzi.

13:36

Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sa môžu v júni znížiť, ale zostanú dostatočne reštriktívne tak dlho, ako to bude potrebné. Vyhlásil to vo štvrtok viceprezident ECB Luis de Guindos.

13:35

Geopolitické konflikty, ako sú vojny na Ukrajine a Blízkom východe, predstavujú podľa štátov združených v skupine G7 vážne riziko pre svetové hospodárstvo. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G7 po zasadnutí vo Washingtone v spoločnom vyhlásení v stredu (17. 4.) opäť apelovali na Rusko, aby ukončilo agresiu proti Ukrajine. Tým by zároveň odstránilo jeden z najväčších zdrojov neistoty, ktorá má negatívny vplyv na medzinárodný obchod, dodávateľské reťazce a ceny surovín.

13:35

Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok ráno vrátili do budovy Európskej rady v Bruseli, aby pokračovali v ekonomickej časti mimoriadneho dvojdňového samitu. Témou ich rokovaní je hospodárska budúcnosť EÚ s dôrazom na ochranu jednotného trhu, budovanie únie kapitálových trhov a konkurencieschopnosť

13:34

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

13:34

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na Ukrajine a zníženie nerovnováhy v obchode. Vývoz čínskeho tovaru do Európskej únie (EÚ) totiž vlani prevýšil dovoz z bloku do Číny o 291 miliárd eur. Nie je pritom jasné, či niečo dosiahne na oboch frontoch.

13:32

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vo štvrtok žiadal zavedenie ďalších sankcií voči Iránu za víkendový útok na Izrael a konkrétnu pomoc pre Ukrajinu.

13:20

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken upozornil na naliehavú potrebu schválenia ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu v americkom Kongrese. Spravil tak počas stretnutia so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom.

Antony Blinken, Dmytro Kuleba stretnutie Rady NATO - Ukrajina
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
13:19

Ukrajina oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014.

13:19

Kremeľ uviedol, že ďalší americký balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na bojisku.

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali