Elon Musk obviňuje spoločnosť Apple z vyhrážania sa

Elon Musk obviňuje spoločnosť Apple z vyhrážania sa

Washington 29. novembra 2022 (HSP/theguardian/Foto:TASR/AP-Susan Walsh)

 

Elon Musk obvinil spoločnosť Apple, že hrozí odstránením Twitteru zo svojho App Store bez toho, aby uviedla dôvod pre túto platformu sociálnych médií, píše The Guardian

Elon Musk
Na snímke miliardár Elon Musk

Nový majiteľ Twitteru tiež uviedol, že výrobca iPhonov zastavil reklamu na Twitteri, čo ho podnietilo k otázke, či technologická skupina nenávidí slobodu prejavu.

Reklama

Musk odhalil potenciálny zákaz App Store v sérii tweetov v pondelok. Na Twitteri napísal: “Spoločnosť Apple tiež pohrozila, že Twitter nezverejní vo svojom obchode App Store, ale nechce nám povedať prečo.”

Musk zrejme potvrdil, že moderovanie obsahu Twitteru je pre spoločnosť Apple problém. Na otázku jedného z novinárov, či Apple “ohrozuje prítomnosť Twitteru v App Store alebo inak požaduje moderovanie”, Musk odpovedal “áno”.

Reklama

Spoločnosť Apple bola kontaktovaná so žiadosťou o komentár.

Začiatkom tohto mesiaca bývalý vedúci oddelenia dôveryhodnosti a bezpečnosti spoločnosti Twitter, ktorý odstúpil v súvislosti s Muskovým prevzatím spoločnosti za 44 miliárd USD, varoval pred “katastrofálnym” vylúčením z obchodov s aplikáciami spoločností Apple a Google. Yoel Roth v denníku New York Times napísal, že akékoľvek vyradenie z týchto obchodov s aplikáciami by “sťažilo prístup k službám Twitteru miliardám potenciálnych používateľov”. V usmerneniach spoločnosti Apple pre aplikácie sa uvádza, že spoločnosť odmietne aplikácie “pre akýkoľvek obsah alebo správanie, ktoré je podľa nás za hranicou”.

Začiatkom tohto mesiaca Phil Schiller, ktorý vedie App Store spoločnosti Apple, vymazal svoje konto na Twitteri, čo okamžite vyvolalo špekulácie, že Muskov obchodný vzťah s kľúčovým distribútorom aplikácií Twitter sa stáva napätým.

Spoločnosť Apple obnovila pravicovú sociálnu sieť Parler, ktorú získal americký raper Ye, v roku 2021 po tom, ako aplikácia aktualizovala svoj obsah a postupy moderovania, uviedli vtedy v spoločnosti.

Hodinu pred zverejnením hrozby App Store Musk tiež tvrdil, že spoločnosť Apple väčšinou zastavila reklamu na Twitteri. Na Twitteri napísal: “Apple väčšinou zastavil reklamu na Twitteri. Nenávidia v Amerike slobodu prejavu?” Následne označil generálneho riaditeľa spoločnosti Apple Tima Cooka a spýtal sa, “čo sa to tu deje”.

Reklama

Podľa spoločnosti Pathmatics, ktorá sa zaoberá meraním reklamy, spoločnosť Apple v období od 10. novembra do 16. novembra vynaložila na reklamu na Twitteri približne 131 600 USD, čo je menej ako 220 800 USD v období od 16. októbra do 22. októbra, teda týždeň pred Muskovým uzavretím dohody o Twitteri.

Musk si vo štvrtok na Twitteri uťahoval aj z až 30 % poplatku, ktorý spoločnosť Apple účtuje vývojárom softvéru za nákupy v aplikáciách, pričom Musk zverejnil meme, v ktorom naznačil, že je ochotný “ísť do vojny” so spoločnosťou Apple namiesto toho, aby platil províziu.

Musk, ktorý sa sám označuje za “absolutistu slobody prejavu”, znepokojil inzerentov, ktorí sa obávajú, že umožní šírenie nenávistných prejavov na Twitteri. Mnohé veľké firemné mená vrátane General Motors a Chipotle pozastavili výdavky na Twitteri. Ich postoj posilnila nepodarená revízia overovacej služby Twitteru, ktorá viedla k tomu, že sa na platforme objavilo množstvo falošne vydávajúcich sa účtov.

Minulý týždeň Musk oznámil “všeobecnú amnestiu” pre trvalo pozastavené účty na Twitteri, čím pripravil pôdu pre návrat takých osobností, ako je Steve Bannon, bývalý poradca Donalda Trumpa, a Katie Hopkinsová, pravicová komentátorka zo Spojeného kráľovstva. Musk už obnovil Trumpov účet, hoci bývalý americký prezident ho od svojho návratu na Twitter ešte nepoužíva.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali