Eduard Chmelár: “Žiadam Korčoka, aby prestal rozdúchavať národnostné vášne a zhoršovať slovensko-maďarské vzťahy!”

Eduard Chmelár: “Žiadam Korčoka, aby prestal rozdúchavať národnostné vášne a zhoršovať slovensko-maďarské vzťahy!”

Bratislava 5. augusta 2021 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Ku včerajšej výzve šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka (nom. SaS) Maďarsku zareagoval politický komentátor Eduard Chmelár, ktorý upozornil, že slovenský minister svojimi vyjadreniami pomáha rozdúchavať národnostné vášne.

Eduard Chmelár
Na snímke bývalý kandidát na post prezidenta SR Eduard Chmelár

Chmelár uviedol, že žiada Ivana Korčoka, aby prestal rozdúchavať národnostné vášne a zhoršovať slovensko-maďarské vzťahy. “Takto stručne by som mohol zareagovať na demagogickú výzvu ministra zahraničných vecí SR, na ktorú sa nechal nachytať nejeden slovenský nacionalista. Je však dôležité, aby sme vysvetlili kontext toho, prečo sa nominant SaS správal tak ako sa správal a prečo považujem jeho opakované ataky smerom k Budapešti za nešťastné.”

Reklama

Politológ vysvetlil, že v prvom rade, Ivan Korčok nie je nijaký slovenský národovec brániaci svoju domovinu. “Je to oportunistický politik schopný slúžiť komukoľvek, ktorý by mohol dostať prezývku „slovenský Fouché“ (sčítaným čitateľom nemusím vysvetľovať význam toho prirovnania). Hlavný dôvod, prečo zaútočil na predsedu maďarského parlamentu nie je v tom, že by chcel brániť slovenské národné záujmy, ale v tom, že Maďarsko je tŕňom v oku bruselských elít a Korčok sa im chce takto zavďačiť.”

“Stačí si uvedomiť, že niečo podobné by si nikdy nedovolil voči najvyšším predstaviteľom Európskej únie či USA – alebo si viete predstaviť, ako práve on bráni skutočné narušovanie suverenity zo strany americkej ambasády? Po druhé, jeho ostré slová neboli určené maďarskej strane. Je trápne a z hľadiska diplomatického protokolu neprípustné, aby šéf slovenskej diplomacie dával odkazy cez Dunaj prostredníctvom facebooku. Ivan Korčok si nepredvolal maďarského veľvyslanca, neodovzdal Maďarsku nótu, nekontaktoval šéfa maďarskej diplomacie Pétra Szijjárta, ale napísal – status. Dostal zaň veľa lajkov, a tým pre neho celá záležitosť zhasla. Ale nemala by sa skončiť pre nás.”

Reklama

Eduard Chmelár dodal, že slovensko-maďarské vzťahy sú najlepšie v histórii. “A objektívne treba povedať, že sa o to postaral najmä bývalý premiér Robert Fico, ktorý hral síce počas svojej prvej vlády maďarskou kartou rovnako ako Ivan Korčok, ale potom veľmi rýchlo pochopil, že sa s Viktorom Orbánom potrebujú. Prítomnosť Mostu-Híd a SNS vo vláde pri tom zohrávala len okrajovú úlohu, lebo Orbán nikdy nepovažoval Bugárových ľudí za „skutočných Maďarov“. Andrej Danko si však so svojím maďarským partnerom na poste predsedu parlamentu veľmi rozumel, a to napriek tomu, že László Kövér je ultranacionalista a miestami až šovinista.”

“Pred desiatimi rokmi sa pre české Hospodářské noviny vyjadril, že „každý slovenský politik je trochu ako Slota“. Po dobudovaní priehrady v Gabčíkove sa nechal počuť, že slovenská strana brutálne zmenila hranice a naznačil, že Maďarsko by v tomto prípade mohlo použiť vojenské riešenie. Jeho účasť na pohrebe maďarského fašistického politika pobúrila svetovú verejnosť a Izrael ho vyhlásil za personu non grata. Ženy zasa rozhnevalo jeho vyjadrenie „Chcel by som, aby naše dcéry pochopili, že najvyššou formou ich sebarealizácie je dať nám vnúčatá“. Nie je to teda človek, ktorého by sme mohli vnímať na Slovensku pozitívne.”

Napriek tomu podľa Chmelára Korčokova reakcia na Kövérove slová v Šamoríne bola prehnaná. “Ak nechcem povedať, že hysterická. Deportácie Maďarov po druhej svetovej vojne z územia Slovenska nie je „dávno uzavretá téma“, ako cynicky vyhlasuje šéf slovenskej diplomacie, ale veľmi bolestivá a otvorená kapitola dejín našich občanov maďarskej národnosti.”

Uviedol, že s ministrom Korčokom môžeme súhlasiť v tom, že akékoľvek úvahy o revízii povojnového usporiadania či zrušení Benešových dekrétov sú neprípustné – a maďarská vláda by mala vedieť, že v tomto existuje na slovenskej politickej scéne absolútny konsenzus a nemala by sa pokúšať na niečo také ani pomyslieť, nieto provokovať. “Čo je však úplne legitímne je otvorene hovoriť o násilí a nespravodlivosti, ktorá sa páchala na južnom Slovensku v povojnových rokoch. Keď dedinu obkľúčila armáda, vyhlásila do ampliónov, že si môžete zobrať malý batôžtek, máte desať minút na to, aby ste opustili svoje domovy a naložili vás do dobytčiakov iba preto, že máte maďarskú národnosť – takúto krivdu nemôžeme odbiť mávnutím ruky, akoby sa nás to netýkalo.”

“Iste, nie je nám príjemné, že maďarskí štátni predstavitelia si robia z hraníc korzo a bez pozvania a zvyčajných diplomatických zvyklostí navštevujú územia okolitých štátov. Boli by sme však v tejto otázke v oveľa silnejšom postavení, keby sa našiel štátnik, ktorý by sa našim Maďarom – našim vlastným občanom! – ospravedlnil za príkoria, ktoré im spôsobil vtedajší režim. Stačí tak málo – namiesto priživovania sa na nacionalistických vášňach (ako to dnes urobil Boris Kollár) by mal slovenský parlament prijať vyhlásenie (podobné tomu, ktoré adresoval židovským spoluobčanom), v ktorom by vyjadril aspoň ľútosť nad krivdami spáchanými na nevinnom obyvateľstve maďarskej národnosti.”

Reklama

Chmelár na sociálnej sieti zverejnil ospravedlnenie Maďarom: “Drahí naši maďarskí bratia a sestry, prepáčte. Vaše vyhnanie z domovov bolo neprípustným aktom kolektívnej viny, ktorú odmietam. Zdieľam vašu bolesť i pocity krivdy a urobím všetko preto, aby už nikto nespochybňoval vaše miesto v slovenskej spoločnosti. Vaša kultúra i pracovitosť sú jej nenahraditeľným obohatením.”

“Želám si, aby sme bok po boku tvorili spoločnú budúcnosť, aby sme si nekolíkovali zem pamätníkmi vzájomných krívd, ale aby sme budovali mosty priateľstva a zmierenia. Naši dedovia to ešte nedokázali, ale verím, že my to zvládneme. Chráňme sa politikov, ktorí nás rozoštvávajú a živia sa rozdúchavaním nenávisti. Tam, kde sa nedarí vám, nemôže sa dariť ani nám. Pred niekoľkými storočiami sme spoločne statočne bojovali a vykrvácali pri obrane Európy proti hrozbe osmanskej rozpínavosti. Buďme dobrými susedmi a spoľahlivými spojencami aj dnes a nenechajme sa rozoštvať záujmami veľmocí.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali