Útočník zastrelil v priamom prenose dvoch reportérov. Sám zomrel v nemocnici

Útočník zastrelil v priamom prenose dvoch reportérov. Sám zomrel v nemocnici

Moneta 26. augusta 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Vester Lee Flanagan II/Twitter)

 

K incidentu došlo v nákupnom centre v Monete

Generálny riaditeľ televíznej stanice WDBJ v americkom štáte Virgínia Jeffrey A. Marks oznámil, že dvaja členovia jej televízneho štábu boli dnes smrteľne postrelení počas vysielania v meste Moneta v strednej časti Virgínie. Šéf televízie identifikoval dvoch usmrtených ako reportérku Alison Parkerovú a kameramana Adama Warda, informovala tlačová agentúra AP.

Reklama

Televízna stanica na Twitteri a v článku na svojej webovej stránke napísala, že k incidentu došlo v nákupnom centre v Monete. Dodala, že polícia je na mieste činu a trestný čin vyšetruje. Televízna stanica sídli v meste Roanoke vo Virgínii a vysiela pre juhozápadnú a strednú časť tohto štátu. Mesto Moneta sa nachádza juhovýchodne od Roanoke.

Guvernér amerického štátu Virgínia Terry McAuliffe oznámil, že podozrivý páchateľ smrtiacej streľby je už identifikovaný – ide o nahnevaného súčasného alebo bývalého zamestnanca televíznej stanice. Polícia prenasleduje podozrivého, ktorý sa pohybuje vo vozidle. Uviedli to televízia WTVR, pobočka spravodajskej stanice CBS News, a tiež rozhlasová stanica WTOP.

Reklama

Medzitým hovorca televízie WDBJ Mike Morgan poskytol ďalšie podrobnosti o zabitých novinároch. Dvadsaťsedemročný Ward, akčný človek, bol zasnúbený s produkčnou tejto televízie Melissou Ottovou. V televízii pracoval štyri roky.

Pri streľbe o 6.45 h miestneho času (12.45 h SELČ) v nákupnom centre, s výhľadom na umelo vytvorené jazero, zahynula aj 24-ročná reportérka Parkerová, ktorej priateľom bol moderátor stanice Chris Hurst. Ten na Twitteri napísal, že hoci svoj vzťah nezverejnili, boli do seba zamilovaní a nedávno sa nasťahovali do spoločného bytu. “Chceli sme sa vziať. Práve sme oslávili jej 24. narodeniny,” dodal moderátor.

 

Strelecom bol 41-ročný Vester Flanagan

Polícia prenasledovala podozrivého a ešte pred poludním miestna pobočka televízie ABC a stanica CNN informovali, že podozrivý páchateľ havaroval, má strelné poranenie a vo veľmi kritickom stave ho previezli do nemocnice.

Reklama

Podozrivý bol identifikovaný ako 41-ročný Vester Flanagan, napísali tlačové agentúry AP a Reuters. Polícia spresnila, že podozrivý zišiel autom z cesty, keď ho prenasledovali, a havaroval. Našli ho so strelným poranením. Hovorkyňa polície štátu Virgínia informovala, že podozrivý je v ohrození života.

Po streľbe na novinárov niekto, kto podľa vlastných slov zločin nafilmoval, zverejnil video na internete – zdalo sa, že bolo nakrútené z pohľadu strelca. Videá boli zverejnené na účte na Twitteri a na Facebooku, ale čoskoro boli odtiaľ odstránené. Jedno video jasne zachytávalo ručnú strelnú zbraň, pričom filmujúca osoba sa približovala k televíznej reportérke Alison Parkerovej.

Streľba sa odohrala, keď reportérka robila naživo vysielané interview so ženou o rozvoji turistického ruchu pri príležitosti 50. výročia vybudovania jazera Smith Mountain Lake. Ozvali sa výstrely a kameraman Ward cítil, že jeho kamera padá na zem, ale utekal preč. Záber kamery zachytil rozmazane muža v tmavom oblečení, ako pozerá do kamery a v pravej ruke drží zbraň.

 

Muž obvinil televíziu a jej zamestnancov z rasovej diskriminácie 

Reklama

Podozrivého vraha vyhlásili v nemocnici za mŕtveho. S odvolaním sa na políciu štátu Virgínia o tom informoval denník Washington Post. Generálny riaditeľ televíznej stanice WDBJ označil predtým podozrivého za nešťastného, nahnevaného muža, ktorého nakoniec prepustili.

Šéf televízie popoludní nakrátko vystúpil vo vysielaní a rozprával o podozrivom 41-ročnom Vesterovi Flanaganovi, ktorý na obrazovke vystupoval pod menom Bryce Williams. Marks vysvetlil, že Flanagana zamestnali pred niekoľkými rokmi ako reportéra po tom, ako krátky čas strávil mimo oblasti televízneho spravodajstva.

Generálny riaditeľ dodal, že muž mal povesť človeka, s ktorým sa ťažko spolupracuje. “Nakoniec sme ho po mnohých incidentoch spôsobených jeho hnevom prepustili. Nevzal to veľmi dobre,” uviedol Marks.

Keď Flanagana prepustili, polícia ho musela vyviesť z budovy televízie. Flanagan obviňoval ostatných zamestnancov z rasovo podfarbených komentárov na svoju adresu a podal aj sťažnosť na federálny úrad, ktorý sa zaoberá porušovaním práv zamestnancov na pracoviskách (EEOC). Marks však dodal, že tieto obvinenia sa nepotvrdili. Sťažnosť bola teda zamietnutá.

Flanagan zostal po prepustení zo zamestnania v meste a občas naňho pracovníci televízie narazili.

Pri dnešnej rannej streľbe utrpela zranenia aj žena, s ktorou robila reportérka Alison Parkerová interview ako s miestnou predstaviteľkou pre ekonomický rozvoj. Ženu, Vicki Gardnerovú, museli operovať. Po zákroku je v stabilizovanom stave.

Flanagana našla polícia po dlhom prenasledovaní v havarovanom aute so strelným poranením. Previezli ho do nemocnice, kde sa nachádzal vo veľmi kritickom stave. Podľa najnovšej informácie zomrel.

AP informovala, že podozrivý zažaloval bývalého zamestnávateľa pre obvinenia z rasovej diskriminácie v marci 2000 na severe štátu Florida. V žalobe sa uvádzalo, že produkčný ho v roku 1999 nazval “opica” a zamestnanci podobne nazývali aj ďalších černošských kolegov.

Flanagan tiež v žalobe tvrdil, že nemenovaný belošský nadriadený vyhlásil, že černosi sú leniví, lebo nevyužili štipendiá a teda možnosť študovať na univerzite.

Televízia vo všeobecnosti odmietla tieto obvinenia z diskriminácie a uviedla, že mala legitímne a oprávnené dôvody na ukončenie pracovného pomeru s Flanaganom – zlý pracovný výkon, nevhodné správanie voči spolupracovníkom, odmietanie plniť príkazy, používanie nadávok a rozpočtové dôvody.

Reklama

Biely dom vyhlásil, že dnešná streľba dokazuje, že násilie páchané strelnými zbraňami je v Spojených štátoch už príliš bežné, a preto treba podniknúť kroky na sprísnenie zákonov o zbraniach. “Toto je ďalší príklad násilia páchaného strelnými zbraňami, ktoré je až príliš bežné,” uviedol podľa tlačovej agentúry DPA hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Hovorca vyzval americký Kongres, aby sa znovu začal zaoberať opatreniami na reguláciu strelných zbraní, ktoré presadzoval prezident Barack Obama po masakre z roku 2012 na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ale vtedy ich zákonodarcovia odmietli. “Sú veci, ktoré diktuje zdravý rozum a ktoré môže urobiť iba Kongres, aby sa obmedzilo násilie páchané strelnými zbraňami,” dodal Earnest.

 

Motív strelca nie je známy

Šerif okresu Franklin na tlačovej konferencii uviedol, že podozrivý Vester Flanagan (41) zomrel v nemocnici Inova Fairfax na severe Virgínie o 13.26 h miestneho času (19.26 h SELČ).  Overton podľa tlačovej agentúry AP dodal, že polícia ešte nepozná motív strelca. Šerif dodal, že vyšetrovanie bude dlhé.

Reklama

Video si môžete pozrieť tu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali