Dve muchy jednou ranou? Poľsko navrhlo zvýšiť počet tankov k obrane pred Ruskom a IS

Dve muchy jednou ranou? Poľsko navrhlo zvýšiť počet tankov k obrane pred Ruskom a IS

Mníchov 19. februára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Alik Keplicz)

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa domnieva, že Európa potrebuje viac tankov, aby sa ubránila pred Ruskom a teroristickou organizáciou„Islamský štát“.

Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki

Premiér to oznámil behom svojho vystúpenia na Mníchovskej konferencii o bezpečnosti.

Reklama

„Potrebujeme viac vzájomnej spolupráce. Potrebujeme viac tankov a menej analytických centier, ktorých máme i tak dosť. Ide o to, že musíme viac jednať než hovoriť, vzhľadom k súčasnému hybridnejšiemu dialógu, ktorý nám vnucujú niektorí hráči, ako je IS a Rusko,” povedal poľský premiér na konferencii.

Dodal, že obrana hraníc má byť jednou z priorít Európy, pokiaľ „chce postupovať ďalej”.

Reklama

„Pre mňa je silná Európa — Európa s najlepším obranným sektorom, s tesnejšou spoluprácou a s väčšou obranou hraníc,” zdôraznil Mateusz Morawiecki.

Podľa slov poľského premiéra Rusko zaradilo tému informačnej vojny „do programu dňa európskej a svetovej politiky”. „Keď hovoríme o európskej bezpečnosti, musíme chápať, že ruská otázka prestáva byť otázkou len strednej a východnej Európy, táto otázka vyvstáva pred celou Európou a NATO,” dodal Morawiecki a vyzval všetky krajiny NATO, aby plnili záväzky, týkajúce sa vyčlenenia (prostriedkov vo výške) dvoch percent HDP na obranu.

 

„Bojovať sa nechystajú”

Doktor politických vied, profesor Moskovskej štátnej univerzity Andrej Manojlo, je presvedčený, že Poľsko v skutočnosti neplánuje bojovať s Ruskom, pretože chápe reálne rozmiestnenie síl.

Reklama

„V Poľsku väčšinou nesedia hore hlúpi ľudia. Veľmi dobre chápu, že v prípade reálneho konfliktu s takýmto vojenským gigantom, ako je Rusko, bude Poľsko rozdrvené veľmi rýchlo. Je jasné, že nechcú s nikým bojovať ani sa brániť. Chcú zarábať peniaze. A vysávať ich z tých, kto je pripravený za túto záležitosť platiť,” domnieva sa politológ.

Podľa jeho slov chce Poľsko umiestnením nových základní na svojom území získať viac peňazí do štátnej pokladnice.

„Viac tankov znamená viac vojenských základní. Bude viac základní, bude väčší príliv peňazí do poľského rozpočtu. Veľké zoskupenie NATO na území Poľska je ohromné zaistenie, ktoré se realizuje pomocou zmlúv o dielo s lokálnymi výrobcami. Rovnako je to stavba infraštruktúry akolo týchto základní, vytvorenie pracovných miest plus peniaze za prenájom týchto základní, ktoré majú ísť do poľského rozpočtu. Analytické centrá nestoja nič, pretože sa prenajíma malá kancelária. Aby centrum začalo fungovať, stačí mať kvalifikovaných odborníkov, nie Poliakov, a zakúpiť pre nich perá, stoly a ďalšie veci,” zdôraznil Manojlo v rozhovore pre RT.

Okrem toho, podľa profesorovho názoru, Poľsko proste špekuluje na tému „ruskej hrozby”.

„Dnes sú dva špekulačné trendy. Prvý je mýtická hrozba zo strany Ruska. Druhý je hrozba zo strany IS. Pokiaľ by príslušníci IS behali po Poľsku, poľský premiér by požadoval vytvorenie základní ešte i proti IS. Znamená to, že zostáva len jediný informačný trend, ktorý Poľsko prevádzkuje dosť predvídateľným spôsobom,” dodal profesor.

Reklama

 

Nedostatok zdravého rozumu

Pripomeňme, že v dňoch 16.-18. februára sa v Mníchove konala 54. Konferencia o bezpečnosti.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov označil informácie niektorých krajín o ruskej hrozbe ako iracionálny mýtus, ktorý vznikol ako dôsledok nepochopenia Ruska. Teraz koluje iracionálny mýtus o „všemocnej ruskej hrozbe”.

„Behom uplynulých desaťročí Európska únia nedokázala nájsť zlatú strednú cestu vo vzťahoch s našou krajinou. V deväťdesiatych rokoch o Rusku dominovala predstava ako o „učňovi”, ktorého je potrebné, bez ohľadu na námietky, učiť západným štandardom. Teraz koluje iracionálny mýtus o „všemocnej ruskej hrozbe”, ktorej stopy sa snažia nájsť všade: od brexitu až po katalánske referendum,” prehlásil ruský minister zahraničia na konferencii v Mníchove.

Zdôraznil, že oba stereotypy sú hlboko mylné.

„Svedčia iba o nedostatku zdravého rozumu a pochopení našej krajiny,” podotkol Lavrov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali