Dva svety a dva metre v EÚ a o akých vystúpeniach europoslancov naše korporátne médiá neinformujú

Dva svety a dva metre v EÚ a o akých vystúpeniach europoslancov naše korporátne médiá neinformujú

Brusel 14. februára 2021 (HSP/Europarl Europa/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Po návšteve šéfa diplomacie EÚ v Moskve sa zdvihla ďalšia mohutná vlna eskalácie napätia medzi EÚ a RF, rusofóbskych vyjadrení a výziev k ďalším sankciám proti RF

zasadnutie Európskeho parlamentu
Ilustračné foto

Europarlament dňa 9. februára 2021 mal rozpravu k výsledkom tejto návštevy, o ktorej boli informácie v médiách podávané v drvivej väčšine jednostranne a účelovo.

Reklama

Rokovacia sála parlamentu bola prakticky prázdna (zo 705 členného parlamentu pár desiatok prítomných poslancov). Na Borrellovu správu o výsledkoch jeho návštevy, ktorá bola v príkrom kontraste s jeho vystúpením na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom ZV Lavrovom v Moskve, reagovali poslanci. Mnohí z nich žiadali vo svojich vystúpeniach odstúpenie J. Borrella z funkcie.

Do jedného šíku s protiruským ťažením sa postavili aj niektorí slovenskí (Šimečka, Bilčík), ale aj českí (Šojdrová, Vondra) poslanci.

Reklama

Odzneli však aj iné vystúpenia, ktoré evidentne reprezentujú zdravý rozum a realitu. Poslanci mali na svoje vystúpenie časový limit 1, alebo 1,5 minúty.

Čitateľ si urobí názor sám.

 

Clare DALY, Skupina ľavice v Európskom parlamente – GUE/NGL, Írsko

Vážená pani predsedajúca,

keď počúvam na tomto mieste neoblomnú rusofóbiu (divíme sa), prečo sú ľudia prekvapení, že Rusko nevidí zmysel pre spoluprácu s EÚ?

Reklama

Som rovnako šťastná, ako ktokoľvek iný, keď sa môžem zasadzovať za práva kohokoľvek, vrátane Navaľného. Ale povedzme si k nemu pravdu. Je to brutálny antiimigrantský rasista s možno štyrmi percentami podpory (v Rusku, pozn. prekl.), ktorý zhromažďuje stovky a tisíce ľudí v mestách s miliónmi obyvateľov – ťažko to nazvať masovým hnutím. Ak by bol zatknutý kdekoľvek inde ako v Rusku, vôbec by sme o ňom nediskutovali.

Medzitým bol Julian Assange väznený takmer desať rokov za odhaľovanie vojnových zločinov USA. Jeho meno nemôžeme spomenúť. Zajtra ide Pablo Hasél, katalánsky raper, za svoje texty do väzenia. Kde je výzva na sankcionovanie Španielska?

Zajtra 62-ročná Clare Gradyová ide do väzenia v Západnej Virgínii pre svoju účasť v nenásilnej akcii proti raketám Trident. Kde je požiadavka na prerušenie väzieb s USA alebo kde sú výkriky proti zatknutiu stoviek ľudí na demonštráciách pred týždňom tu, v tomto meste (Brusel – pozn. prekl.)?

Nikde – pretože nejde o ľudské práva. Toto je geopolitická agenda proti Rusku, ktorú poháňa vojenský priemyselný komplex, ktorý potrebuje nepriateľa, aby ospravedlnil svoje milióny.

Samozrejme, máte pravdu (pravdepodobne Borrell – pozn. prekl.), že treba ísť do Ruska; mali by sme viesť dialóg, nie vojnu.

Reklama

 

Carles PUIGDEMONT I CASAMAJÓ, Nezaradení poslanci, Španielsko

Ďakujem pani predsedajúca.

Vy, pán Borrell, ste mali povedať ministrovi Lavrovovi, že sa mýli. Že Španielsko nemá iba troch politických väzňov, ale ich má deväť. Že to nemožno porovnávať s Navaľným, pretože ten bol odsúdený na tri a pol roka väzenia a katalánski vodcovia boli odsúdení na deväť až trinásť rokov väzenia za organizáciu referenda.

Varovali sme, že dvojitý meter, ktorý uplatňuje EÚ, podkopáva jej globálnu dôveryhodnosť ako ochrancu slobôd. Teraz tu máme všetci ponižujúce následky.

EÚ nemôže obchádzať celý svet a odporúčať recepty, ktoré neuplatňuje sama na seba.

Chcem Európu so silným hlasom za ľudské práva a bez komplexov pred kýmkoľvek, nielen pred Ruskom, nielen pred Spojenými štátmi, Čínou, Marokom alebo Tureckom, ale s kýmkoľvek.

Vy nie ste ten hlas, pán Borrell.

Pán Borrell, prosím, choďte preč (doslova: vykonajte Borrell – exit – pozn. prekl.).

 

Michal ŠIMEČKA, Renew Europe Group, Slovakia

Vážená pani predsedajúca,

Reklama

ďakujem pánovi Borrellovi, že je tu s nami pri bilancovaní toho, čo by mohlo byť jedným z najhorších zahraničnopolitických výletov v nedávnej histórii EÚ.

Pán Borrell, zdieľam váš názor na to, že je dôležité hovoriť so všetkými, najmä s našimi protivníkmi alebo diktátormi. Ale bez reálneho pôsobenia, ako napr. vážna hrozba sankciami, alebo pozastavenie programu Nord Stream 2 táto návšteva nemohla presadiť európske záujmy. Mnohí z nás sme vás na to vopred upozorňovali.

Takže, bohužiaľ, nebude sa na túto cestu spomínať ako na prejav podpory uväzneným ruským demonštrantom, ale bude sa na ňu pamätať ako na okamih, keď bola dôveryhodnosť EÚ oslabená, najmä kvôli účinkovaniu Sergeja Lavrova na tlačovej konferencii.

Najlepšie, v čo zatiaľ môžeme dúfať, je, že sa na ňu bude pamätať aj ako na prebudenie, ktoré nakoniec prinútilo členské štáty EÚ a vás, aby prijali realistickejšiu a zásadovejšiu ruskú zahraničnú politiku a konečne sa dostali k sankciám.

 

Reklama
Michaela ŠOJDROVÁ, Group of the European People’s Party (Christian Democrats), Czechia

Paní předsedající,

v Bruselu je stejná zima jako v Moskvě, ale to neznamená, že se budeme třást před báťuškou Putinem. Pane vysoký představiteli, dovolte mi poznamenat, že jste nebyl dobře připraven na tuto cestu a podcenil jste ruskou realitu, mocenskou strukturu, jak jste sám dnes řekl. Možná jste jel do Moskvy s vizí navázat konstruktivní dialog tak, jak po něm některé členské státy volají. Je ale na čase si nalít čistého vína. I Vaše návštěva ukázala, že Rusko se současným vedením není důvěryhodným partnerem, protože Putin v nás, v Evropské unii, vidí nepřítele. Místo toho, aby se ruský ministr zahraničí zodpovídal z toho, že ruský režim násilně potlačuje demokratickou opozici, že zavírá studenty, tak nás poučuje o tom, jak má vypadat demokracie v Evropské unii. A Vy jste, bohužel, mlčky přihlížel tomu, jak byli vyhoštěni diplomaté členských zemí.

Nejde o to Vás dnes kritizovat, protože myslím, že nám jde o společný cíl. Promarnili jsme totiž šanci ukázat cestu do budoucnosti pro skutečné partnerství a dialog. Tato cesta začíná propuštěním politických vězňů a svobodnými volbami. To musí být naše podmínky. Tato naše dnešní diskuse má být o tom, co uděláme pro tuto budoucnost. Sám jste uznal, že Vaše cesta nebyla úspěšná a že jste se poučil. A já si tohoto prohlášení vážím. Také Evropská unie se musí poučit a musí se vzchopit. Musí zavést sankce vůči osobám zodpovědným za věznění Navalného, zastavit projekt Nord Stream 2 a jednoznačně podpořit demokratické směřování zemí Východního partnerství.

Preložil Andrej Rehák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali