Dr. Guido G. Preparata: “Posledných 200 rokov hráme naozaj hru Anglicka, nikoho iného”

Dr. Guido G. Preparata: “Posledných 200 rokov hráme naozaj hru Anglicka, nikoho iného”

Bratislava 14. novembra 2019 PR- článok (HSP/torden.sk/Foto:ahtribune.com)

 

Prinášame Vám rozhovor s autorom knihy Krstní otcovia Hitlera – G.G. Preparatom. Knihu je možné zakúpiť TU

Na snímke Dr. Guido Preparata

Mohsen Abdelmoumen: Vašej knihe „Krstní otcovia Hitlera” (z ang. originálu Conjuring Hitler) sa dostalo pozitívnej kritiky od nášho priateľa Petra Dale Scotta. Okrem toho, zdieľam názor tohto významného intelektuála na to, že pre túto knihu je historický prieskum najdôležitejší. Ako ste dospeli k záveru, protichodnému voči prúdu historikov, konkrétne, že Hitlera stvorili Spojené štáty americké a Veľká Británia, a že druhá svetová vojna bola  neodvratná?

Reklama

Dr. Guido Preparata: Začal som ako väčšina obyvateľov Západu, ktorých detstvo bolo nasiaknuté typickými propagantistickými „tokmi” studenej vojny: neustálym a nadšeným sledovaním epických spojeneckých a protinemeckých vojnových filmov. Moji rodičia – povojnoví Taliani – patrili k proamerickému, proizraelskému a prokapitalistickému táboru a môj otec, teoretický fyzik, bol vtedy antikomunista. Také bolo prostredie, v ktorom som vyrastal. Boli sme nadšení „amerikanisti”, a žasli sme nad britskou „inteligenciou”. Aj keď sme sa navonok pýšili naším „tradičným”, „grécko-latinským” pôvodom, v srdci sme trpeli typickým komplexom menejcennosti, ktorý sa prejavoval u obyvateľstva duševne porazených, bezvýznamných krajín.

Potom padol Berlínsky múr a z väčšiny z nás začala pomaly opadávať určitá otupenosť. Keď som v polovici 90. rokov začal pracovať v centrálnej banke Talianska, vo voľnom čase som sa rozhodol využiť knižnicu banky, aby som študoval tému nacistických financií, čo mi pripadalo tajomné a exotické. A vtedy som začal pátrať. To, čo som si pamätal z tých vojnových filmov, ktoré som ako dieťa pozeral, bol príbeh, vždy ten istý, a okamih útoku: akcia začínala, keď boli už tie monštrá (napr. SS)  úplne zoskupené a neuveriteľne agresívne, brutálne. To je, samozrejme, dobrá kinematografia, ale žiada si oveľa zásadnejšie otázky: Ako k tomu došlo? Ako tento fenomén vznikol? Ako svet dovolil, aby sa to stalo? Ako je to možné?

Reklama

Strávil som 10 rokov môjho života čítaním a zamyslením sa nad tým. Zbieral som materiály a archívne dokumenty v Nemecku a z Anglickej banky, rozprával sa s ľuďmi, odborníkmi, politikmi, atď. Výsledkom toho všetkého je kniha Krstní otcovia Hitlera.

To, čo som objavil, aj keď samotný fenomén nacizmu – jeho hlboké a tajuplné korene – sú nepochybne nemecké, je, že nejakým spôsobom musíme ešte celkovo pochopiť (politické a ekonomické) podmienky, v ktorých mu bolo dovolené množiť sa a dozrievať, čo bolo podľa môjho názoru nepochybne podporované a predurčené Britániou a v menšom merítku Spojenými štátmi v neskoršom období, no stále pod strategickým, nespochybniteľným vedením Británie.

Prečo Británia? Pretože bola, a do určitej miery stále je, paňou sveta. Je to jej éra. Vládne a očividne urobí všetko vo svojej moci, aby si udržala túto moc. Dnes, ako všetci vieme, USA jednoducho len pokračujú v geopolitickej ceste Britského impéria.

Bola vojna neodvratná? Áno, bola: keď si Nemecko v roku 1900 myslelo, že mohlo súperiť s britským majstrovstvom, Británia musela evidentne reagovať. Ak k tomu pridáte, že eventuálna nadvláda Nemecka, vďaka šikovnej taktike, mohla mať za následok ovládnutie Ruska a „germanizovanie” vojenských a technologických iniciatív, potom si viete predstaviť, čo bolo pre britské kruhy fundamentálnou geopolitickou nočnou morou: „eurázijské spojenectvo”, ktoré by bolo de facto nepremožiteľné. A masaker, ktorý nasledoval v prvej polovici 20. storočia, je kronikou preventívneho opatrenia, ktoré boli Briti „nútení” uviesť do pohybu, aby zabránili zhmotneniu tejto možnosti.

,,Briti” hovoria: Keď v rokoch 1890-1900 začalo Nemecko robiť problémy, bolo útočné, militaristické, agresívne a imperialistické. Absolútne. A Británia, ak môžem dodať, tisíckrát viac.  V roku 1914 chcelo Nemecko „rýchlu vojnu”, aby konsolidovalo to, čo sa javilo ako stredoeurópske kráľovstvo s koloniálnymi územiami. Namiesto toho dostalo britskú vojnu: Veľkú vojnu.

Reklama

 

S náležitosťou demonštrujete Hitlerove spojenia s vládnucimi triedami vo Veľkej Británii a v Spojených štátoch amerických. Avšak, zameriavate sa na rolu Británie. Môžete vysveliť prečo?

Kvôli dôvodom, ktoré som práve objasnil. Posledných 200 rokov hráme naozaj hru Anglicka, nikoho iného.

 

Ako vysvetlíte, že tieto dve mocnosti, USA a Veľká Británia, ktoré financovali a podporovali nacizmus, vyvinuli pomocou Hollywoodu propagandu, v ktorej hrajú hlavnú rolu ako antinacisti?

Reklama

Takže, keď v rokoch 1916-1917 padol východný front stratou Ruska, Anglicko prizvalo USA. Napokon sa Nemecko vzdalo, cítiac sa zdrvene – pretože prvá svetová vojna bola obkľúčením, obkľúčením Nemecka. Z toho vyplýva, že nebolo porazené na svojej vlastnej pôde. Inými slovami, nemecko-eurázijská hrozba bola zničená raz a navždy. Na konci tejto vojny začal plán, ktorý trval v podstate 20 rokov; plán znel takto: 1) vylepšiť Nemecko (skutočne ho „pozdvihnúť” a 2) zničiť ho, opäť, vo vojne na dvoch frontoch.

To, že sa to naozaj plánovalo, je potvrdené v neuveriteľnej predpovedi Thorsteina Veblena z roku 1920, podľa ktorej bolo skutočným návrhom Versaillskej zmluvy vypestovať reakčný režim v Nemecku cez radikalizáciu strednej triedy a napokon vypustiť túto novú silu proti sovietskemu Rusku. Táto predpoveď sa stala skutočnosťou v júni 1941. Úžasné. Pokiaľ viem, som jediný, kto mal tú slušnosť citovať toto jedinečné, žoviálne tvrdenie.

Avšak udalosti sa vyvinuli dramatickejšie, než taký génius ako Veblen mohol predpovedať. Hnutie, ktorého vzostup prorokoval, nebolo iba „reakcionárske”: bolo to niečo nové, odlišné, hriešnejšie a pekelnejšie. Nacisti pohltili starú monarchistickú gardu, ktorá do roku 1932 k sebe pritiahla menej ako 10 percent voličov.

Čo sa týka démonizovania porazeného nepriateľa, Nemci nemohli priniesť Angličanom a Američanom lepší dar: naozaj, ako keby sa zbytočne a osudne vžili do úlohy antikrista, opakom čoho sa anglo-americké vojská a velitelia dostali do roly légií Boha. Američania boli tiež techno-rytiermi Hirošimy, ako ich zvyknem nazývať ja, a nie som si istý, či s tým má Boh niečo dočinenia. Všade skôr vidím stopy diabla.

Nech je to ako chce, teraz mali víťazi najmocnejší príbeh, najsilnejšiu vojenskú legendu, akú len mohli vymyslieť: t.j. rozdrvenie démonických nacistov ako od Boha dané jasné priznanie ich (spojencov) duchovnej nadvlády, ich zaslúžený triumf. Triumf, v mytologickom zmysle ktorého až do dnešného dňa fakticky stále beztrestne vedú vojny po celom svete. „Briti” tvrdia, že kvôli ľudským právam, demokracii a udržaniu mieru.

Tento príbeh je najúžasnejším dielom propagandistického kapitálu, aký mohol človek vlastniť: vynášal a stále vynáša fenomenálne majetky.

Akýkoľvek pokus o „pozmenenie” sa stretne s najintenzívnejšou a kategorickou kritikou a akýkoľvek historický dôkaz, ktorý sa stavia proti tomu, bude samozrejme potlačený alebo „vysvetlený” spôsobmi zhodnými s oficiálnou verziou.

Článok pôvodne vyšiel na ahtribune.com

Knihu je možné zakúpiť TU

Preložila: Agáta Ali

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali