Tornádo na južnej Morave si vyžiadalo najmenej päť obetí a napáchalo obrovské škody. Pozrite si zábery z dronu

Tornádo na južnej Morave si vyžiadalo najmenej päť obetí a napáchalo obrovské škody. Pozrite si zábery z dronu

Morava 25. jún 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/Foto:HSP/Instagram, TASR-Henrich Mišovič, Budiš)

 

Hasiči na Hodonínsku a Břeclavsku riešili večer stovky krízových udalostí, telefóny na tiesňovej linke boli zahltené. Keďže atmosferická porucha, ktorá sa prehnala nad Hodonínom napáchala obrovské škody, a v piatok ráno je už jasné, že sú aj obete na životoch. Je možné, že išlo o tornádo. O ňom sa dá hovoriť vo chvíli, keď sa veterný vír dotkne zeme. Ak sa drží len nad povrchom, ide o tzv. trombu

Skaza po vyčíňaní počasia v Hodoníne

Na Hodonínsku sa vo štvrtok počas silných búrok objavil silný veterný vír. Zrejme išlo o tornádo. Vír za sebou zanechal veľké škody. Zničil napríklad dedinu Lužice, pol obce Hrušky zrovnal so zemou.

Reklama

V Hodoníne sú popadané drôty, časť domácností je bez elektriny. Hasiči varujú, že by ľudia nemali vychádzať von, píšu aktuálne o udalosti Novinky.cz

“Pane Bože, práve teraz v Hodoníne! Mama mi volala, že im tornádo zničilo dom a zobralo celú strechu. Bracho mi natočil video z nášho bytu, že to ide na neho. Lietaju auta, strechy, kamióny, všetko. Potom mi poslal tieto videa. Podľa počasia, je to len začiatok a najhoršie to má byť o 22:00.“

Reklama

„Choďte sa schovať do bezpečia, bola som doma v Hodoníne v utorok a už vtedy bola strašná víchrica a padali stromy, ale že o pár dní príde tornád, tak to by som nikdy nečakala!” Takto komentovali aktuálne Česi na modrej sociálnej sieti situáciu v Hodoníne.

Vzdušný vír bol jasne vidieť aj na slovenskej strane hraníc v Holíči.

Veľká tragédia

Český premiér Andrej Babiš označil situáciu na južnej Morave za „veľkú tragédiu“. Uviedol, že to vyzerá tak, že živly spôsobili značné materiálne škody a vyžiadali si aj obete na životoch, nezverejnil však presný počet. V piatok ráno úrady potvrdili nateraz tri úmrtia.

S pomocnými prácami sa ku hasičom a dobrovoľníkom pripojí aj armáda.

Reklama

Hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Juhomoravského kraja v piatok ráno pre TV Markíza potvrdila, že v súvislosti s tornádom na Morave zahynuli traja ľudia.

České médiá následne uviedli, že jedným z mŕtvych je len 21-ročný muž, ktorého privalil elektrický stĺp. Zomrel počas prevozu do nemocnice.

Pohľad ako z apokalypsy

Je to pohľad ako z apokalypsy. Ľudia sa pomaly prebúdzajú do strašného rána a našou úlohou je im maximálne pomôcť,“ vyjadril sa minister vnútra Jan Hamáček v Lužiciach.

Podľa neho na postihnutých miestach už fungujú záchranné práce, vrátane nasadenia tímov USAR (tímy na vyhľadávanie a záchranu osôb v zastavaných územiach, pozn. SITA), po ktorých bude nasledovať rekonštrukcia.

Hamáček sa zároveň poďakoval všetkým záchranným zložkám za ich prácu a ocenil aj zahraničnú pomoc zo Slovenska i Rakúska.

Reklama

S ministerkou financií Alenou Schillerovou, premiérom Andrejom Babišom aj starostami riešime, ako tým ľuďom finančne pomôcť. Peniaze musia prísť čo najrýchlejšie, aby mohli začať potrebné práce. Budeme tiež musieť prísť s veľkým balíkom rekonštrukcií, časť poničených domov bude musieť ísť dole a niektoré ulice je treba vystavať znova,“ skonštatoval vicepremiér Hamáček.

 

Postihnutí ľudia dostanú okamžitú mimoriadnu pomoc

Ministerka financií Alena Schillerová v noci na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedla, že postihnutí ľudia dostanú okamžitú mimoriadnu pomoc vo výške 58-tisíc korún. Vláda tiež okamžite uvoľní 10 miliónov korún v rámci rýchlej pomoci, uvádza iDNES. V obciach už podľa ministerky začali so sčítaním škôd.

Hasiči majú v najviac zasiahnutých oblastiach viac ako 100 jednotiek. Pomáha aj ťažká technika a kynológovia, ktorí vyhľadávajú ľudí v sutinách, a pomôcť by mali aj dve ženijné jednotky armády. V budovách pátrajú ešte v troch obciach – Mikulčiciach, Moravskej Novej Vsi a Lužiciach, uviedol hovorca hasičov Jaroslav Mikoška.

Na snímke záber z výšky na zničenú obec Hrušky
Zeman posiela do Hodonína členov svojej hradnej stráže

Český prezident Miloš Zeman v piatok na Facebooku uviedol, že do Hodonína posiela aj členov svojej hradnej stráže.

„Dovoľte mi informovať, že dnes som sa rozhodol poslať vojakov Hradnej stráže do oblasti zasiahnutej náhlou prírodnou katastrofou, aby pomohli občanom odstrániť následky besnenia prírodného živlu.“

„Vyjadrujem nesmiernu ľútosť nad stratou ľudských životov, vyjadrujem hlbokú sústrasť pozostalým obetí, prajem skoré uzdravenie zraneným a vyjadrujem solidaritu s občanmi, ktorí čelia následkom prírodnej katastrofy. Ďakujeme členom integrovaného záchranného systému, starostom, členom vlády, charitatívnym organizáciám a všetkým občanom, ktorí sa podieľajú na pomoci postihnutej oblasti,“ uviedol Zeman.

 

Slovenskí politici vyjadrili podporu Českej republike po búrke na južnej Morave

Podporu Českej republike v súvislosti s tragickými následkami búrky na južnej Morave vyjadrila aj vicepremiérka Veronika Remišová a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (obe Za ľudí). Veľa síl poprial našim susedom tiež expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Strana SaS verí, že aj v najbližších dňoch a týždňoch bude môcť byť vláda SR nápomocná pri pomoci s odstraňovaním škôd a naprávaním zničeného.

Remišová ubezpečila, že Morave pomáhame, poďakovala sa ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (obaja OĽANO) a tiež ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) za rýchlu pomoc zo strany našich záchranných zložiek.

Reklama

„Bolí ma srdce, keď vidím, čo sa stalo na Morave. Sme s vami,“ napísala na sociálnej sieti Kolíková.

Úprimnú sústrasť všetkým, ktorých živelná katastrofa zasiahla, vyjadrila aj koaličná strana SaS.

„Podobné situácie môže komunita zvládnuť len vďaka súdržnosti a vzájomnej pomoci. Preto chceme touto cestou oceniť promptné konanie ministerstva zdravotníctva a našich záchranných zložiek, ktoré sa vydali na miesto pomôcť českým kolegom a našim nemocniciam, ktoré boli pripravené prijať pacientov z postihnutej oblasti,“ uviedla strana.

Pellegrini vyslovil úprimnú sústrasť nad obeťami prírodnej katastrofy a zároveň poprial veľa síl záchranárom a všetkým zasiahnutým.

„Ako premiér som bol pri niektorých katastrofách – pri záplavách či požiaroch, pri situáciách, kde boli aj obete na životoch. Preto si viem celkom živo predstaviť, čo teraz prežívajú naši bratia,“ skonštatoval na sociálnej sieti. Dodal, že nám príroda pripomína, že sa musíme viac starať o zmeny klímy.

Reklama

„Nezvratné škody sú oveľa bližšie, ako sme si mysleli,“ uviedol Pellegrini.

Oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave zasiahli vo štvrtok (24. 6.) silné búrky, ku ktorým sa pravdepodobne pridalo aj tornádo. Záchranári potvrdili tri obete na životoch, počet zranených sa odhaduje na približne dve stovky. Poškodené sú stovky domov.

 

Na Morave zasahovalo 7 sanitiek z Bratislavy, situáciu označili za dramatickú

V postihnutých obciach na južnej Morave po štvrtkových (24. 6.) búrkach a tornáde, zasahovalo sedem sanitiek z Bratislavy. Situáciu označili za dramatickú. Do nemocníc previezli piatich zranených ľudí, dvoch do nemocníc v Brne a troch do Kyjova. TASR o tom informovala Záchranná zdravotná služby (ZZS) Bratislava.

sanitka
Ilustračné foto

„Situácia na mieste bola mimoriadne dramatická, kolabovaná bola akákoľvek infraštruktúra vrátane elektrickej siete, nedostupný bol mobilný signál aj dátové spojenie, neprejazdná cestná infraštruktúra. Prácu našich záchranárov komplikovalo nepriaznivé počasie aj značný plošný rozsah celej katastrofy,“ priblížil Miroslav Chabroň, zástupca riaditeľa pre úsek zdravotnej starostlivosti ZZS Bratislava.

Reklama

Neodkladnú zdravotnú starostlivosť poskytovali v postihnutých obciach Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice z celkovo šiestich postihnutých oblastí. Súbežne s nimi vyrazili na zásah ako logistická a materiálna podpora aj regionálni záchranári z Bratislavy. Ďalšie zásahové tímy boli pripravené na zásah aj v Žiline. Na mieste nešťastia zasahovali aj posádky rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) z LSE (Life Star Emergency).

Prvotná informácia pre posádky z Bratislavy bola z krajského operačného strediska vydaná približne o 21.00 h, posledná posádka RZP opustila miesto udalosti o 3.20 h.

Oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave zasiahli vo štvrtok silné búrky, ku ktorým sa pravdepodobne pridalo aj tornádo. Záchranári potvrdili tri obete na životoch, počet zranených sa odhaduje približne na dve stovky. Poškodené sú stovky domov.

 

HaZZ vyčlenil desiatky hasičov, ktorí sú okamžite pripravení pomôcť ČR

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) vyčlenil desiatky hasičov, ktorí sú v prípade potreby schopní okamžite odísť na pomoc do lokalít v Českej republike, ktoré vo štvrtok večer zasiahli extrémne búrky. Informovalo o tom komunikačné oddelenie HaZZ.

hasici
Ilustračné foto

„Príslušníci HaZZ sú v prípade potreby pripravení okamžite vyraziť a poskytnúť cezhraničnú pomoc so špeciálnou technikou v rámci MUSAR (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí),“ informovali hasiči.

Dodali, že príslušníci zboru pripravení na zásah sú momentálne dislokovaní na Záchranných brigádach HaZZ v Malackách, Žiline a Humennom a na Krajských riaditeľstvách HaZZ v Bratislave, Trnave, Žiline a Trenčíne.

Reklama

Podľa ministerstva vnútra sú operačné strediská slovenských hasičov v neustálom kontakte s českými hasičmi.

„Na akútny zásah sú vyčlenení aj desiati horskí záchranári – psovodi a tiež štyria psovodi Policajného zboru SR,“ doplnil rezort.

Južnú Moravu vo štvrtok 24. júna zasiahli silné búrky, počas ktorých sa objavilo aj tornádo. Veterný vír, ktorý sa prehnal Břeclavskom a Hodonínskom, zanechal veľké škody a podľa českých médií stovky zranených i obete na životoch. V dôsledku štvrtkových silných búrok a tornáda na južnej Morave zomreli minimálne traja ľudia. Dnes ráno to oznámila hovorkyňa juhomoravských záchranárov Michaela Bothová, na ktorú sa odvoláva spravodajská televízia ČT24. Mnoho ľudí tiež utrpelo zranenia. Záchranári podľa Bothovej ošetrili a previezli do nemocníc 63 ľudí, z toho desať ťažko zranených.

Neskôr polícia oznámila, že po búrkach na južnej Morave majú potvrdených päť obetí.

 

 

Reklama

 

 


Reakcie slovenských politikov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti vyjadrila sústrasť všetkým postihnutým prírodnou katastrofou na južnej Morave.

„Rozsah škôd, materiálnych aj ľudských, je nepredstaviteľný a želám našim susedom veľa sily, ktorú budú potrebovať na vyrovnanie sa s následkami pohromy. Zároveň oceňujem okamžitú pomoc slovenských zdravotníkov postihnutým obciam,“ uviedla hlava štátu.

Reklama

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) napísal, že tornádo, ktoré sa prehnalo Južnou Moravou po sebe zanechalo obrovskú spúšť, obete na životoch a desiatky zranených. „S českou stranou aktívne komunikujeme a na mieste zasahuje sedem slovenských sanitiek. K hraniciam sa už presunuli aj hasiči z Bratislavy a Trnavy. Rovnako sme pripravení pomáhať s príjmom pacientov podľa požiadaviek Českej republiky.“

Premiér Heger doplnil, že ďakuje ministrom Vladimírovi Lengvarskému, Romanovi Mikulcovi a Jaroslavovi Naďovi za rýchlu reakciu a mobilizáciu všetkých zdravotných a záchranných zložiek, ktoré sa podieľajú na pomoci. „Myslím na všetkých tých, ktorých tornádo postihlo. Verím, že to Česko zvládne, budeme našim susedom nápomocní.“

Predseda Národnej rady a hnutia Sme rodina Boris Kollár večer na sociálnej sieti Instagram napísal: „S veľkým znepokojením počúvame správy o zranených pravdepodobne mŕtvych, a tiež obrovských materiálnych škodách a veľkej dráme z oblasti od Břeclavska. Postihnutých tornádom bolo 7 obci. Česku poskytli pomoc aj naše záchranní zložky.“

„Naše mysle a modlitby sa obracajú k Vám bratia Česi. Slovensko je pripravene poskytnúť akúkoľvek pomoc ktorá bude potrebná,“ vyhlásil Boris Kollár

O tom, aká bola situácia vo štvrtok večer na hraniciach Česka a Slovenska, napísal aj poslanec NR SR Marek Šefčík (OĽaNO): „Cítim sa malý a bezmocný… Počas rokovania klubu som dostával správy od manželky. Roztrhnutá sieťka proti hmyzu, pretečené okná – voda v byte… ľadovec, to všetko zvládli. Bola to ale hrôza. Silnejšie, s tornádom sa to prehnalo od Břeclavy, cez Moravskú Novú Ves, Lužice a Hodonín. Po hranici medzi našimi krajinami, viac po moravskej strane sa prehnalo ničivé tornádo, ktoré poznáme skôr z amerických filmov.L

Uviedol, že z Hodonínska hlásia do 200 zranených, množstvo zničených domov, striech, áut... „Dedinky a mestá, ktoré poznám, ktoré mám prebicyklované… Je mi to ľúto, modlím sa za tých ľudí a cítim s nimi. Zasiahnutý bol aj okres Skalica. Držte sa priatelia, myslím na všetkých doma a cítim aj s bratmi spoza našich hraníc.“

Politológ Eduard Chmelár vyjadril hlbokú solidaritu a sústrasť ľudu Českej republiky, ktorý čelí nevídanej katastrofe. „Večer sa prehnalo južnou Moravou ničivé tornádo, ktoré za sebou zanechalo nielen obrovské materiálne škody, ale aj stovky zranených a žiaľ, hlásení sú už aj mŕtvi. Je to strašný pohľad a priznám sa, že keď som videl prvé obrázky, najprv som si overoval, či sú vôbec skutočné. Pri pohľade na tú skazu sa mi tisli slzy do očí.“

Reklama

„Hrušky, Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, okolie Hodonína a Břeclavi… to všetko dnes vyzerá ako po vojne. Časti obcí sú zrovnané so zemou, v Hruškách sa zrútila kostolná veža, množstvo ľudí zostalo v okamihu bez strechy nad hlavou. A to všetko kúsok od slovenských hraníc. Ešte niekto pochybuje o zmene klímy a o tom, že je to najvážnejší problém ľudstva? Toto je len začiatok a my nie sme pripravení. Našťastie, stále sme pripravení prejaviť ľudskosť. Som hrdý na obyvateľov pohraničných slovenských obcí, ktorí neváhali ani minútu a spontánne uprostred noci medzi prvými okamžite vyrazili na pomoc svojim moravským bratom a sestrám, ale aj na sanitky z Bratislavy, ktoré sú tiež na mieste. Postihnutí ľudia dnes potrebujú absolútne základné potreby. Ďakujem všetkým, ktorí chcú, môžu a pomáhajú,“ dodáva Chmelár.

 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Boris Kollar (@kollarboris)

 

Reklama
Hraničný priechod s Českou republikou na D2 bude minimálne do 12.00 h neprejazdný

Hraničný priechod s Českom na úseku diaľnice D2 je pre následky silnej búrky na českej Morave naďalej neprejazdný. Upozorňujú na to bratislavskí krajskí policajti. Obmedzenie potrvá minimálne do 12.00 h.

„Doprava je naďalej z D2 presmerovaná cez Kúty na Trenčiansky kraj na hraničný priechod Drietoma,“ informuje polícia.

Južnú Moravu zasiahli vo štvrtok (24. 6.) večer silné búrky. V okrese Hodonín a Břeclav sa k nim pravdepodobne pridalo i tornádo. Jeho sila podľa odhadov dosiahla stupeň tri až štyri, čo predstavuje rýchlosť presahujúcu 300 kilometrov za hodinu. Záchranári zaznamenali okolo 200 zranených osôb a najmenej tri osoby prišli o život. Obce hlásia poškodenie stoviek domov.

 

 Rezort diplomacie neeviduje zranených po tornáde v Česku

Slovenský rezort diplomacie v súvislosti s tornádom a búrkami, ktoré sa územím Južnej Moravy prehnalo vo štvrtok 24. júna, neeviduje obete ani zranených občanov Slovenskej republiky. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga. Dodal, že rezort je v neustálom kontakte s miestnymi úradmi.

Reklama

Južnú Moravu vo štvrtok 24. júna zasiahli silné búrky, počas ktorých sa pravdepodobne objavilo aj tornádo. Veterný vír, ktorý sa prehnal Břeclavskom a Hodonínskom, zanechal veľké škody a podľa českých médií stovky zranených i obete na životoch. V dôsledku štvrtkových silných búrok a tornáda na južnej Morave zomreli minimálne traja ľudia. Dnes ráno to oznámila hovorkyňa juhomoravských záchranárov Michaela Bothová, na ktorú sa odvoláva spravodajská televízia ČT24. Mnoho ľudí tiež utrpelo zranenia. Záchranári podľa Bothovej ošetrili a previezli do nemocníc 63 ľudí, z toho desať ťažko zranených.

 

Zoznam tornád v Čechách je dlhý. Začali sa už v roku 1993.

16. 7. Tornádo o sile F2 vo Spálené Poříčí. Škody: Niekoľko sto metrov dlhý pás zničeného lesného porastu.

1997

27. 6. Tornádo o sile F2 v okrese Rokycany. Škody: Zničené sady, lesné porasty, škody na rodinných domoch, strhané ploty a múry, zničenie niekoľkých stodôl.

1998

21. 7. Tornádo o sile F2 v okrese Karlovy Vary. Škody: Značné poškodenie lesného porastu, vytvorené rozsiahle polomy, poškodenie striech niekoľkých domčekov a stodôl.

tornádo
Tornádo v Čechách napáchalo veľké škody

2000

12. 6. Tornádo o sile F2 v Málková, okres Chomutov. Škody: Početné poškodenie porastov pozdĺž ciest, škody na lesnom poraste, škody na poľnohospodárskych plochách, zdemolovaná športová hala, zničené strechy na poľnohospodárskom statku, poškodený niekoľko domčekov.

2. 7. Tornádo o sile F2 v okrese Pelhřimov. Škody: Zničený lesný porast.

2001

31. 5. Tornáda o sile F3 a F2 v okrese Benešov a okres Havlíčkův Brod. Tornádo bolo spôsobené výskytom supercelární búrky. Vyskytlo sa aj niekoľko sekundárnych savých vírov. Škody: Úplne zničené niekoľko lesov – stromy boli pomliaždenie s či odlomené nad koreňom a odhadzované, zničené niekoľko stodôl a hospodárskych stavieb, poničené niekoľko obytných domov. [6]

20. 7. Niekoľko tornád o sile F2 na Morave. Možný výskyt supercel. Škody: Značne poničené lesné porasty, škody na poľnohospodárskych stavbách, poničená úroda, škody na obytných domoch, poničená záhradkárska kolónia.

tornádo
Tornádo v Čechách napáchalo veľké škody

2004

Podrobnejšie informácie nájdete v článku Tornádo v Litovli.

Reklama

9. 6. Veľmi silné tornádo o sile F3 (252 až 332 km / h) v Litovli. Jasná ukážka sily tornáda v obývané oblasti. Škody: zničené či celkom zborené mnoho budov v meste, miestami úplne zničené verejné osvetlenie a dopravné značenie. Lampy boli unášané tornádom aj niekoľko metrov, zničené cesty a chodníky. Poškodených niekoľko parkov a mnoho ďalších, aj pomerne urastených stromov. Poškodenie či prevrátenia automobilov, kontajnerov, telefónnych búdok. Les za mestom v páse niekoľko desiatok metrov širokom a stovky metrov dlhom, bol úplne zničený. Podľa informácii odborníka sa jednalo o najsilnejšie tornádo za posledných 20 rokov: „V stredu v 16.45 h sme odchádzali z profesionálnej stanice Luká do Doksan. Cestou sme zaznamenali približujúce sa búrku, ktorá sa stáčala smerom na Olomouc. Potom, čo sme vyšli na hlavnú cestu z Olomouca do Mohelnice, sme si všimli približujúceho sa lievika visiaceho z oblaku druhu kumulonimbus, po niekoľkých minútach sme vleteli do smršte vody a lístia zo stromu a veľa toho už nevideli, navyše poryvy vetra šmýkali autom do strán . Pomaly sme išli cca 10 minút, než sme sa dostali z najhoršieho„- Martin Možný, SHMÚ

2005

29. 7. Tornádo o sile F2 v Krušných horách. Škody: zničenej strechy budov poľnohospodárskeho družstva, zničené strechy a múry u niekoľkých obytných budov, poničené niekoľko áut.

2007

18. 1. Možné tornádo v obci Třebeň, okres Cheb o sile F2.

28. 2. Tornádo v obci Heřmanice u Jaroměře, okres Náchod o sile F1.

11. 7. Tornádo o sile F1 v lesnom priestore v okolí mesta Trutnov vyvrátilo niekoľko stromov.

19. 7. Tonádo o sile F1 v obci Zbytiny, okres Prachatice strhal niekoľko striech.

28. 9. Tornádo o sile F1 v obci Deštná u Jindřichovho Hradca zničilo strechy a spôsobilo lesné polomy.

tornádo
Tornádo v Čechách napáchalo veľké škody

2008

25. 6. Supercelární tornádo o sile F2 (v úvahe bol i stupeň F3) na Chrudimsku. Pravdepodobný výskyt sekundárnych savých vírov – lokálne a ostro vymedzené vážne škody na lesnom poraste, značne vzdialené od miesta pôsobenia materského tornáda. Škody: rozsiahle polomy v lesoch, miestami boli staré smrekové lesy úplne zničené. Mnohoročné stromy boli zlomené v polovici a odhodené, niektoré stromy odkôrnenie a „ošklbaných“. Zničeniu mnohých budov, najmä strhnutím striech. Najsilnejší a najničivejšie tornádo od „Litovelského“ tornáda. Škody sú dodnes viditeľné na lesnom polome z letiska Podhořany – smer Krkanka (Železné hory).

2009

26.4. bolo videné tornádo v meste Slaný, okr. Kladno. Škody boli minimálne.

2010

21.6. Prostějov (Kralice). Škody: zničené pole s repkou, žiadne väčšie škody nevznikli. Sila tornáda bola F1.

Reklama

2011

21.6. Pardubice (Staré Čívice). Škody: zničené budovy a priemyselné objekty. Sila tornáda dosiahla F2.

2013

18. júna – Krnov (mestskej časti Kostelec a Ježník)

27. mája – Chotětov (Viditeľná bola iba tromba, ktorá netrvala ani 3 minúty)

2016

24. mája – Červená Hora. Tornádo zničilo strechu poľnohospodárskej usadlosti, kompletne zrovnalo so zemou murovanou stodolu, zničilo strechy teletníku a kravína a zlikvidoval stromoradia pozdĺž cesty do susedného Žernova. Obec odrezalo od elektrickej energie.

2018

23. septembra – Horšov. Podľa výrazných škôd na statku v Horšov a popadaných stromov v úzkom páse dlhom 3 km bola stanovená intenzita tornáda na F1.

23. septembra – Chrášťany (okres Rakovník). Tornádo sprvu zasiahlo Kněževes a Chrášťany, kde poškodilo strechy domov a vyvrátilo stromy. Potom tornádo spôsobilo extrémne polomy v neďalekom lese a zničilo 2 stožiare vysokého napätia. Tornádo malo intenzitu F1.

2021

24. júna – Hodonín. Tornádo o sile EF-3 až EF-4

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali