Do Siene slávy IIHF vstúpia Zetterberg, Leetch či Huet

Do Siene slávy IIHF vstúpia Zetterberg, Leetch či Huet

Bratislava 10. decembra 2022 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Počas budúcoročných MS v hokeji slávnostne uvedú do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) deväť osobností. V kategórii hráčov vstúpia do prestížneho klubu Švéd Henrik Zetterberg, Američan Brian Leetch, Francúz Cristobal Huet, Brit Jimmy Foster a Kanaďanka Caroline Ouelleteová. Doplnia ich švajčiarska rozhodkyňa Sandra Dombrowská, Fín Kalervo Kummola, ktorý získa ocenenie v kategórii budovateľ, držiteľ ceny Richarda “Bibi” Torrianiho Maďar Viktor Szelig a Kimmo Leinonen, ktorý získa cenu Paula Loicqa

hokej
Ilustračné foto

Slávnostné uvedenie do Siene slávy IIHF je na programe pred zápasmi o medaily na MS v nedeľu 28. mája vo fínskom Tampere.

Reklama

Bývalý švédsky útočník Henrik Zetterberg sa stal 21. hráčom, ktorý získal tzv. Zlatú trojkorunu (Triple Gold Club). V úspešnej kariére získal zlaté medaily na ZOH a MS, ku ktorým pridal aj víťazstvo v Stanleyho pohári. Švédsko reprezentoval na štyroch ZOH, šiestich MS a Svetovom pohári (2004). Bol súčasť historického double, o ktoré sa v roku 2006 postarala švédska reprezentácia triumfom na ZOH a MS. V NHL obliekal iba dres Detroitu Red Wings, v ktorého drese získal v roku 2008 nielen Stanleyho pohár, ale aj trofej Conna Smythea pre najužitočnejšieho hráča play off. Šesť sezón pôsobil ako kapitán Red Wings.

Bývalý americký obranca Brian Leetch odohral prevažnú časť kariéry v drese New Yorku Rangers. V minulosti ho už uviedli aj do Hokejovej siene slávy v Toronte. Štartoval na troch ZOH, dvoch MS, zahral si aj na jednom Kanadskom pohári a dvoch Svetových pohároch. K jeho najväčším úspechom patrí víťazstvo na Svetovom pohári (1996), Stanleyho pohár (1994) a ceny pre najlepšieho obrancu a najužitočnejšieho hráča play off.

Reklama

Caroline Ouelletteová bola podľa iihf.com jedna z najúspešnejších a najdominantnejších hráčok ženského hokeja. Štyrikrát získala zlato na ZOH a ďalších šesť titulov na MS.

Cenu Richarda “Bibi” Torrianiho IIHF udeľuje výnimočným hráčom, ktorí pôsobilo mimo najvyššej hokejovej úrovne. V roku 2023 ju počas slávnostného ceremoniálu získa Maďar Viktor Szelig, ktorý vyše 20 rokov reprezentoval svoju krajinu na medzinárodných turnajoch mužov. Vrchol kariéry dosiahol v roku 2008, keď Maďarsko prvýkrát od roku 1939 postúpilo do elitnej kategórie.

Cenu Paula Loicqa získal Fín Kimmo Leinonen, ktorý bol 12 rokov PR manažér a marketingový riaditeľ. Z funkcie odstúpil, aby sa dôslednejšie venoval pozícii generálneho tajomníka pre historickú spoločnú kandidatúru MS Fínska so Švédskom v rokoch 2012 a 2013. Bol technický delegát na štyroch ZOH (1998-2010) a počas tohto obdobia pôsobil na 14 MS. Bol súčasť rôznych organizačných výborov mužských a ženských turnajov. V roku 1984 bol spoluzakladateľ Siene slávy fínskeho hokeja, ktorá vzišla z ďalšej Leinonenovej spolutvorby – Fínskeho hokejového múzea, ktoré v roku 1978 pomáhal založiť.

Sandra Dombrowská (rodné meno Freyová) sa zapíše do histórie ako prvá funkcionárka uvedená do Siene slávy IIHF. Založila ženský hokejový klub BOMO a reprezentovala Švajčiarsko na prvých (neoficiálnych) MS žien v Toronte v roku 1987. Po hráčskej kariére pôsobila ako rozhodkyňa. Bola prvá žena, ktorí rozhodovala (v roku 1992) finále MS žien.

Brit Jimmy Foster odohral v 30. rokoch na olympiáde a MS 29 zápasov, v roku 1936 vybojoval olympijské zlato a na svetovom šampionáte dve strieborné medaily. Žiadny iný brankár mimo “veľkej šestky“ hokejových krajín nezískal toľko medailí na medzinárodných turnajoch. Inkasoval iba 22 gólov a zaznamenal spolu 16 čistých kont – viac ako ktorýkoľvek iný brankár v histórii IIHF.

Reklama

Kalervo Kummola pôsobil dve desaťročia ako prezident Fínskeho zväzu ľadového hokeja (1997-2016) a v rokoch 2003-2021 bol viceprezident IHF. Pracoval vo viacerých výboroch IIHF vrátane výborov pre šport, marketing, koučing a koordináciu. Podieľal sa na založení Siene slávy fínskeho hokeja a od roku 1986 predsedá jej výberovej komisii.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali