Detaily nedeľných bohoslužieb pochodu za život

Detaily nedeľných bohoslužieb pochodu za život

Košice 23. septembra (HSP/Foto:HSP)

 

Nedeľný dopoludňajší program Národného pochodu za život sa sústredil na bohoslužby v jednotlivých chrámoch Košíc. Sväté omše sa konali v centre mesta, ale aj na jednotlivých sídliskách.

Celkovo celebrovalo na svätých omšiach 12 rímskokatolíckych biskupov a 4 gréckokatolícki.

Reklama

 

Mons. Stanislav Zvolenský

Reklama
Na snímke Mons. Stanislav Zvolenský

Ak je pravda, že dobrých ľudí sa všade veľa zmestí, v prípade sv. omše v seminárnom kostole sv. Antona Paduánskeho to platilo dvojnásobne. Kostol bol plný veriacich z celého Slovenska. Sv. omšu celebroval arcibiskup bratislavskej arcidiecézy Mons. Stanislav Zvolenský.

Vstup arcibiskupa do kostola sprevádzala úsmevná príhoda, keď dieťa z davu zvolalo: „Aha Mikuláš,“ a na čo arcibiskup odpovedal: „Žiaľ, ale darčeky nemám.“

Mons. Zvolenský sa vo svojej homílii venoval podobenstvu o Ježišovi, dobrom pastierovi, hľadajúcom každú stratenú ovečku. Pripomenul, že bez odpustenia niet života a že „Boh miluje život, Boh nechce smrť.“ „Dar života je aj darom odpustenia.“ Na konci homílie veriacich povzbudil, aby vládali prosiť o odpustenie, cez ktoré sa môžeme stať milovníkmi života. V závere sv. omše udelil požehnanie prítomným i celému pochodu za život.

 

Mons. Bernard Bober

Reklama

Mons. Bernarda Bobera, košický arcibiskup a metropolita košickej rímskokatolíckej arcidiecézy slávil sv. liturgiu v Dóme sv. Alžbety v Košiciach, ktorý bol pre veľký počet ľudí zaplnený aj na uliciach. Veriacich vyzval k úcte k životu: „Náš Boh je Bohom života a Bohom živým. Boh chce, aby človek žil.“ Osobitne vyzdvihol nenahraditeľnú úlohu rodiny, ktorá pozostáva z muža ako otca a ženy ako matky. Apeloval aj na súčasné zmýšľanie ľudí ohľadom otázky potratov a rodičovstva, ktoré je podľa neho potrebné zmeniť nielen v legislatíve, ale predovšetkým v ľudských srdciach. Na záver sv. omše udelil požehnanie a zúčastnených pozval na popoludňajší Národný pochod za život.

 

Mons. Viliam Judák

Na sídlisku Terasa naplnili do posledného miesta aj kostol sv. Gorazda domáci Košičania ale najmä veriaci z Nitrianskej diecézy. Sv. omša sa začala o 10.30 h.

Po úvodnom privítaní miestneho pána farára Mons. JCDr. Juraja Kamasa, PhD. Nasledovalo samotné slávenie bohoslužby. V príhovore biskup pripomenul symbol moravianskej venuše, kedy sa vnímala žena ako vzácna nositeľka rodu a zrod nového života v nej bol zázrakom. Vyzval na vzdor voči kultúre smrti modlitbou a ľudskosťou. Mons. poukázal aj gender ideológiu a jej myšlienky, ktorých hlavných cieľom je dosiahnúť, aby mal človek právo sám sa rozhodnúť s akým pohlavím sa chce stotožniť.

Reklama

Svoju homíliu ukončil prosbou o Božiu pomoc. Po nej nasledovali krstné obrady, v poradí už tretieho dieťaťa manželského páru, zdôrazňujúce myšlienku života a prijatia novej bytosti.

Na záver sv. omše sa predstavili dekanáty tejto diecézy, dokonca aj cyklopútnici zo vzdialenej Nitry

 

Mons. Stanislav Stolárik

Mons. Stanislav Stolárik (v strede)

Košický pomocný biskup Mons. Stanislav Stolárik celebroval sv. omšu v kostole Kráľovnej pokoja na sídlisku Košice-Juh.

Aj jeho kázeň sa niesla v duchu ochrany nenarodených detí a tu je pár myšlienok z nej:

„Kto je verný nad málom, bude verný aj nad mnohom“. „Ukážte nám ten pomyselný pomyselný kôš, kde skončili nenarodené deti.“ „Nech Pochod za Život ide ešte ďalej, nech ideme ešte ďalej, aj keď utŕžime pár rán.“ „V 50. rokoch, v čase komunizmu sme sa nechali zmiasť názormi, že zem neuživí všetkých ľudí, preto sa začalo s potratmi.“ „Dnes je kríza myslenia, produkujú sa klamstvá v prospech kultúry smrti“. „Samo od seba sa nedeje nič, iba sadá prach.“ „Je potrebné vedieť, že nie sme opusteným ostrovom, ale spojenými nádobami.“ „Sila manifestácie má pokračovať ďalej.“ „Otázka znie, v akom pochode kráčaš ty – v pochode života alebo smrti?“

 

Mons. Cyril Vasiľ

Gréckokatolícky chrám na sídlisku Ťahanovce sa na dopoludnie zaplnil predovšetkým množstvom rodín s deťmi. Na príhovor Cyrila Vasiľa sa tešili už pred sv. liturgiou: „tešíme sa, že v rámci pochodu za život myslia organizátori aj na menšie košické farnosti, kúsok manifestu dnes vidieť aj v našich chrámoch plných radosti a slávnostnej atmosféry.“

Reklama

Mons. Vasiľ sa v o svojej kázni pripomenul: „Dnes sme sa stretli kvôli Pochodu za život, ktorý má byť oslavou. Ak zažijeme dotyk viery a bázeň voči Božej láske, budeme brať život viery v radosti, nie ako súhrn príkazov a zákazov. Láska je nerobiť veci preto, lebo musím, ale preto, lebo chcem.“

Po sv. liturgii čakalo predovšetkým pútnikov zo vzdialenejších farností agapé a vzájomné zdieľanie v rozhovoroch pri chráme.

 

Mons. Ján Babjak

Gréckokatolícky kostol svätého Petra a Pavla na košickej Terase sa v nedeľu o 10.00 h zaplnil nielen samotnými Košičanmi, no taktiež aj mnohými účastníkmi Národného pochodu za život.

Reklama

Hlavným celebrantom bol prešovský eparcha, Mons. Ján Babjak. Celá liturgia sa niesla v duchu základnej otázky: „Kam kráčaš, Európa?“ Odpoveď priniesla homília, v ktorej arcibiskup varoval pred demoralizáciou a manipuláciou: „Život človeka, ako posvätný dar od Boha je ohrozovaný ľuďmi, ktorých zámerom je potlačiť morálku, zničiť rodiny a uviesť chaos do životov jednotlivcov i rodín.“

V závere svojho príhovoru sa obrátil aj na prítomných veriacich, aby sa posilnení Duchom Svätým postavili na jasný odpor tým, ktorí sa snažia oslabiť úsilie ľudí žiť podľa Božích prikázaní. Mimoriadna nedeľná liturgia zjednotila nielen veriacich rôznych vekových skupín, rodiny i jednotlivcov, ale aj všetky regióny Slovenska v jednotnej snahe chrániť ľudský život.

 

Mons. Štefan Sečka

Na snímke Mons. Stanislav Sečka (vpravo) a ostatní kňazi

Kostol Svätej Rodiny na Sídlisku Dargovských Hrdinov privítal pútnikov z celého Slovenska. Len samotnými 20 autobusmi ich pricestovalo takmer tisíc. Slávnostnú svätú omšu celebroval za asistencie desiatok kňazov spišský biskup Mons. Štefan Sečka.

Reklama

Otec biskup v kázni vyzdvihol potrebu žiť podľa viery a svedomia. Mužov vyzýval k otvorenosti na prijatie Božieho vnuknutia, ktorému by nemali ostať hluchí. Ako príklad im uviedol vychovávateľa Ježiša, svätého Jozefa. Matky žiadal, aby si brali príklad z pokornosti svätej Božej Rodičky. N

a záver pripomenul, že účastníci pochodu nejdú protestovať proti niečomu, ale naopak idú bojovať za niečo, v čo veria. Omša sa ukončila poslednou modlitbou deviatnika za život, pri vyloženej sviatosti oltárnej. Veriaci boli spolu s kňazmi pozvaní na pohostenie, ktoré sa konalo v spoločenskej miestnosti. Tam sa mohli veriaci porozprávať s kňazmi a telesne sa posilniť pred cestou do centra Košíc.

 

Mons. Milan Chautur

V rámci centra mesta sa gréckokatolícka liturgia uskutočnila v Chráme Narodenia Panny Márie, ktorú slúžil za prítomnosti preplneného chrámu a viacerých kňazov vladyka Milan Chautur, košický eparcha.

Ten vo svojej homílii poukázal na situácie, ktoré sa pri nevysvetliteľných javoch zdajú ako hrôzostrašné. Súčasný stav spoločnosti, keď panuje interrupcia, eutanázia, gender ideológia, prirovnal obrovskému tlaku, v ktorom sme všetci. Videl v nej podobnosť s komunistickým režimom, aký tu bol v minulosti. „Mali by sme s Bohom vykročiť do ulíc, hlasno povedať svoje NIE, aby sme sa nedostali do obručí ako za čias komunizmu.“

Apeloval na to, že treba vyjadriť svoj názor na to, že väčšina sa má prispôsobiť menšine, ktorá chce maximálne práva. Zdôraznil, že základom je zjednotenie sa, ale to by nebolo ničím bez Krista, ktorý by nebol s nami a neriadil naše kroky. „Je potrebné sa zjednotiť v tom, čo je podstatné – v postoji k životu. A v tej jednote je treba vnímať Krista.“

Reklama

Preplnený chrám a slzy v očiach boli dôkazom, že slová aj samotná liturgia boli srdcom hlboko prežívané.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali